Як загрожує Одесі зміна тактики російського флоту (ВІДЕО)

Олександр Вельможко  |  Понедельник, 20 февраля 2023, 14:44
Чорноморський флот росії останніми днями протягом лютого змінив тактику своїх дій. І це має у собі загрозу для Одеської області. Досліджуємо, що саме відбувається у морі.
Як загрожує Одесі зміна тактики російського флоту (ВІДЕО)

До початку лютого російський чорноморський флот діяв за шаблоном, у форматі "флотилії ракетних канонерок". Тобто, вся діяльність росіян у морі зводилась до того, що вони накопичували певний запас ракет "Калібр", а потім намагалися випустити все що мали під час комбінованого ракетного удару по Україні за участю кораблів та стратегічної авіації.

Детальніше про те, як діяв російський флот останніми днями,  та як загрожує Одесі зміна його тактики - у нашому відеосюжеті.

Останній раз так росіяни робили 10 лютого, коли під час масованого ракетного удару з 71 випущеної ракети було 28 морських "Калібрів" з трьох надводних кораблів та одного підводного човна. Майже всі ці ракети були знищені ППО, в тому числі 13 над Одеською областю. А ще два "Калібри" пролетіли над кордоном України в Одеській області з невизнаним Придністров'ям, після чого порушили повітряний простір Молдови і Румунії. Ця спроба ракетного удару показала дуже високу ефективність української ППО, завдяки якій всі спроби росіян закидати ракетами Україну виявилися невдалими.

Після цього росіяни або з метою збільшити ефективність своїх ударів, або просто через дефіцит ракет, перейшли до спроб обмежених ракетних ударів. Так, вже в ніч на 16 лютого вони випустили 36 ракет загалом, з яких було 8 морських "Калібрів", які стартували з одного з фрегатів типу 11356, ймовірніше за все з "Адмирала Макарова". Всі ці ракети "Калібр", а також 6 з 12 авіаційних ракет Х-101 також були знищені ППО. І знову виявилося, що ефективність морських ракет, випущених з надводного корабля навіть вночі, дорівнює нулю.

Ще одну спробу атакувати з моря росіяни вчинили вранці 18 лютого, коли вони випустили чотири ракети "Калібр" з підводного човна і навіть показали це на відео. Однак це відео може бути старим чи фейковим - оскільки там видно старт 8 чи навіть більше ракет, а одине підводний човен несе лише 4 ракети. Цей удар завдав шкоди - дві ракети влучили у військові та цивільні об'єкти у Хмельницькому, але дві ракети були збиті. 

За даними українського командування, росіяни дійсно змінили тактику своїх ракетних ударів. Вони спочатку спробували запускати ракети вночі - зовсім безрезультатно для себе. Потім вони спробували скористатися для ракет "Калібр" руслами річок Дніпро та Південний Буг - в надії на те, що ракета, пролітаючи заздалегідь прокладеним курсом на дуже малій висоті над річкою, зможе "обдурити" систему ППО і залетіти далеко вглиб української території. Однак, коли про це вже відкрито кажуть у командуванні ЗСУ -  то цей тактичний хід з половинним успіхом спрацював для росіян один раз і більше не спрацює ніколи.

Весь час у першій половині лютого росіяни тримали у морі від двох до чотирьох ракетоносців у різних комбінаціях з загальним залпом від 8 до 28 крилатих ракет. Нагадаю, зараз у Чорному морі росіяни мають 5 надводних кораблів, які здатні нести ракети "Калібр", по 8 на кожному - це два фрегати типу 11356 "Адмирал Макаров" і "Адмірал Эссен", а також три корвети проекту 21631. Ще вони мають 4 підводні човни проекту 636.3, на кожному з яких може бути до 4 крилатих ракет. Таким чином, весь чорноморський флот росії за своїм сукупним ударним потенціалом дорівнює всього одному американському есмінцю типу "Арлі Берк" чи "Замволт", яких у флоті США є 71 корабель. Спроби росіян передислоковувати свої підводні човни з Новоросійську до Севастополя супроводжуються цілою ескортною операцією - тому що росіяни дуже бояться атаки українських морських дронів.

Тепер про морські дрони. Росіяни теж перейшли до їх застосування. 10 лютого стало відомо, що вони спробували атакувати надводним морським дроном конструкцію моста - і, за даними західних аналітиків, це дійсно був міст над гирлом Дністра в Затоці. На відео, яке всі вже, мабуть, бачили, видно, як щось невеличке підпливає до моста і підривається десь посередині між двома його капітальними бетонними опорами. Міст, судячи з останніх космічних знімків, особливо не постраждав. 

