У Одеській ОВА знову говорять про залучення турецьких плавучих електростанцій

П'ятниця, 7 червня 2024, 15:59
Вкотре з початку війни розглядаються можливості розміщення в портах Одеської області турецьких суден - плавучих електростанцій. Чи залишиться це в черговий раз на словах - покаже час та можливості України гарантувати безпеку таких суден.
У Одеській ОВА знову говорять про залучення турецьких плавучих електростанцій

Турецькі плавучі електростанції можна було б розмістити у портах Одеської області. Але турецька сторона вчергове просить забезпечити захист. Про це під час пресбрифінгу повідомив керівник Одеської ОВА Олег Кіпер.

За його словами, судна з потужністю 250 мегават можуть розмістити у портах Одеси, Південного та Ізмаїла. «Ми вивчаємо питання щодо трьох таких залучень. Тобто, по суті, закриємо потреби декількох районів міста. Вони працюють як і на дизельному пальному, так і на газу», — розповідає Олег Кіпер.

Водночас турецька сторона готова надати такі судна лише при забезпеченні повного захисту від можливих російських обстрілів. «Зараз йдуть переговори, щоб зайшли судна, але маємо перше запитання: «Дайте безпеку». Ми говоримо: «Ви Туреччина і є безпека, ви ж берете участь у всіх процесах», — розповів деталі перемовин голова Одеської ОВА.

Крім того, керівництво регіону працює з бізнесом, щоб мінімізувати споживання, і з портами, які споживають 10% від загальної генерації, щоб вони поставили газопоршневі генератори і забезпечували себе самостійно. 

Нагадаємо, подібні переговори з Туреччиною щодо плавучих електростанцій були і в 2022, і в 2023 роках. Однак, у грудні 2022 року, наприклад, турецька компанія Karpowership передумала базувати судна-генератори біля Одеси. На рішення вплинуло те, що Одеськ також не могла гарантувати компанії безпеку суден.

comments powered by HyperComments