Як росіяни штурмують Бахмут і Соледар (ВІДЕО)

Пятница, 13 января 2023, 12:35
Показуємо динаміку лінії фронту під Бахмутом та Соледаром на сході України у період з 1 листопада 2022 по 13 січня 2023 року.
Як росіяни штурмують Бахмут і Соледар (ВІДЕО)

Останні два з половиною місяці до невеликої ділянки фронту на сході України під Бахмутом і, останнім часом, під Соледаром, стали у буквальному сенсі "найгарячішими" та найважливішими місцями. Саме тут відбуваються найзапекліші бої.

Командування окупаційної російської армії намагається взяти штурмом ці два відносно невеликі міста. Як тут змінювалася лінія фронту в період з 1 листопада 2022 р. по 13 січня 2023 р. - у нашому відеосюжеті на основі карт оперативної ситуації сервісу DeepStatemap.

Ми бачимо, що весь листопад та грудень 2022 року йшов російський наступ на місто Бахмут, яке фактично стало фортецею. Ворог зміг підійти буквально на межі міської забудови та навіть у деякі дні наприкінці грудня там точилися вуличні бої. Але після поразки лобового штурму та успішних контратак ЗСУ, росіяни перенесли свої зусилля на штурм містечка Соледар дещо північніше Бахмуту. При цьому ми бачимо, як вже у січні 2023 р. росіяни змогли підійти до Соледару та під загрозою локального оточення відтіснити захисників міста до тилових ліній оборони.

На даній ділянці фронту зосереджені формування приватної військової компанії "Вагнер" російського діяча пригожина. 

Тут росіяни застосовують тактику безперервного штурму силами легкої піхоти без суттєвої артилерійської підтримки та без важкої бронетехніки. Суть цієї тактики в тому, щоб через кожні 20-30 хвилин відправляти в атаку невеликий піхотний підрозділ, який має важкі кулемети, гранатомети, міномети та інші легкі вогневі засоби. Ціною масових та дуже великих втрат росіяни іноді досягають локального тактичного успіху, відтісняючи частини ЗСУ на інші оборонні рубежі. При цьому більша частина атакуючих невеликих піхотних підрозділів, сформованих з колишніх в'язнів, знищується.Застосування росіянами важкої бронетехніки при цьому неможливе - оскільки ті ж танки негайно знищуються з різноманітних протитанкових засобів та артилерією. І навіть зосередження бронетехніки перед наступом теж відстежується - для того, щоб негайно знищити ще заздалегідь.

Самі ж росіяни при цьому вважають, що навіть взяття штурмом Соледару та Бахмуту не дасть їм ніяких переваг, оскільки ЗСУ при такому розвитку подій просто відійдуть на інші оборонні рубежі.

За словами міністра оборони України Олексія Резнікова, пригожина в Соледарі цікавить можливий економічний зиск від захоплення міста, де розташовані найбільші в Європі соляні шахти, і не цікавлять втрати, це гроші на крові. У свою чергу захоплення Бахмута Пригожин зробив своєю особистою метою.

Як відзначила заступник міністра оборони Ганна Маляр, остання ніч на 13 січня у Соледарі була "дуже гарячою", захисники міста намагаються втримати оборону, а росіяни кинули на даному напрямку в наступ всі свої основні сили.

comments powered by HyperComments