З портів Одеської області вийшли вже 274 судна "зерновим коридором" (ВІДЕО)

Среда, 5 октября 2022, 17:01
За два місяці дії "зернового коридору" з морських портів Одеської області вийшли в море вже 274 судна, які експортували біільш як 6,2 млн. тон сільськогосподарської продукції та дозволили збільшити загальний обсяг українського експорт на третину.
З портів Одеської області вийшли вже 274 судна "зерновим коридором" (ВІДЕО)

На вечір 4 жовтня з морських портів Одеської області загалом вийшли в море 268 суден, на яких експортували більш як 6 мільйонів тон української аграрної продукції.

Сьогодні, 5 жовтня в море вийшли ще 6 суден, на яких навантажено 115 тисяч тон вантажів. Серед них - балкер "ZHE HAI 505" який доставить 28,5 тис. тонн пшениці до Алжиру.

Таким чином, загальний обсяг експорту по "зерновій ініціативі" вже перевищує 6,2 мільйони тон.

Інформація про судноплавство є в огляді оперативної ситуацї за 5 жовтня.

Морський експорт протягом вересня став головною причиною збільшення всього українського експорту, про що написав міністр інфраструктури Олександр Кубраков.

Обсяги перевезень агропродукції на експорт у вересні 2022 року збільшилися на 41% — до 6,9 млн тонн, і більше половини цього обсягу вивезено в рамках «зернової ініціативи» через морські порти Чорноморськ, Одеса та «Південний». Про це заявив міністр інфраструктури Олександр Кубраков.

"За минулий місяць українські аграрії експортували 6,9 млн тонн продовольства. Це рекордний показник з початку повномасштабного вторгнення Росії. В порівнянні з серпнем ми збільшили обсяги перевезень агропродукції на 41%. Зокрема, ми продовжуємо нарощувати темпи роботи розблокованих портів Великої Одеси. У вересні ми збільшили експорт агропродукції в понад 2 рази — до 3,8 млн тонн, а прийом суден під завантаження в 2,5 рази — до 168 суден на місяць. Такі показники свідчать, що бізнес довіряє «зерновій ініціативі» та готовий нарощувати свою участь в її реалізації”, — написав Кубраков у Facebook.

Також, за його словами, збільшується експортний потенціал українських портів на Дунаї. "Ми вже вийшли на стабільний показник у понад 1 млн тонн експортованої агропродукції на місяць. Ще у березні цей показник становив всього 16 тис. тонн”, — поінформував міністр.

Мінінфраструуктури планує залучати іноземні інвестиції в розвиток Дунайського портового кластеру. Потреба в першочергових інвестиціях у цей проєкт — $200 млн. Очікується, що в перспективі Дунайські порти стануть потужним східноєвропейським логістичним хабом. Для цього, зокрема, триває робота над включенням української частини Дунаю до Транс’європейської транспортної мережі (TEN-T).

Залізницею у вересні експортовано понад 1,2 млн тонн продовольства — на 20% більше, ніж попереднього місяця. Наразі триває розвивиток залізничної інфраструктури на кордоні з ЄС, аби додатково збільшити експортні потужності залізниці.

Продовжується робота і щодо нарощування можливостей автотранспорту. За останні місяці у співпраці з польськими партнерами збільшено пропускну спроможність пункту «Краківець – Корчова», а також суттєво зменшено черги на ключових пунктах пропуску на польському напрямку. Ці рішення дозволили забезпечити стабільне перевезення агропродукції через західні кордони.

comments powered by HyperComments