Яким був російський повітряний удар 1 червня: 100 ракет і дронів

Олександр Вельможко  |  Субота, 1 червня 2024, 11:31
Вночі з 31 травня на 1 червня росіяни завдали по Україні повітряний удар, запустивши рівно 100 засобів ураження. Це був вже третій комбінований удар за останній тиждень.
Яким був російський повітряний удар 1 червня: 100 ракет і дронів

У ніч на 1 червня 2024 року російські окупанти завдали потужного ракетно-авіаційного удару по об’єктах критичної інфраструктури в різних регіонах України, застосувавши ракети повітряного, морського та наземного базування, а також ударні БпЛА типу «Shahed». Для цього росіяни задіяли стратегічну і тактичну авіацію, два підводних човни та наземні пускові установки.

Всі подробиці у нашому відеоогляді.

Перед цим, увечері 31 травня, о 19:25, в Одесі та південних областях України оголосили повітряну тривогу через ракетну небезпеку та загрозу застосування балістичних ракет. Ціллю росіян стала припортова інфраструктура. 

Буквально за 2-3 хвилини після цього в Одесі пролунав дуже потужний вибух, звук якого був особливо сильний у центрі міста та на Пересипу. Характер звуку свідчив про те, що вибух був у повітрі. Тривога тривала до 19:55.

Згодом Одеська ОВА повідомила, що в цей час увечері росіяни атакували Одесу. Попередньо - атаку було здійснено балістичною ракетою з касетним боєприпасом, який розірвався як раз у повітрі.

Потім, о 21:49 в Одеській області знову оголосили повітряну тривогу через ракетну небезпеку, яка тривала до 22:11. Під час цієї тривоги повідомлялося про пуск ракети у бік південих районів області, десь там було також чутно роботу ППО.

І вже вночі знову були повітряні тривоги - в Одеській області з 23:25 по 1:46 ночі та з 2:53 по 5:29 ранку. В інших областях тривога була в дещо інакший час. 

За ніч росіяни випустили рівно 100 засобів ураження - це були 53 ракети різних типів та 47 ударних БпЛА:
- 35 крилатих ракет Х-101/Х-555 із літаків стратегічної авіації Ту-95 МС (район пусків – Саратовська обл., повітряний простір над акваторією Каспійського моря – рф.);
- 4 балістичні ракети «Іскандер-М» (із Криму);
- 1 крилату ракету «Іскандер-К» (із Криму);
- 10 крилатих ракет «Калібр» (із північно-східної частини акваторії Чорного моря - з трьох підводних човнів, про вихід яких у море з Новоросійська стало відомо напередодні увечері чи комбінації підводного човна і надводного корабля);
- 3 керовані авіаційні ракети Х-59/Х-69 (із повітряного простору ТОТ Запорізької області);
- 47 ударних БпЛА типу «Shahed-131/136» (район пусків Приморсько-Ахтарськ – рф).

Ось як летіли ракети і дрони - їх курси показані приблизно. Одесу і Одеську область безпосередньо не атакували, хоча частина дронів була спрямована з моря через Затоку і район Біляївки далі на північь поруч з Придністров'ям. Загалом більшість повітряних цілей була спрямована на Захід України - аж до Львівської області, де росіяни намагаються вже досить давно уразити технологічне обладання підземних газових сховищ біля Стрия. При цьому і ракети, і дрони летіли складними траєкторіями - росіяни намагалися обійти відомі їм райони успішної роботи ППО.

В результаті протиповітряного бою збито 81 повітряну ціль зі 100 запущених:
- 30 крилатих ракет Х-101/Х-555 з 35;
- 4 крилаті ракети «Калібр» з 10;
- 1 крилату ракету «Іскандер-К»; 
- 46 ударних БпЛА типу «Shahed-131/136» з 47.

Таким чином, сьогодні загальна ефективність роботи ППО склала 81%. У сегменті оборони від дронів-камікадзе ефективність склала сьогодні майже 98%. У обороні від крилатих ракет ефективність ППО - 71%:, збито 35 крилатих ракет з 49 запущених. Балістичні ракети не збивали.

Перед цим, нагадаємо, росіяни завдавали комбіновані удари 26 і 30 травня, випускаючи по 11-12 крилатих ракет і 31-32 шахеди. Тоді ППО збивала або все, або майже все.

comments powered by HyperComments