Друга Світова війна "для чайників": хто на кого напав

Олександр Вельможко  |  П'ятниця, 10 травня 2024, 13:13
Аналізуємо події Другої Світової війни, того, що їй передувало та відбувалося трохи потім. Хто на кого і коли напав? І хто з ким воював.
Друга Світова війна "для чайників": хто на кого напав

Погляньмо на історію Другої світової війни просто і тверезо. Це був глобальний конфлікт у всіх частинах світу, крім території Північної та Південної Америки (але й там теж потроху було) та Антарктиди. Воювали 62 держави з 73 існуючих на 1939 рік - і формально у війні було задіяно 80% всього людства.

А тепер розберемося, хто на коли і коли напав, хто при цьому займався "гібридною" війною і таке інше. У хронологічному порядку. І це виявиться тривалішою війною, ніж прийняті дати з 1939 по 1945 рік.

Жовтень 1935 - після довгої низки прикордонних конфліктів і розборок у Лізі Націй італійські війська починають наступ на Ефіопію. Ефіопський негус (імператор) Хайле Селассіє скаржиться в Лізі Націй, яка висловлює глибоке занепокоєння і накладає на Італію економічні санкції. Британський флот у Середземному морі приводиться у бойову готовність. І все. Беніто Муссоліні клав на накладені на нього санкції. У травні 1936 р. італійці займають столицю Ефіопії Аддіс-Аббебу, але партизанська війна триває до 1941 року - коли залишки ефіопських військ та британська колоніальна армія не викидають італійців із країни.

17 липня 1936 року. Над усією Іспанією безхмарне небо. Починається громадянська війна в Іспанії - націоналісти-фалангісти на чолі з генералом Франком піднімають заколот проти легітимного республіканського уряду, який влаштував у країні повний бардак. На боці Франка - "гібридно" виступили Італія та Німеччина, які надіслали "їхтамнетів" та забезпечили бунтівного генерала озброєнням. На боці республіканського уряду "гібридно" виступив СРСР, який теж надіслав "їхтамнетів" та постачав республіку озброєнням. Загалом СРСР вів "гібридну" війну проти Італії та Німеччини. Весь інший цивілізований світ висловив глибоке занепокоєння, і більше нічого не зробив для припинення війни. Хоча добровольці, романтики, солдати удачі, журналісти та письменники масово поїхали захищати іспанську республіку. Читайте Хемінгуея. У березні 1939 року все закінчилося – Франко переміг і правив до 1975 року.

7 липня 1937 року. З прикордонного інциденту на "мосту Марко Поло" розпочинається повномасштабна війна Японії проти Китаю. До цього Японія вже "відтяпала" у Китаю Маньчжурію, створивши на її території підконтрольну невизнану державу "Маньчжоу-Го" - таке собі сучасну Придністров'я або Абхазія або навіть "Л/ДНР". Війна Японії проти Китаю тривала до 1945 року. До 1940 разом із законним китайським урядом проти японців боролися і китайські комуністи. Китаю надавав "гібридну" допомогу СРСР - надсилав "їх тамнетів" і продавав зброю. Китаю надавали "гібридну" допомогу США - продавали зброю і не заважали добровольцям, які хотіли б повоювати проти японців. З 1940 року китайські комуністи воювали вже і проти японців, і проти законного уряду Гоміньдану, який очолює Чан Кай Ши. З грудня 1941 року війна Японії проти Китаю стала частиною глобального конфлікту, а за підсумками Китай зміг потрапити до "клубу батьків-засновників" ООН і відновити не лише статус повноцінної незалежної держави, а й став великою державою.

Березень 1938 року. Німеччина поглинає Австрію - "аншлюс", панове! Цьому передувала досить тривала дипломатична та внутрішньополітична підготовка. Лідери Ліги Націй - Великобританія та Франція висловили лише "глибоке занепокоєння".

29 вересня 1938 року. На конференції в Мюнхені заради можливості зберегти загальний мир у Європі лідери Франції та Великобританії Даладьє та Чемберлен погодились із претензіями Німеччини на ті частини Чехословаччини, які були населені німцями. Чехословаччина не чинила опір, хоча чим чинити опір у неї було. До березня 1939 року Чехословаччини не стало – її поділили між собою Німеччина, Польща та Угорщина.

Літо 1939 р. "Прикордонний" військовий конфлікт Японії та СРСР біля Монголії на річці Халхін-Гол, у якому беруть участь значні сили з двох сторін - сотні тисяч солдатів. Японія зазнає нищівної поразки, яка спонукає її більше не намагатися воювати з СРСР.

23 серпня 1939 року. СРСР та Німеччина укладають пакт про ненапад, пакт Молотова-Ріббентропа. Його секретні частини містять майбутній кордон двох держав після поділу Східної Європи.

