Конгрес США розглядає законопроект про визнання росії спонсором тероризму

Понедельник, 12 июня 2023, 09:49
Законопроект про те, щоб офіційно визнати рф державою спонсором тероризму підтримують обидві політичні партії США.
Конгрес США розглядає законопроект про визнання росії спонсором тероризму


Конгресмен Тед Лью від Демократичної партії 9 червня подав у Конгрес законопроєкт про офіційне визнання РФ державою – спонсором тероризму. Про це він повідомив на своєму сайті.
Законопроєкт описує неодноразову підтримку Росією недержавних терористичних груп до та під час конфлікту в Україні, наголошують на сайті сенатора. "Спираючись на повноваження щодо санкцій, від самого початку створені Конгресом, законопроєкт іще більше ізолює Росію і спричиняє більше економічних наслідків режиму [президента країни-агресорки РФ Володимира] Путіна", – ідеться в коментарі до законопроєкту.

У тексті законопроєкту вказано, що за допомогою приватних військових найманців, таких як ПВК "Вагнер", яка співпрацює з російським міністерством оборони, Росія поширює терор у різних частинах світу.

Окрім незаконної окупації східних територій України у 2014 році та повномасштабного вторгнення Росії в лютому 2022 року, у документі згадують другу чеченську війну та війну в Сирії, де РФ "було залучено до терористичних кампаній".

У законопроєкті зафіксовано, що найманці ПВК "Вагнер" загрожували безпеці та підбурювали до насильства проти невинних громадян у Сирії, Судані й Лівії. 26 січня 2023 року міністерство фінансів визнало ПВК "Вагнер" транснаціональною злочинною організацією, пославшись на те, що співробітники ПВК "Вагнер" постійно займаються серйозною злочинною діяльністю, включно з масовими стратами, зґвалтуваннями, викраденням дітей і фізичним насильством у Центральноафриканській Республіці (ЦАР) і Малі, нагадують автори законопроєкту.

Вагнерівці брали участь у спробах захопити Київ і мали наказ від Кремля вбити президента України Володимира Зеленського й деяких урядовців, ідеться в документі.

"Жодна з позицій поданого на розгляд закону, яка стосується накладення санкцій, не застосовна до осіб, які займаються експортом сільськогосподарської продукції з України або наданням гуманітарної допомоги Україні", – ідеться в законопроєкті.

Ініціативу підтримали представники обох партій США.

comments powered by HyperComments