У першій партії західних танків може бути до сотні Leopard

Среда, 18 января 2023, 16:36
Польща стає головним локомотивом передачі Україні танків стандарту НАТО.
У першій партії західних танків може бути до сотні Leopard

Польща розраховує, що європейські країни передадуть Україні приблизно 100 танків, заявив під час Всесвітнього економічного форуму в Давосі прем'єр Польщі Матеуш Моравецький. "Прем'єр-міністр Матеуш Моравецький сказав, що Польща очікує від європейських союзників відправлення близько 100 танків для підтримки оборони України. ... Кілька тижнів тому я розмовляв з канцлером ФРН Олафом Шольцем і намагався переконати його зробити більше. Ми виділимо наші 14 танків Leopard, і тепер ми чекаємо на Leopard від Данії, Фінляндії та Німеччини та інших країн ЄС", - цитує його Bloomberg.

,Напередодні Шольц заявив, що він проводить переговори із союзниками про можливі постачання танків Leopard Україні, але уточнив, що будь-які рішення щодо цього ФРН оголосить лише разом із іншими країнами.

Загалом 12 європейських країн мають у своєму розпорядженні танки німецького виробництва Leopard, проте їм потрібен дозвіл Берліна для подальшого передання цієї техніки.

На початку тижня повідомлялося, що Велика Британія передасть Україні свій найістотніший пакет військової допомоги, до якого увійдуть танки Challenger 2 та самохідні артилерійські установки AS-90. До цього Єлисейський палац оголосив, що президент Франції Емманюель Макрон пообіцяв поставити Києву "танки французького виробництва". Французькі ЗМІ уточнили, що йдеться про машини AMX-10 RC - важкі бронеавтомобілі, що класифікуються також як колісні танки.

У свою чергу, голова Європейської ради Шарль Мішель заявив, що він підтримує плани поставок танків Україні.

А міністр України оборони Олексій Резніков "оптимістично сподівається", що 20 січня на зустрічі союзників на базі "Рамштайн" у Німеччині будуть позитивні для України рішення щодо розблокування офіційним Берліном постачання танків Leopard для ЗСУ. Про це він сказав на брифінгу в Києві з канадською колегою Анітою Ананд.

"У мене оптимістична надія, що під час зустрічі у Рамштайні ми з пані Анітою познайомимося з новим міністром оборони Німеччини, і маю надію, що ми від нього почуємо зрозумілу позицію, яка буде на користь України", – відповів Резніков на відповідне питання ЗМІ.

Міністр нагадав, що Силам оборони для нових масштабних контрнаступів потрібна "потенція броньованого кулака", щоб прорвати лінії оборони російських окупантів та максимально зберегти при цьому життя та здоров'я українських військовослужбовців.

comments powered by HyperComments