1 вересня 1939 року Німеччина розпочинає війну проти Польщі.

3 вересня 1939 року. Війну Німеччини оголошують Велика Британія та Франція, а також британські домініони (Австралія, Канада, Нова Зеландія, Південно-Африканський Союз) та навіть Непал. Європейська війна, що почалася як конфлікт Німеччини та Польщі, стає світовою. Бойові дії на море швидко охоплюють весь Світовий океан, "дотягуються" до Південної Америки.

17 вересня 1939 року. На Польщу, яка вже відбивається з останніх сил від Німеччини, нападає СРСР. Німеччина та СРСР швидко "добивають" слабку Польщу та ліквідують цю державу. Апофеоз - спільний військовий парад радянських та німецьких військ у Бресті. 28 вересня СРСР та Німеччина укладають "договір про дружбу", який фіксує новий кордон між ними.

Осінь 1939 р. СРСР, діючи на основі пакту Молотова-Ріббентропа, домовляється з Естонією, Латвією та Литвою – ті під тиском радянської сторони дозволили створити на своїх територіях радянські військові бази.

30 листопада 1939 р. СРСР нападає на Фінляндію. Війна триває до 13 березня 1940 року, СРСР із тяжкими втратами пробиває фінські зміцнення і домагається перемоги, "відтяпуючи" солідний шматок Карелії та Карельського перешийка з містом Виборг. Великобританія та Франція, які воюють у цей час із Німеччиною, намагаються надати Фінляндії військову допомогу, але не встигають.

8-10 квітня 1940 р. Німеччина нападає на Данію та Норвегію. Втім, одночасно намагалася заволодіти Норвегією та Великобританією, але не встигла. Данію Німеччина окупує без опору. А в Норвегії бої затягуються – за підтримки Великобританії та Франції нащадки вікінгів чинили опір два місяці.

10 травня - 22 червня 1940 р. "Європейський бліцкриг", наступ німецьких військ на Західному фронті. Привело до швидкої окупації Бельгії, Нідерландів та Люксембургу та капітуляції Франції. Від неї залишилася залежна від Німеччини держава зі столицею у Віші під керівництвом маршала Петена.

10 червня 1940 р. Італія оголошує війну Великобританії та Франції, починає невдалі наступи на південь Франції, і навіть на британські колонії у Північній Африці.

28 червня 1940 р. Румунія виконує умови пред'явленого їй напередодні ультиматуму. СРСР займає Бессарабію та Буковину - ті території, які після розпаду Російської імперії Румунія "прихопила" собі у 1918 році.

Липень 1940 р. В умовах радянської військової присутності в Естонії, Латвії та Литві відбуваються вибори, на яких безальтернативно перемагають місцеві комуністи – приблизно як "референдум" березня 2014 р. у Криму. Потім усі три країни приєднують до СРСР на правах союзних республік.

Вересень 1939 – червень 1941 р.р. "Гібридне союзництво" Німеччини та СРСР у Другій світовій війні. Поки Німеччина воює з Великою Британією та Францією, СРСР щосили торгує з Німеччиною, пропускає через Північний морський шлях німецькі допоміжні крейсери, розширює свою територію за рахунок Фінляндії, Естонії, Латвії, Литви, Польщі та Румунії.

28 жовтня 1940 р. Італія з території Албанії починає наступ Грецію. Невдало - Греція успішно чинила опір.

Жовтень-листопад 1940 р. Німеччина веде переговори з СРСР - Гітлер намагається залучити Сталіна до "пакту Осі" Берлін - Рим - Токіо. Але сторони не домовилися – Сталін хотів надто багато, на думку Гітлера, у Східній Європі і навіть у Туреччині. Після провалу цих переговорів у Німеччині починають серйозно готуватися до війни проти СРСР. Але потім до цієї "Осі" приєднуються Угорщина, Румунія, Словаччина та Югославія - а що їм ще залишається робити, будучи затиснутими між двома великими "хижаками" в умовах війни?

13 квітня 1941 р. СРСР укладає пакт про ненапад із Японією. При цьому визнає навіть ту державу, яку сама ж радянська пропаганда називала "маріонетковою" - Маньчжоу-Го.

27 березня 1941 р. Переворот у Югославії та її вихід із угоди з Німеччиною. 5 квітня Югославія укладає договір про дружбу із СРСР. 6 квітня Німеччина починає наступ проти Югославії. До 9 квітня югославська армія вже розгромлена. Німеччина настає вже на Грецію - і лише цей другий удар ламає спротив Греції.

Осінь 1940 - осінь 1941 США дедалі більше втягуються у війну за Великобританії, тоді як вона воює проти Німеччини, Італії та його союзників одна. Спочатку США передають Великій Британії 50 старих есмінців в обмін на військові бази в Карибському морі. Потім ухвалюється закон про "ленд-ліз" - за принципом "отримуй зброю зараз, плати потім". З весни 1941 р. військово-морський флот США заявляє про свій контроль над Північною Атлантикою та атакує німецькі підводні човни.

