Чи є загроза ядерного удару для Одеси: оперативна ситуація 29 вересня (ВІДЕО)

Олександр Вельможко  |  Четверг, 29 сентября 2022, 22:29
29 вересня - 218 день Великої Вітчизняної війни українського народу проти російських загарбників. Що відбувається в Одесі, де сновигає російський флот, яка зараз ситуація на фронтах та як наростає дійсно велика загроза ядерного удару.
Чи є загроза ядерного удару для Одеси: оперативна ситуація 29 вересня (ВІДЕО)

Станом на 29 вересня Одесу та Одеську область не лише не обстрілювали, а з минулої ночі навіть не було повітряних тривог. Все ж ракет у росіян залишилося мало, і їх ефективно збивають. А безпітлотники іранського виробництва можуть застосовуватися лише проти стаціонарних цілей, мають невелику дальність польоту, хоча можуть довго триматися у повітрі. Також можна зробити висновок, що наша ППО вже може ефективно боротися з цими дронами. Також по пунктам базування пускових установок цих дронів завдали ефективних ударів. 

На морі росіяни тримають у складі оперативного з'єднання чорноморського флоту 8 бойових одиниць, серед яких один великий десантний корабель та три надводні ракетні кораблі з загальним можливим залпом до 24 крилатих ракет "Калібр". Загрози десанту немає, загроза ракетних обстрілів для Одеси та інших міст України залишається потенційною.

Однак, ворог не припиняє обстрілів - по Дніпру, Миколаєву, залізничній інфраструктурі Харкова та у інших місцях.

На фронтах продовжується наступ ЗСУ. На харківсько-луганському напрямку ЗСУ наступають північніше міста Лиман. Окупанти у Лимані все ще знаходяться у напівоточенні, а єдина дорога, яка веде туди - повністю під вогневим контролем армії України. На донецькому напрямку вже росіяни продовжуть безглузді для них атаки, які відбиваються зі значними втратами для окупантів. На південному фронті без змін - росіян продовжують тримати у вогневій блокаді на правому березі Дніпра.

Головна проблема зараз - це можливість формальної анексії окупованих територій росією з метою включити їх до свого складу. Це для росіян зараз чи не єдиний шлях на якийсь час утримати окуповані території - під загрозою застосування тактичної ядерної зброї. Просто хочу зробити акцент і хочу що ви про це теж подумали - зараз вперше з часів Другої світової війни виникла реальна загроза ядерного удару, навіть більша, ніж за Карибської кризи 1962 року. І винуватець цього - саме росія, яка ядерним шантажом намагається зупинити контрнаступ армії України, щоб виграти час та хоч чогось навчити своїх мобілізованих.

До речі, про російську мобілізацію. На фронті вже часто потрапляють у полон ті, кого мобілізували буквально 5-6 днів тому - та без жодної підготовки та злагодження підрозділів кинули на фронт закривати дірки. Такого собі не дозволяв навіть Сталін у 1941 році, коли німецькі війська наступали на москву та дійсно була загроза для існування СРСР. Так, радянські генерали тоді не жаліли солдат, але з чистого прагматизму давали хоча б пару тижнів на підготовку новобранців - щоб від них була хоч якась користь. А у путіна нема навіть прагматизму сталінських маршалів. 

До москви прибули всі гауляйтери окупованих територій, всі ці душиліни, сосальдо, спермоусови та інша колаборантська шелупонь. Перед кремлем споруджують сцену для концерту з приводу можливості анексії. Також говорящі вуса путіна (навіть не голова і не головка) путіна пєсков вже заявив про можливість завтра, 30 вересня, якихось заходів по включенню окупованих територій до складу росії. Я трохи розібрався. Завтра вони дійсно збираються щось підписувати, і це "щось" - це договори або протоколи про наміри приєднання окупованих територій, які підпишуть з колаборантськими гауляйтерами. А остаточну анексію буде оформлювати пародія на парламент - державна дупа росії наступного тижня 3-4 жовтня.

Є дві причини, чому вони так поспішають. Першу я вже трохи пояснив, і вона має хоч якийсь раціональний сенс - це намагання компенсувати дипломатичними погрозами ядерного шантажу реальну повну військову поразку на фронті. А друга - менш раціональна. Диктатор росії путін, який ми всі знаємо хто насправді, навіть пісенька є, хоче собі подарунок на день народження - а це 7 жовтня. Але я вважаю, що йому дійсно не вистачає двох корисних у побуті речей. Перша - це нове взуття, чобітки на зиму, бажано іспанські. А друга - табакерка, яка є чудовим засобом для апоплексичного удару. Хоча на крайняк можна і мила з мотузкою подарувати. А можна і зробити з участю путіна у головній ролі косплей фінальної сцени фільму "Парфюмер" - всього з одним дублем. Росіяни дуже люблять путіна і їм треба дати можливість його любити всіма доступними засобами.

Повернемося до важливого та реального. На завтра також керівництво України скликає засідання Ставки головнокомандування та Ради Безпеки та Національної оборони. Анонсовані важливі рішення. Які саме - дізнаємося.

У ООН за словами генерального секретаря Антоніу Гутьєрреша, визнавати результати псевдореферендумів та різні там анексії не будуть. 

А у США, нагадаю, вже контролюють можливі переміщення російських ядерних зарядів - всі ці боєголовки вони постійно відстежують. І вже є попередження про те, що у випадку будь-якого застосування ядерної зброї перше, що зробить Америка - одним ударом знищить весь російський чорноморський флот. А далі навіть звичайною високоточною зброєю США можуть завдати такого нищівного одноразового удару, після якого росія вже нічого не зможе. У керівництві НАТО також вважають, що блок може провести воєнну спецоперацію проти росії у тому випадку, якщо вона застосує ядерну зброю.

У якості відповіді на зростання загрози США схвалили черговий пакет допомоги Україні на 1,1 мільярда доларів. Його головний елемент - відразу 18 ракетних установок HIMARS. Загалом це доведе їх кількість до більш ніж 40, а з урахуванням гусеничних установок М270 та MARS II - до приблизно 50 або більше. Але є у діжці меду й ложка дьогтю - поставки HIMARS можуть розтягнутися на термін від кількох місяців до більше ніж року. Втім, оскільки йде мова про замовлення нового виробництва - це може бути компенсовано передачею наявних установок від армії США, яка згодом отримає нові установки. Також тут включено багато різних боєприпасів для цих установок без конкретизації їх типів, а також багато боєприпасів до артилерії та різного іншого спорядження та радіоелектронного обладнання. Ще один цікавий пакет військової допомоги чекаємо від Південної Кореї, який буде включати в себе навіть зенітно-ракетні комплекси. Його профінансує США, а надавати будуть через посередництво Польщі. Також у США вже більш конкретно кажуть про постачання Україні досить сучасних танків стандарту НАТО. Це можуть бути як німецькі "Леопарди", так і американські "Абрамси" ранніх модифікацій, і навіть - південнокорейські танки.

А завершимо ми все-ж таки надією на краще. Чому? Тому що росія, хоча і не відступила ще з України, але вже розгромлена, а її дії нагадують пручання вовка, що потрапив у капкан. Вони можуть спробувати закидати Україну гарматним м'ясом, але таким способом війни у ХХІ столітті не виграють, власне росія вже програла. А застосувати ядерну зброю путіну вже не дадуть - тому що ніхто, ніхто у всьому світі окрім самого путіна, цього не хоче. А тому те, що я казав про останні подарунки путіну на день народження - цілком реально. Можу добавити до переліку подарунків ще, наприклад, "Томагавк".

comments powered by HyperComments