В Одесі будуть демонтувати прибудови до будинку Руссова

Пятница, 20 октября 2023, 10:20
На демонтаж дворових прибудов до будинку Руссова в Одесі планується витратити до 8 мільйонів гривень з міського бюджету.
В Одесі будуть демонтувати прибудови до будинку Руссова

Одеська мерія виділить 8 мільйонів гривень на усунення прибудов до будинку Руссова по вул. Садовій, 21. Управління капітального будівництва Одеської міської ради опублікувало тендер на проведення ремонтно-реставраційних робіт у пам'ятці архітектури по вулиці Садова, 21.

У тендерній документації вказані такі види робіт, як демонтаж будівельних лісів і фасадні роботи - під цим насправді передбачається демонтаж металевих балок усередині двору, які кілька років тому встановили будівельники компаній, підконтрольних бізнесмену Руслану Тарпану для збільшення площі квартир на сотні квадратних метрів. Також у дворі укладуть гранітну тротуарну плитку - понад 1150 квадратних метрів.

Нагадаємо, судовий розгляд щодо права власності на будинок Руссова у травні цього року рішенням Верховного суду було повернуто до суду першої інстанції - Господарського суду Одеської області. Таким чином суд задовольнив касаційну скаргу міської ради та скасував рішення господарського та апеляційного судів, які у лютому цього року позбавили громаду Одеси права власності на будинок.

Після катастрофічної пожежі 28 жовтня 2009 року будинок Руссова став абсолютно непридатним для будь-якого використання. У ньому повністю згорів і обвалився дах, впала і була знищена вогнем центральна вежа, у правому крилі будівлі (якщо дивитися на фасад) - обвалилися всі перекриття від першого поверху і до останнього. Була пошкоджена вогнем та невмілими діями реставраторів у 2009-2010 роках. Більшість архітектурного декору. І, до того ж, ще з 1970-х років. дві половини будівлі "роз'їжджалися" щодо один одного - перекіс було видно неозброєним поглядом.

У ході відновлення підряднику довелося вирішити багато складних інженерних завдань, щоб зберегти те, що залишилося. А залишилися, по суті, лише стіни. Навіть у вцілілій частині будівлі, в якій не впали перекриття, приголомшливе початкове оздоблення інтер'єрів було знищено десятиліттями радянського "комунального" побуту, мародерами в роки забуття будинку. По суті, в будинку посилили фундамент, створили нові перекриття - і, отже, нове планування відновлених внутрішніх приміщень. Єдине нагадування про старе планування - це центральні сходи. При цьому, на жаль, додався мансардний поверх замість горища – з вікнами у даху, без зміни геометричних розмірів та габаритів будівлі.

Відновити будинок вдалося завдяки "схематозу". У 2016 році мерія через рішення виконкому спромоглася визнати будівлю аварійною, після чого з'явилася юридична можливість найняти підрядника, погодити проект та провести відновлювальні роботи, оформивши їх як ліквідацію аварійного стану. У січні 2018 року мерія оголосила перший тендер на відновлення будинку Русова. Потім були ще кілька. Лише у третьому тендері виграла київська компанія "Укрспецпроект". Ця компанія у червні 2018 року, нарешті, розпочала реставрацію за 108 мільйонів та 7 тисяч гривень. Потім уже наприкінці листопада 2019 року стало відомо, що відновлення подорожчало ще на 41 мільйон із лишком. А в 2020 році будинок Руссова був цілком прийнятий у комунальну власність, тим самим колишні приватні власники внутрішніх приміщень втратили свої майнові права.

Детальніше про будинок Руссова - у нашому документальному фільмі 2019 р.

comments powered by HyperComments