В Одеській області знову проектують дорогу в обхід транзитної ділянки через Молдову

Понедельник, 29 апреля 2024, 17:31
Знову актуалізувалася тема будівництва альтернативної ділянки автодороги "Одеса - Рені" біля кордону з Молдовою у дністровських плавнях - в обхід транзитної ділянки через Молдову у Паланці.
В Одеській області знову проектують дорогу в обхід транзитної ділянки через Молдову

Служба відновлення та розвитку інфраструктури Одеської області оголосила тендер на розробку проектно-кошторисної документації будівництва ділянки автодороги в обхід транзитної частини автотраси М15 "Одеса - Рені" біля молдавської Паланки. Стартова вартість тендеру 34,5 млн грн.

Тендер був оголошений 26 квітня, а онлайн аукціон відбудеться вже 14 травня.  

Вказаний проект передбачалося планували розробити ще до війни.

4 серпня 2021 року служба тоді ще автодоріг Одеської області уклала договір із ТОВ «Проєктно-будівельна фірма «Одеспромбуд», яке готове було виконати контракт за 8,8 млн грн. Після початку вторгнення строки підряду кілька разів продовжували, поки не розірвали 5 квітня 2024 року за згодою сторін.  

Стратегічна проблема з транскордонною територією на півдні Одеської області виникла внаслідок підписаного 4 серпня 1998 року договору обміну територіями. Україна передала сусідній державі 400 метрів берега Дунаю, де Молдова побудувала свій єдиний дунайський порт Джурджулешти. Молдова обіцяла натомість передати Україні ділянку автодороги Одеса — Рені та землі біля Паланки. У результаті ділянка дороги перейшла Україні, але територію молдавська сторона залишила за собою.

Влада Одеської області розглядала два варіанти об'їзду Паланки, як "максимум" - з побудовою нового мосту через Дністровський лиман та перенаправленням основної автотраси туди, як "мінімум" - з побудовою невеликої обхідної ділянки в дністровських плавнях довжиною біля 8 км. 

comments powered by HyperComments