90 днів війни: Одеса без обстрілів, що коїться на Зміїному та ленд-ліз (ВІДЕО)

Александр Вельможко  |  Вторник, 24 мая 2022, 10:10
Одесу не обстрілюють, але ситуація на острові Зміїний Одеської області загострюється.
90 днів війни: Одеса без обстрілів, що коїться на Зміїному та ленд-ліз (ВІДЕО)

Йде рівно 90-та доба Великої Вітчизняної війни українського народу проти російських  загарбників. Одеська область вже більш як дві доби спокійна, без обстрілів. Лише вчора вдень одеситів потурбували повітряною тривогою. Але на слід забувати, що цей спокій - примарний, оскільки неподалік йдуть бої.

А ворожий флот продовжує загрожувати Одесі та іншим нашим містам ракетними обстрілами. Саме задля цього росіяни розповсюджують фейки про розміщення зброї та вогневих позицій в одеських школах №14, №40 и №70 - всі вони посеред густонаселеного району.

В морі залишається корабельне угруповання з двома ракетними фрегатами, хоча інші їх надводні кораблі з ракетами калібр - корвети типу "Буян-М", відійшли у базу через свою нездатність діяти у штормову погоду. Перебування у морі російських десантних кораблів - це просто тиск на наших захисників, адже реальної небезпеки висадки великого морського десанту немає. 

Окупанти продовжують накопичувати сили на острові Зміїний Одеської області. Також вони зосередили кілька зенітно-ракетних комплексів С-400 у західній частині Криму.

На фронті ситуація без змін. Атаки на місто Северодонецьк з чотирьох напрямків відбиті, знищена частина російської важкої артилерії, з якою вони напередодні розстріляли міст між Лисичанськом та Северодонецьком. Відбивають ворожий наступ від Попасної. Агресори для того, щоб забезпечити собі сили для наступу в цьому районі Донбасу, перекидають туди свої сили з інших ділянок фронту. Натомість замість кадрових та відносно добре забезпечених російських частин на фронт кидають погано озброєні частини, укомплектовані примусово мобілізованими мешканцями так званих "ЛДНР". У самій росії вже практично закінчилися резерви кадрових частин армії всередині їх країни. Спроби перекинути резерви, техніку та озброєння морем із Сирії завершились для росіян повним фіаско - оскільки авіація Ізраїлю розбомбила сирійський порт Латакія, де була зосереджена російська техніка. За даними британської розвідки, незважаючи на невеликі локальні успіхи наступу у Луганській області, загалом ситуацію на фронті контролює зараз армія України.

На черговій зустрічі керівництва Антіпутінської коаліції на авіабазі Рамштайн були узгоджені деталі постачання зброї Україні. Це можуть бути ударні вертольти та протикорабельні ракети "Гарпун". Про останні трохи детальніше. Справа у тому, що "стандартні" протикорабельні ракети НАТО "Гарпун" майже завжди застосовуються у корабельних пускових установках. Наземні пускові установки, які можна застосовувати в Україні, є лише у двох держав - Данії та Тайваню. Так от, саме Данія вже офіційно заявила про постачання своїх "Гарпунів" Україні. Саме ті ракети, що зараз стоять на озброєнні у Данії, належать до більш старої модифікації з дальністю до 120 км, але на мобільних пускових установках можна застосовувати і більш нові модифікації з дальністю до 280 кілометрів.

Ще один крок на підтримку України робить Великобританія, яка пропонує ввести систему конвоювання своїми бойовими кораблями торгівельних суден, які будуть прямувати до портів Одеса, Південний та Чорноморськ. Фактично мова йде про створення безпечного судноплавного коридору від Одеси до Босфору. Цікаво, чи наважаться росіяни атакувати флот НАТО? Чи мовчки підуть вказаним ім курсом за крейсером "Москва", тобто нахуй?

comments powered by HyperComments