Російський флот знову відступає у бази (ВІДЕО)

Олександр Вельможко  |  Суббота, 10 декабря 2022, 21:55
Аналізуємо ситуацію у Чорному морі після останнього обстрілу Одеси з кораблів - вони вже другий день поспіль вивели у бази свої ракетоносців. Що робить російський флот та як Україна відповідає створенням флоту дронів.
Російський флот знову відступає у бази (ВІДЕО)

Ми пам'ятаємо, що 5 грудня під час удару по Одеській області у росіян у морі було 4 ракетних кораблі - "Каліброносця" - два надводних, по 8 "Калібрів" на кожному та два підводних човни з 4 "Калібрами" на кожному, сумарно - до 24 ракет. .Україна в той день зафіксувала 22 "Калібри", тому ще дві ракети або впали відразу після запуску, або у росіян не вистачило ракет для максимального залпу, або на кораблях щось зламалося. Через перебування у морі "Каліброносців", їх ескортували інші кораблі та катери - тому в той день загальна кількість рсійського оперативного з'єднання сягала аж 20 одиниць. 

Потім росіяни 7-8 грудня мали в морі вже всього 12-13 кораблів та катерів у морі в оперативному з'єднанні, серед них був один підводний човен з "Калібрами". 9 грудня, у морі взагалі не було жодного "Каліброносця", а всього в морі є 13 кораблів та катерів. Два кораблі та катери патрулюють Азовське море. 

10 грудня росіяни скоротили склад з"єднання у Чорному морі до 10 одиниць, без ракетоносців. 

Детальніше про це у нашому аналітичному відеоогляді з історичними паралелями з досвіду війни на морі починаючи з другої половини ХІХ століття та до сучасності - від міноносців до ракетних катерів.

У відповідь російському чорноморському флоту Україна готує флот дронів. Його, за словами міністра цифрової трансформації України Михайла Федорова, сформують вже у грудні. Для цього за сім місяців зібрали більш як 237 мільйонів доларів 

За даними західних морських аналітиків, Україна вперше на державному рівні створує морські безпілотники саме як ударну складову своїх ВМС. Хоча досвід використання безпілотних катерів для ударів по великим надводним кораблям вже був починаючи з 1998 року - у Перській затоці, у Адені та у інших місцях, флот США та інші флоти не зробили з цього висновків. І більшість морських дронів розроблялися для зовсім інших задач - розвідувальних, пошукових, рятувальних, протимінних тощо. А Україна вже має успішний досвід використання морських дронів як стратегічного засобу впливу на російський флот, який значно переважає кількісно та за ударними можливостями ВМС України. 

Фактично я тут бачу нове "видання", так би мовити, "молодої школи" - теорії створення військово-морських сил на базі невеликих носіїв мінно-торпедної, ракетної чи іншої високотехнологічної на даний момент зброї, яка коштувала б відносно дешево та могла б застосовуватися проти великих військових кораблів. У кінці ХІХ століття це були міноносці, успішно випробувані у російсько-турецькій війні 1877-1878 рр., у різноманітних внутрішніх конфліктах у країнах Латинської Америки та згодом у російсько-японській війні. Під час Першої світової акцент "молодої школи" змістився на маленькі торпедні катери, підводні човни та авіацію. Після Другої Світової, вже у 1960-х рр. така "молода школа" виступала за ракетні катери. Але досвід показав, що створення військово-морських сил лише за ідеями "молодої школи" на основі одного високотехнологічного і невеликого типу кораблів чи катерів має як плюси, передусім масовість та невисоку вартість, так і мінуси - нездатність діяти у відкритому морі, високу вразливість самих цих засобів та відносно невеликі досягнуті результати загалом. 

Підсумовуючи, в умовах "тут і зараз" створення флоту дронів є чудовим шансом України дати асиметричну - ефективну та дешеву відповідь російському чорноморському флоту та або знищити, або блокувати його. Зараз це вдається з застосуванням зовсім невеликих сил. Збільшення кількості морських дронів може дати перехід кількості у якість - тобто, масоване використання збільшить втрати росіян у великих кораблях, однак буде втрачена і значна частина дронів. Втім, дрони на то і дрони, щоб не переживати через їх втрату. І цей флот дронів має сенс саме у Чорному морі з його відносно невеликими відстанями та широкими можливостями для розвідки. Однак, у подальшому майбутньому Україна має розраховувати на ВМС як комплексні сили - з кораблів основних класів, катерів з ударними ракетами, дронів, авіації, берегових ракетних комплексів та морської піхоти. Тобто, дрони зараз зіграють важливу чи навіть вирішальну роль, але згодом стануть одним з компонентів флоту, для якого, нагадаю, будують корвети.

В нашому відеосюжеті - аналіз 5 шляхів подальшої долі російського флоту. Всі вони ведуть до неминучої ліквідації чф рф як організованої бойової сили

comments powered by HyperComments