В Одесі зменшився дефіцит міського бюджету

Пятница, 26 августа 2022, 11:06
Прогнозований дефіцит бюджету в Одесі зменшився. Прогнозоване зменшення надходжень теперь складає не 1,8 мільярда гривеь, а всього мільярд.
В Одесі зменшився дефіцит міського бюджету

Бюджет Одеси станом на серпень недоотримає мільярд гривень через повномасштабну російську агресію. У квітні дефіцит міського бюджету прогнозувався на рівні 1,8 млрд. Про це повідомив мер міста Геннадій Труханов.

"У березні-квітні цього року ми прогнозували, що через повномасштабне вторгнення Росії бюджет міста недоотримає близько 1.8 мільярда гривень. Станом на сьогодні я можу сказати, що прогноз зменшився до 1 млрд. Це свідчить про те, що економіка міста тяжка, але працює", - сказав Труханов.

Міський бюджет Одеси на 2022 рік був прийнятий у грудні. Він розраховувався на основі тодішнього прогнозованого курсу долара у 28,6 грн.

Доходи міського бюджету Одеси були прогнозовані на рівні 12 мільярдів 796 мільйонів гривень, з яких 12 мільярдів 401 мільйон – це загальний фонд, а 394 мільйони – спеціальний фонд. За доходами у гривні бюджет Одеси 2022 року повинен був стати більшим за бюджет 2021 року на 11%.

Витрати міського бюджету передбачалися в 11 мільярдів 752 мільйони гривень. Це на 6% менше від запланованих витрат на 2021 рік, з урахуванням внесених змін до поточного бюджету. Із цього обсягу 9 мільярдів 583 мільйони витрачатимуть із загального фонду бюджету, зокрема майже 388 мільйонів реверсної дотації. 2 мільярди 169 мільйонів витрачатимуть за статтями спеціального фонду бюджету. У структурі видатків 2 мільярди 817 мільйонів передадуть із загального фонду до спеціального. 892,6 мільйонів гривень повинні були піти на виплату місцевих боргів.

Із загальної суми доходів 1 мільярд 903 мільйони місто повинно було отримати у вигляді освітньої субвенції із державного бюджету – ці кошти підуть на зарплату вчителям. Також Одеса планувала отримати близько 200 мільйонів гривень субвенції на розвиток міської інфраструктури. З більш ніж 10 мільярдів доходів більше половини надходило за рахунок податку на доходи фізичних осіб. Також великими статтями доходів міської скарбниці є єдиний податок із підприємців та плата за землю. Цікаво, що найбільшими платниками податків є бюджетні підприємства, які дають 37% усіх надходжень від ПДФО. Підприємства, які займаються торгівлею, забезпечують 14% надходжень міста від ПДФО, промисловість – 12%, а будівельні компанії – близько 4%.

comments powered by HyperComments