В Одесі проведуть громадські слухання щодо долі пам'ятника російській імператриці (ВІДЕО)

Вторник, 6 сентября 2022, 10:20
Міська влада оголосила про проведення 19 вересеня громадських слухань, на яких почнуть вирішувати подальшу долю пам'ятника російській імператриці Катерині ІІ, який офіційно називають "засновникам Одеси".
В Одесі проведуть громадські слухання щодо долі пам'ятника російській імператриці (ВІДЕО)

Міське управління з питань об'єктів культурної спадщини Одеської міськради оголосило про процедуру громадських слухань, на яких будуть враховувати думку одеситів щодо подальшої долі пам'ятника російській імператриці Катерині ІІ, який офіційно називають "засновникам Одеси".

Ці слухання пройдуть в два етапи.

Перший відбудеться 19 вересня у вигляді інтернет-конференції в режимі онлайн. Початок о 12:00.

Другий будет тривати з 20 вересня по 20 жовтня - у вигляді електронного опитування. Кожен бажаючий одесит зможе надіслати свою пропозицію.

Обидва етапи будуть проходити на онлайн-платформі "Соціально активний громадянин", яка працює в Одесі з 2017 року. Одесити можуть авторизуватися там або за реєстрацією з подачею документів, що засвідчують особу, або за реєстрацією через систему BankID будь-якого українського банку.

Остаточне рішення буде приймати, скоріш за все, Одеська міська рада.

Нинішній пам'ятник на Катерининській площі встановлено в 2007 році - і хоча б тільки тому є "новоділом". Він переважно копіює той оригінальний пам'ятник, який стояв в Одесі раніше всього 20 років - з 1900 по 1920 роки. На нинішній пам'ятнику використані оригінальні, що збереглися від старої пам'ятки, фігури біля підніжжя п'єдесталу, на якому стоїть сама основна фігура імператриці. Нинішню пам'ятку формально названо на честь "засновників Одеси", хоча фактично вона є ідеологічно та скульптурно саме пам'яткою російській імператриці, що на самому пам'ятнику й написано.

Подібні за загальним архітектурним і скульптурним компонуванням пам'ятники Катерині II з'явилися приблизно одночасно в період 2005-2008 років. у багатьох містах південної Росії та України – в Одесі, Севастополі, Сімферополі (закладений у 2008, встановлено у 2015 р.), Краснодарі тощо. Вони копіювали знесені у перші роки радянської влади оригінальні пам'ятки. Встановлення таких пам'яток, особливо на території України, активно висвітлювалось у російських медіа та українських ЗМІ з проросійською спрямованістю.

Трохи раніше, 23 серпня, в Одесі відбулося чергове засідання міської історико-топонімічної комісії, на якому розглядали питання про демонтаж пам'ятника російській імператриці Катерині II. Однозначного рішення тоді ухвалено не було – демонтувати пам'ятник чи залишити. Судячи з позиції юридичного департаменту міськради, у мерії поки що не можуть визначити повноваження міської влади щодо рішення про демонтаж цієї пам'ятки. І тому історико-топонімічна комісія відклала це питання "на потім".

Перед цим президент України Володимир Зеленський відповів на дві петиції громадян, які набрали необхідні для розгляду 25 тисяч голосів. Судячи з відповіді президента, питання про подальшу долю цієї пам'ятки знаходиться в компетенції Одеської міської ради як орган місцевого самоврядування, який має відповідні повноваження.

comments powered by HyperComments