Удари по російським базам і блекаут в Одесі: оперативна інформація (ВІДЕО)

Олександр Вельможко  |  Среда, 7 декабря 2022, 15:45
У нашому огляді головних подій 7 грудня - енергетична ситуація в Одесі, події на морі та по лінії зіткнення, продовження міжнародної допомоги Україні. Таким є 287-й день Великої Вітчизняної війни українського народу проти російських загарбників.
Удари по російським базам і блекаут в Одесі: оперативна інформація (ВІДЕО)

В Одесі та Одеській області 7 грудня найскладніша зараз ситуація з енергетикою в Україні. Формально діє режим екстрених відключень, фактично ж електроенергія в Одесі є лише на об'єктах критичної інфраструктури та у дуже невеликій кількості житлових будинків.

Детальніше у нашому відеоогляді.

Міський електротранспорт в Одесі сьогодні не працює.

Починаючи з 5 грудня новых обстрілів в Одеській області не було, хоча іноді оголошували повітряну тривогу.

У Чорному морі перебувають 13 кораблів та катерів оперативного з'єднання чорноморського флоту росії, серед яких один підводний човен з 4 "Калібрами". Ще 2 кораблі патрулюють Азовське море чи виконують логістичні задачі.

Продовжується судноплавство "зерновим коридором", вчора з портів Одеської області вийшли в море 4 судна з майже 150 тис. тон вантажів. Зараз вантажать ще 20 суден та йдуть під завантаження ще 3 судна. Загалом в море вийшли вже 529 суден з 13,2 млн. тон українських аграрних вантажів.

Росіяни поновили використання іранських дронів. Вчора вночі вони запустили 14 таких "мопедів", з яких 6 збили над Запорізькою, 8 над Дніпропетровською областями. Раніше майже місяць такі дрони не літали - або закінчилася придбана раніше росіянами перша партія з 400 дронів, або вони були непридатні до польотів в холодну погоду. Втім, всі вони були знищені.

По лінії зіткнення особливих змін немає. Кількість "хороших русских" на сьогодні вже 92 740 чоловік. Продовжується наступ росіян на Бахмут та Авдіївка методами піхотних атак першої світової. Між Сватовим та Кремінною росіяни обороняються.

Слід зазначити велику бавовну на віддалених від кордону та лінії зіткнення російських авіабазах. Енгельс, Рязань, Курськ. Це здійснювали безпілотники, які запускають українські спецпризначенці. Зауважу, що кілька днів тому "Укроборонпром" заявив про завершення розробки та випробувань ударного безпілотника з дальністю до 1000 км.

І це означає дві речі. Всі російські авіабази та інші важливі об'єкти тепер у зоні досяжності захисників України. А ППО росіян не здатна взагалі боротися з безпілотниками.

Міністр оборони США Ллойд Остін заявив, що США не будуть заперечень проти наявності у України ракет та інших засобів впливу на росіян великої дальності. Це слід розуміти як можливість передачі нам 300-кіломктрових ракет для HIMARS та як допомогу у виробництві ракетних комплексів української розробки "Гром" та інших.

Також США вже кажуть Німеччині, що зовсім не проти передачі Україні танків "Леопард" за тою чи іншою схемою. Новий оборонний бюджет США вже схвалено й Конгресом, він передбачає збільшення запланованої допомоги Україні на 800 млн. доларів, більше ніж пропонував Джо Байден. І це лише запланована допомога, не рахуючи спеціальних пакетів та ленд-лізу. Остаточну, хоча і мінімальну, більшість у Конгресі США отримали демократи.

А що на росії? А там як завжди. Вони будують лінію суровікіна з бетонних пірамідок та риють окопи з метою стримати майбутній український великий танковий наступ. Ага, щазз. Депутат держдупи Тєрєшкова, ота сама космонавтка, звернулася до гундяєва з вимогою визнати президента України анти Христом. Ну що ж, чекаємо на хрестоносців. Чорні пакети на них теж напоготові. 

comments powered by HyperComments