НАБУ і САП завершили розслідування схеми крадіжки аеропорту Одеси

Понеділок, 20 травня 2024, 18:04
Національне антикорупційне бюро України і Спеціалізована антикорупційна прокуратура завершили розслідування та оновили підозри у справі щодо заволодіння майном КП "Міжнародний аеропорт "Одеса" вартістю 118 млн грн та доходом від його діяльності протягом 2012-2022 рр. у розмірі понад 2,5 млрд грн, про що повідомляє НАБУ.
НАБУ і САП завершили розслідування схеми крадіжки аеропорту Одеси

В результаті реалізації схеми, її учасники заволоділи майном аеропорту на суму 118 млн грн та доходами від його діяльності у сумі понад 2,5 млрд грн.

Як встановило слідство, у 2011 році два одеських бізнесмени, під якими мається на увазі "тандем" Кауфмана-Грановського, організували схему заволодіння майном КП "Міжнародний аеропорт "Одеса". Для цього зареєстрували ТОВ, яке мало заснувати спільне товариство з Одеською міською радою з розподілом часток 75% і 25% відповідно, з метою отримання у власність та подальшої приватизації майнового комплексу аеропорту вартістю близько 118 млн грн.

"Отримання згоди депутатів ОМР на створення товариства забезпечив тодішній міський голова, розповівши про нібито плани співзасновника інвестувати у розвиток аеропорту. Крім того, посадовець вчинив службове підроблення, що надавало підконтрольному ТОВ право утворювати спільне з ОМР товариство в обхід конкурсу", - йдеться в повідомленні.

Важливо, що отримане у спільне користування майно аеропорту не підлягало приватизації, оскільки мало загальнодержавне значення, забезпечувало виконання функцій прикордонного і митного контролю. Крім того, 535 одиниць основних засобів з 2488 переданих були аеродромними об’єктами, що забезпечують безпеку польотів та не могли бути відчуженими в принципі.

"За договором "інвестори" зобов’язувались внести статутний капітал у розмірі 355 млн грн, побудувати новий термінал і злітно-посадкову смугу. Проте більша частина внесених коштів через дії учасників схеми стала предметом застави та була заблокована банком, тобто не підлягала використанню", - додали в НАБУ.

Новий термінал збудували за кредит, взятий під заставу майнового комплексу аеропорту, борг за яким наразі перевищує 28 млн доларів, а злітно-посадкову смугу не починали будувати взагалі. В результаті реалізації схеми, її учасники заволоділи майном аеропорту на суму 118 млн грн та доходами від його діяльності у сумі понад 2,5 млрд грн. А злітну смугу потім довелося будувати за рахунок державного бюджету.

У серпні 2023 року НАБУ і САП викрили злочин та повідомили про підозру 5 особам.

17 травня 2024 року бізнесменам та колишньому меру Одеси Олексію Костусєву повідомили про нову підозру у наданні останньому хабаря у вигляді двоповерхового пентхауса в центрі Одеси площею 700 кв. м. Бізнесменам також інкримінують два епізоди легалізації майна аеропорту, серед якого близько 100 будівель і споруд, 84 транспортних засоби та склад паливно-мастильних матеріалів.

comments powered by HyperComments