Аркадія: як приморський курорт забудовники перетворили на спальний житловий масив (ВІДЕО)

Олександр Вельможко  |  Среда, 10 января 2024, 10:20
Політ на квадрокоптері над пляжами одеської Аркадії та панорами Одеси з моря. Як забудований новий спальний район Одеси, який колись був популярним курортом. У статті використані архівні зйомки 2019 року.
Аркадія: як приморський курорт забудовники перетворили на спальний житловий масив (ВІДЕО)

При погляді на Одесу з моря у бік Аркадії, цей район виглядає забудованим куди щільніше, ніж житлові масиви Котовського, Таїрова та інші типові "спальні" райони. Лише зрідка частокіл багатоповерхівок розривається вкрапленнями котеджів та забетонованою центральною алеєю Аркадії.

Аркадія як курорт починає свою історію на початку ХХ століття – коли власник мережі конки бельгієць Еміль Камб'є вирішив влаштувати місце для відпочинку у невеликій бухті між мисами Малий та Середній Фонтан. Місцевість він назвав "Аркадія" - за тим же принципом, як сучасні забудовники дають назви своїм житловим будинкам і навіть цілим районам. Назва прижилася. В Аркадії побудували ресторан (на фото він загубився серед сучасних будівель), обладнали морські купальні і заклали невеликі парки - один по дну балки, що виходить до моря, другий прямо біля берега моря. Одесити негайно полюбили Аркадію саме як курорт – завдяки тому, що тут був природний пляж, до якого не треба було спускатися крутими стрімкими схилами. Сюди можна було з комфортом приїхати спочатку у вагончику конки, а згодом і на трамваї. До того ж пляж знаходився порівняно неподалік міста, але досить далеко від міського шуму і суєти.

Центральну алею Аркадії на початку 2014 року реконструювали. В результаті замість невеликого скверу біля колишнього трамвайного кільця та запущеного парку в Аркадійській балці з'явилася викладена плиткою та мармуром площа з торговою галереєю та аквапарк. А трамвайне кільце "зсунули" ближче до вулиці Посмітного.

З боку центру міста до Аркадії примикає Гагарінське плато, назване зовсім не на честь першого космонавта. Діло було так. Після вдалого одруження князь Євген Гагарін поєднав два прізвища - своє родове та дівоче прізвище дружини, що походила з стародавнього молдавського боярського роду Стурдза. З 1849 року Гагарін-Стурдза має на узбережжі Малого Фонтану дачу, що досі збереглася, викуплену і відреставровану бізнесменом Борисом Музальовим.

Гагарінське плато займали санаторії та лікувально-оздоровчі заклади: "Україна", "Росія", "Салют", "Дружба", Міжрейсова база моряків ЧМП, санаторій прикордонників "Аркадія" та інші. Більшість із них у 2000-ті роки ліквідували – фактично передали у приватну власність під час мерських каденцій Боделана та Гурвіца. Більшість території щодо інших забудовників придбала собі компанія "Кадорр", що належить бізнесмену сирійського походження Аднану Ківану. Але й інші великі будівельні компанії Одеси не залишили Гагарінське плато поза увагою - і "Будова", підконтрольна Володимиру Галантернику, і "Гефест" Пантеліса Бумбураса, і структури Сергія Ківалова, різні фірми з кіпрським корінням і так далі.

Загалом - від Гагарінського плато намагалися урвати шматок під забудову всі, кому не ліньки і кому на це вистачило грошей чи адмінресурсу.

З початку 2000-х територія активно забудовується висотками. Першим став "Аркадійський палац", завершений приблизно до 2008 року. Потім звели кілька будинків уздовж вулиці Генуезької, а також поки що найвищу будівлю Одеси - "Арк-Палас" на площі 10 квітня. Там же збудовано торговий центр "Сади Перемоги".

Подальше "освоєння" території почалося пізніше, і головну роль у ньому відіграла компанія "Кадорр" та її дочірні структури. Вони збудували на території колишнього санаторію "Росія" два комплекси висотних "перлин", а також котеджне містечко "Королівські сади", яке за величезної вартості будинків не надходило у відкритий продаж. Ще кілька будинків "Кадорра" збудовано з двох боків вулиці Генуезької. Також було збудовано три житлові комплекси "Гагарін Плаза" та однойменний торговий центр.

З іншого боку до Аркадії примикає невеликий масив поки що дуже елітного приватного сектора з винятково дорогими котеджами. З боку вулиць Літературної та Каманіна до них підходить інший жилмасив висоток. Це житловий комплекс "Білий Вітрило" біля скверу "Юність", збудований понад десять років тому Ігорем Марковим - тоді бізнесменом, а зараз - сепаратистом, що втік до росії. Поруч збудовано ще кілька житлових будинків, у тому числі цілий "кадоррівський" мікрорайон на вулиці Каманіна, зведений на місці колишнього санаторію "Нафтовик". А на самому березі моря ще з 2006-2007 років. будується житловий комплекс "Морська симфонія".

Всі ці житлові масиви не мають жодної соціальної інфраструктури - ні нових шкіл, ні нових дитячих садків, ні нових поліклінік та інших медичних закладів.

Загалом на Гагарінському плато, вздовж вулиці Генуезької та на Фонтані вже здано або будується понад 20 тисяч квартир з населенням до 50 тисяч осіб – і мешканці майже кожної з них мають щонайменше по одному автомобілю на квартиру. Відповідно, виникає проблема нестачі місць у підземних паркінгах та на прибудинкових парковках. Але це ще нічого порівняно з тим, що автомобілям нема де виїхати.

Усі транспортні потоки Гагарінського плато "замикаються" вулицями з малою пропускною спроможністю - двосмуговими Французьким бульваром, Генуезькою та Академічною. Лише площа 10-го квітня відкриває для мешканців Гагарінського плато виходи до магістральних проїздів – проспекту Шевченка та вулиці Черняховського. Ще однією можливістю виїхати є вузька двосмугова вулиця Посмітного, що виходить на фонтанську дорогу. Мікрорайон на Фонтані має вихід лише до Фонтанської дороги вузькими вуличками Літературної та Леванєвського, а також на вулицю Посмитного.

У результаті в ранковий час пік навіть до завершення будівництва всіх запланованих житлових комплексів район від 9-ї станції Фонтану до 5-ї станції та площі 10-го квітня стоїть у пробках. А єдиним видом транспорту, що не залежить від цих пробок, залишаються лінії трамвая - 5-го з Аркадії та 18-го Фонтанською дорогою.

У перспективі поступово район Аркадії, Гагарінського плато та Фонтану перетвориться на перенаселене висотне гетто, непридатне для постійного проживання одеситів із сім'ями та дітьми: без шкіл, без дитячих садків, натомість із шумом нічних клубів та переповненими пляжами, транспортним колапсом. Натомість як локація для масової короткострокової оренди квартир та апартаментів у курортний сезон, а також довгострокової оренди для самотніх людей та молодих сімей без дітей та без автомобілів, Гагаринське плато ще якось згодиться. І ці фактори поступово призведуть до зниження вартості оренди в цьому районі, що позиціонується як "елітний", до середньоміських і навіть нижчих, на рівні селища Котовського чи околиць, значення.

Однак, зараз Аркадія не має і такого розвитку через війну. Адже майже припинився "літній" морський потік туристів, значно зменшилася кількість іноземних студентів. І тому Аркадія як житловий масив ризикує у найближчі роки або пустувати, або власники квартир дуже значно зменшать їх вартість - щоб окупати хоча-б комунальні послуги.

comments powered by HyperComments