Що ж тут цікавого? По-перше, для керування цими дронами росіяни застосовують швидкісні катери типу "Раптор" - і це свідчить про обмежену дальність керування російськими дронами. По-друге, сам факт їх застосування та тактика повторює український досвід. По-третє, для того, щоб атакувати Затоку, росіяни перетнули зону судноплавства у "Зерновому коридорі" з портів Одеси, Чорноморська та Південного - і перетнули не лише самі дрони, а й керуючий ними катер. І загалом це являє собою пряму небезпеку для судноплавства і ризик піратської атаки нейтрального судноплавства.

Ще один важливий елемент зміни російської тактики у Чорному морі - це прямі атаки на узбережжя Одеської області. Того ж 10 лютого, коли був останній дійсно масований ракетний удар, росіяни випустили кілька ракет, в тому числі протикорабельних "Оніксів" як раз по узбережжю південної частини Одеської області. А пара літаків Су-24 скинула 4 бомби на острів Зміїний, на якому немає ані військових, ані якихось важливих зараз об'єктів. Це могло бути загалом операцією для відволікання уваги сил оборони від тої атаки моста в Затоці. А також це могло бути елементом гібридної інформаційної операції з напруження сил ЗСУ в Одеській області та "підбадьорення" проросійськи налаштованого керівництва Придністров'я. Так, того самого Придністров'я, яке зараз новий уряд Молдови планує повністю демілітаризувати та остаточно ліквідувати пануючий там невизнаний політичний режим. З урахуванням того, що Придністров'я безпосередньо межує з Одеською областю - це дуже важливо та може зняти загрозу відкриття росією так званого "другого фронту" на півдні.

На фоні всього цього періодично звучать заяви різноманітних російських дон-донів про їх наміри "брати Одесу", висаджувати десант до Одеської області та інша маячня. Зважати на це особливо не варто - тому що Україна має протикорабельні ракети "Нептун" і "Гарпун", які вже показали минулого року свою ефективність при знищенні крейсера "Москва" та блокаді окупантів на острові Зміїний. І тому будь-яка спроба росіяни провести дійсно масштабну операцію проти Одеської області буде для них прикрим самогубством. Але певні демонстраційні дії та епізодичні ракетні обстріли все ще являють собою небезпеку і для Одеси, і для прибережних районів Одеської та Миколаївської областей.

Тепер щодо дій українського флоту. Командування ВМС України розкрило деталі однієї з операцій ще початку квітня 2022 року. Тоді був вперше уражений фрегат "Адмирал Эссен" - і було дві версії, як це сталося: атака "Байрактара" з його невеличкими бомбам або не дуже вдалий ракетний удар, За останньою інформацією від ВМСУ це таки була спроба поцілити у фрегат ракетою "Нептун", але не дуже успішна - фрегат отримав лише легкі ушкодження. Але цей досвід невдалої атаки фрегату врахували, і всього через три дня такими ж самими ракетами поцілили крейсер "Москва" - від влучень ракет там згорів чи навіть вибухнув боєкомплект зенітно-ракетного комплексу С-300, внаслідок чого наступного дня, 14 квітня, крейсер відправився заданим курсом на дно.

Також показали елементи навчання українських моряків на мінних тральщиках типу "Сендаун" у британських водах. Два кораблі, передані Великобританією ще за підписаною в Одесі влітку 2021 року угодою, отримали назви "Черкаси" та "Чернігів". Через те, що Туреччина закрила протоки Босфор та Дарданелли для військових кораблів воюючих держав, тобто росії та України, ці тральщики до кінця війни залишаються у Великобританії, але після цього вони займуться розчищенням Чорного моря від мін.

І на завершення - найсвіжіше фото українського корвету "Гетьман Іван Мазепа", який зараз добудовують у Стамбулі.

Загалом же навіть зміна тактики російського флоту у вигляді обмежених ракетних ударів, застосування дронів та обстрілів узбережжя Одеської області має більш демонстраційний, ніж реальний характер. Росіяни таким чином можуть показати путіну, що чорноморський флот теж якось воює, але реальної загрози для Одеси він не має, окрім можливості завдавати ракетні удари з великої відстані обмеженою кількістю ракет.

comments powered by HyperComments