На росії могли планувати ядерний удар по Україні ще навесні

Вторник, 29 ноября 2022, 10:10
Злив інформації з листування російського агента ФСБ із позивним "Вітер змін" дає змогу припустити, що російське керівництво всерйоз планувало ядерний удар по Україні ще навесні 2022 року.
На росії могли планувати ядерний удар по Україні ще навесні

Російські офіційні особи навесні-2022 начебто обговорювали потенційне використання ядерної зброї у війні проти України. Про це йдеться в електронних листах, написаних агентом ФСБ із позивним "Вітер змін", стверджують журналісти видання Newsweek, які заявляють, що змогли отримати вищезгадані листи у своє розпорядження.

"Вітер змін" писав повідомлення, що стосуються ядерної зброї, Володимиру Осєчкіну – редактору портала Gulagu.net, 17 березня, 21 березня та 12 квітня. Загалом регулярне листування між ними відбувалося з 4 березня. Останні листи інформатора, датовані листопадом, розповідають про "громадянську війну" між найближчими соратниками диктатора Володимира Путіна.

Зазначається, що тема ядерного удару зазвучала в листуванні ще до того, як президент США Джо Байден заявив 6 жовтня, що ризик ядерного "армагеддону" перебуває на найвищому рівні з часів кубинської ракетної кризи 1962 року. Після цього радник Білого дому з питань нацбезпеки Джейк Салліван повідомив, що Вашингтон і Москва провели переговори, спрямовані на пом'якшення риторики навколо можливого застосування росіянами ЯО. В останні тижні розмов про ядерний удар стало помітно менше.

В електронному листі від 17 березня – всього через кілька тижнів після початку повномасштабної війни – особа, яка співпрацює з ФСБ, заявила: хоча конфлікт із сусідньою Україною перебуває "десь за межею логіки і здорового глузду", вони сподіваються, що "відверта дурість", тобто застосування ядерної зброї, "не буде здійснена".

"Вітер змін" висловив сумнів у тому, що Путін так вчинить. "Масований ядерний удар: навіть якщо припустити, що це технічно можливо, що всі ланки ланцюга виконують усі накази, у що я більше не вірю, все одно це не має сенсу. Такий удар уразить усіх", – йдеться в тексті листа.

Через декілька днів джерело ФСБ написало, що застосування тактичної ядерної зброї проти України означатиме "поразку рф" як в очах противників, так і нейтральних країн. "Такий потужний аргумент на користь локального конфлікту продемонстрував би військову слабкість", – зазначив "Вітер змін". На його думку, Путін міг погрожувати ядерною зброєю для "можливого залякування Заходу".

У повідомленні від 12 квітня сказано: ядерний удар невигідний Кремлю, оскільки може "спровокувати такі наслідки, що немає сенсу їх розглядати". Автор також припустив, що підлеглі президента РФ заблокують його наказ про завдання ядерного удару. Згоду "всіх причетних" отримати буде складно.

"Вітер змін" писав і про можливу відповідь Заходу на ядерну ескалацію з боку росії. "Ракетам усе одно потрібно буде долетіти до цілей, тому що нерівномірні перехоплення таких ракет над нашою територією можуть стати неприємним "побічним ефектом", який перекриє все", – йдеться в тексті листування.

У тому ж електронному листі агент ФСБ розкритикував Кремль за відсутність стратегії у війні, і ця проблема, за його словами, "створена особисто Путіним". Останній "ставить свої політичні вимоги вище за будь-яку доцільність: військову, соціальну, економічну".

"Стратегії у нас немає... Ще два тижні тому була надія, що нинішня криза змусить вище керівництво країни зробити відповідальний крок назад, оцінити ситуацію та шукати реальні рішення ситуації, що склалася... Але натомість ми бачимо поведінку гравця, у якого стався зрив азарту і він намагається за будь-яку ціну відіграти свої програні ставки. І зупинити його нікому, і його оточення потурає цьому (ви б бачили, як навіть наші люди (ФСБ. – Ред.) плазують", – розповів агент російської спецслужби.

Нагадаємо, що раніше в Newsweek опублікували інші фрагменти листів "Вітру змін" до Осєчкіна. З них випливає, що рф нібито хотіла напасти на Японію, але в підсумку обрала Україну.

comments powered by HyperComments