Німеччина починає будівництво найбільшого військового корабля з часів Другої світової війни

Тарас Чмут  |  Четвер, 13 червня 2024, 13:13
Флот Німеччини - "Бундесмаріне" - будує перший корабель з серії фрегатів проекту F126, які стануть найбільшими німецькими військовими кораблями після Другої світової війни. Їх вже називають "супер фрегатами", а за сукупністю характеристик вони будуть відповідати есмінцям чи навіть ракетним крейсерам інших країн.
Німеччина починає будівництво найбільшого військового корабля з часів Другої світової війни

Минулого тижня, у місті Вольгасті, на суднобудівному підприємстві Peene Werft, що входить до суднобудівного об'єднання NVL Group, відбулася урочиста царемонія закладки та різки сталі головного корпусу фрегатів проєкту F 126 — Niedersachsen (бортовий номер F 227). Це перший корабель із серії з шести фрегатів.

Першочергово фрегати класифікуваися як "багатоцільові бойові кораблі" проєкту Mehrzweckkampfschiff 180 (MKS 180), але з 1 січня 2021-го року перекласифіковані у "фрегати проєкту F 126". "Коріння" проєкту тягнеться від програми корветів нового покоління "К 131", яка розвивається з 2008-го року. З постійним ростом вимог замовника до обладнання, функцій та завдань, відбувалося зростання габаритів/тонажу та, відповідно, вартості. Так від корветів дійшли до найбільших з часів Другої світової кораблів.

У квітні цього року, враховуючи складну безпекову ситуацію в світі, уряд Німеччини прийняв рішення скористатися опціоном на дозаківлю ще двох кораблів за додаткові 3 млрд €. Перші чотири кораблі називатимуться: F 227 Niedersachsen, F 228 Saarland, F 229 Bremen та F 230 Thuringen.

Контракт на технічне проєктування та будівництво перших чотирьох кораблів було відписано в червні 2020 року між міжнародним суднобудівним об'єднанням Damen Shipyards Group та федеральним закупівельним відомством Міноборони BAAINBw. Вартість угоди склала 4,6 млрд € (~138 млрд грн по курсу на червень 2020 року — це фактично співпадає з всім бюджетом Міноборони України в 2020 році). У майбутньому, з доповненнями ціна виросла до 5,48 млрд €, із терміном введенням кораблів з 2027-го по 2031-й роки та опціоном на дозакупівлю ще двох корпусів. Втім, вже зараз говорять, що головний фрегат увійде до строю не раніше 2028 року.

Фактично один корабль контрактно обходиться в 1,370 млрд €. це без врахування витрат на боєприпаси, палубні вертольоти та БПЛА та інші складові!

У консорціум Damen Shipyards Group по створенню цих кораблів також входять німецька суднобудівна група NVL Group (військове крило Fr. Lürssen Werft) та група Thales Nederland. Фактичне будівництво відбуватиметься на двох суднобудівних підприємствах: Peene Werft групи NVL у Вольгасті (кормова частина кораблів) та на верфі German Naval Yards Kiel GmbH (носова частина корабля). З'єднання обох частин корпусу відбуватиметься в місті Кіль, а вже подальша добудова та випробуваня в Гамбурзі на верфі Blohm+Voss BV&Co. KG. Очікується, що до 80% всіх робіт буде виконано в Німеччині або ж німецькими підрядниками/підприємствами.

Проєкт "F 126" являє собою модульний багатоцільовий корабель повною водотонажністю в 11 тисяч тон та 167 метрів довжини! До прикладу, український фрегат проєкту 1135.1 "Гетьман Сагайдачний" мав повну водотонажність в 3650 тон, крейсер проєкту 1164 "Москва" — 11500 тон, американський перспективний фрегат FFG Constellation — 6700 тон. Фактично Німеччина будує або ж великі есмінці або малі крейсери, якщо оцінювати по габаритах.

Головне призначення майбутніх кораблів - експедиційні дії у віддалених районах світового океану. При цьому самостійно або в складі ескадри кораблі здатні виконувати завдання ППО/ПРО, ПЧО, боротьбою з надводними та наземними цілями тощо. З цікавого — розширені "антипіратські" можливості — на кораблі передбачено розміщення 84 осіб спецназу чи морпіхів — фактично урізана рота, модульного госпіталя, додаткових БПЛА чи моторних човнів.

Модульна архітектура корабля передбачає розміщення широкого спектру необхідних систем, від модулів з буксованими ГАС до протимінних чи водолазних систем. Очікується, що перші два корпуси матимуть "протичовнову" спеціалізацію а інші два - "патрульну".

Що стосується комплексу корабельного озброєння, то як для 11000 тон тонажу, воно, скромне і швидше відповідає сучасним фрегатам. Артилерія головного калібру представлена 127-мм/64 кал. АУ Leonardo на баці. Перед надбудовою розташовані 8 секцій Mk-41 під 64 зенітні ракети ESSM, ближній контур ППО представлений двома ЗРК RIM-116 Block 2A/B (у передній та кормовій частинах). Малокаліберна артилерія представлена двома 27-мм бойовими модулями Rheinmetall MLG 27.

Протикорабельне озброєння представлено вже класичними вісьмома ракетами Kongsberg NSM.

В цілому, Німеччина планує суттєво наростити потенціал власних ВМС у найближчі 10 років для дій саме в океанській зоні, як самостійно так і у складі коаліційних сил.

comments powered by HyperComments