Україна анонсує річковий шлях перевезень вантажів в Європу замість польського кордону

Середа, 21 лютого 2024, 17:11
Альтернативою заблокованому сухопутному шляху експорту української продукції через польський кордон можуть стати річкові перевезення Дунаєм з півдня Одеської області.
Україна анонсує річковий шлях перевезень вантажів в Європу замість польського кордону

Україна має намір створити новий шлях для експорту вантажів через Дунай в обхід Польщі. Про це заявив віце-прем’єр-міністр з відновлення України—міністр розвитку громад, територій та інфраструктури Олександр Кубраков.

«Наші плани на цей рік — прибрати всі штучні перешкоди для експортерів. І ми працюємо над покращенням внутрішньої логістики. Ми плануємо транспортування контейнерів через Верхній Дунай, оскільки Румунія є «більш передбачуваною», ніж польський кордон», — цитує Олександра Кубракова видання.

Новий додатковий маршрут через річку Дунай покликаний збільшити український експорт до рівня, що був на початку війни. І хоча багато експортерів віддають перевагу Чорному морю через низьку вартість перевезення, обсяги через Дунай для України все ще сягають 1,2–1,8 млн т на місяць, зауважив Кубраков.

Передбачається, що маршрут пролягатиме з одного з українських портів на півдні Одеської області (Ізмаїл, Рені, Кілія) до Констанци у Румунії та дунайських портів Німеччини. Так чи інакше ці маршрути активно використовуються вже зараз, а дунайські порти працюють на максимумі своїх можливостей. Однак, анонсовані наміри уряду можуть дати більше можливостей експорту української продукції саме річковим маршрутом. 

Тим паче, що Українське Дунайське пароплавство вже почало формувати каравани з барж для перевезень Дунаєм різноманітних вантажів, передусім аграрних. 

Заблокований зараз сухопутний шлях на польському кордоні є важливим, але не найбільшим каналом експорту української агропродукції. У Міністерстві розвитку громад, територій та інфраструктури повідомили, що у січні експорт української агропродукції відбувався переважно завдяки морським перевезенням і склав 6,7 млн тонн. Натомість транзитом пройшло територією Польщі тільки 0,37 млн тонн агропродукції, що складає біля 5% від загального обсягу.

При цьому через територію Польщі до початку блокади прикордонних переходів у 2022 році Україна експортувала до 1 млн тонн агропродукції на місяць. 

comments powered by HyperComments