Жовтень 1940 - червень 1941 Японія і Таїланд ділять між собою французькі колонії в Індокитаї. Разом із агресією Японії, що триває, проти Китаю це спонукає США накласти на Японію економічні санкції. Вони настільки ефективно "вбивають" економіку Японії, що та опиняється перед вибором - або залишитися без стратегічної сировини, або припинити війну в Китаї, вивівши звідти війська і "втративши обличчя", або завоювати сировину та вплив силою у Великобританії та США.

22 червня 1941 р. Німеччина нападає на СРСР. Армія Німеччини кількісно досить сильно поступається армії СРСР, але завдяки оперативно-тактичній раптовості, кращій боєздатності та досвіду отримує ряд перемог і захоплює величезну частину радянської території. СРСР вимушено входить до складу антигітлерівської коаліції.

7 грудня 1941 р. японський флот атакує американську військово-морську базу Перл-Харбор, де нейтралізує американський лінійний флот. Одночасно японська армія та флот атакують британські колонії в Індокитаї та знищують британську ескадру з двох лінкорів. 11 грудня Німеччина оголошує війну США. Починається активний японський наступ, під час якого Японія займає Малайю, Індонезію, частину Нової Гвінеї. безліч островів у Тихому океані. Але Японія не воює з СРСР, дотримуючись пакту про ненапад.

Активна фаза другої світової війни.

"Вісь": Німеччина, Італія, Японія, а також залежні від них і другорядні держави: Румунія, Угорщина, Болгарія, Фінляндія, Словаччина, Хорватія - воюють проти Антигітлерівської коаліції у складі Великобританії та її домініонів, США, СРСР, Непалу, Китаю, до яких поступово приєднуються майже всі інші держави - як ті, що вже зазнали німецької агресії, так і різні латиноамериканські країни. Але при цьому СРСР не воює з Японією та СРСР не воює з Болгарією. Іспанія залишається нейтральною, "зализуючи рани" після громадянської війни. Швеція, Швейцарія та Туреччина залишаються нейтральними - як через їхню готовність до опору, так і через великі "плюси" від їхнього нейтралітету для всіх сторін, ніж участі у війні в будь-якій комбінації. США поширює дію "ленд-лізу" на практично всіх союзників.

З вересня 1943 р. починається розпад "Осі". Італія після висадки десанту союзників спочатку на острові Сицилія, а потім і на самому Італійському півострові виходить з війни і її легітимний уряд переходить на бік Антигітлерівської коаліції. Але Німеччина "у відповідь" окупує значну частину Італії і створює там "маріонеткову" державу. Бої в Італії продовжуються до травня 1945 р. З літа 1944 р. поступово виходять з війни на боці "Осі" і переходять на бік Антигітлерівської коаліції Румунія, Болгарія та Фінляндія. Угорщина припиняє бути союзником Німеччини лише після повної військової поразки у квітні 1945 р.

6 червня 1944 союзники відкривають другий фронт - висаджують колосальну десантну армію в Нормандії на півночі Франції. До початку травня війська Німеччини розгромлені по всіх напрямках, бої йдуть на території Німеччини. 7 травня капітулюють німецькі війська на Західному фронті. 8 травня Німеччина капітулює перед західними союзниками - Великою Британією, США, Францією за участю радянських військових представників, 9 травня процедура капітуляції повторюється вже за участю вищого радянського військового керівництва.

6 і 9 серпня 1945 р. США скидають атомні бомби на японські міста Хіросіма та Нагасакі. 8 серпня СРСР оголошує війну Японії і починає наступ на японську армію Квантунську на території Маньчжурії, а також на острові Сахалін і Курильських островах. Японія на той час у результаті військових поразок втратила Філіппіни, Індонезію та Індокитай, майже весь японський флот було знищено. 14 серпня Японія прийняла умови про капітуляцію, але бойові дії тривали офіційно до 2 вересня 1945 р., коли на борту американського лінкора "Міссурі" не було підписано Акт про беззастережну капітуляцію Японії, який став офіційною датою закінчення Другої світової війни.

Однак окремі підрозділи і навіть окремі солдати Японії продовжували військові дії пізніше цієї дати, а деякі навіть до 1974 року.

До 1949 р. тривала громадянська війна у Китаї між Гоміньданом та комуністами, що завершилася перемогою комуністів та поділом Китаю на дві держави – материковий комуністичний Китай та Гоміньданівську державу на острові Тайвань.


У підсумку зауважимо, що активні бойові дії у різних частях світу тривали не з вересня 1939 по вересень 1945-го, а значно більше - з 1936 по 1949 роки.

comments powered by HyperComments