Колишнього віце-мера Одеси оголосили у міжнародний розшук

Вторник, 11 июля 2023, 10:20
Мова йде про екс-заступника міського голови Одеси Михайла Кучука. Його розшукує НАБУ.
Колишнього віце-мера Одеси оголосили у міжнародний розшук

Національне антикорупційне бюро України оголосило у розшук колишнього першого заступника мера Одеси Михайла Кучука. Його підозрюють в отриманні хабаря в розмірі 900 000 гривень.

Михайло Кучук є фігурантом у великій кримінальній справі проти двох відомих одеських, так би мовити, олігархів Кауфмана і Грановського. Їх правоохоронні органи вважають організаторами та бенефіциарами злочинного угрупування, яке займалося підкупом посадовців одеської мерії. За даними НАБУ, Кауфман з Грановським вирішили створити власну злочинну організацію після того, як було викрито злочинне угрупування під керівництвом Володимира Галантерника.

Роль Михайла Кучука у злочинній організації, за версією слідства, полягала у зловживанні ним своїм службовим становищем на користь компаній, які визначали олігархи. Зокрема йдеться про фірми, що мали намір здійснювати будівництво або вже будували будинки на території Одеси. За даними слідства, компанії домовлялися зі злочинною організацією щодо передачі хабарів за прийняття Одеською міською радою рішень на їхню користь. В результаті вони отримували земельні ділянки та дозвільні документи на будівництво. 

НАБУ вдалося задокументувати факт отримання Кучуком 900 000 гривень у період з березня по липень 2022 року. Детективи вважають, що колишній віцемер систематично отримував хабарі через Кауфмана та Грановського.

В грудні 2022 року детективи НАБУ повідомили про підозру Михайлу Кучуку та ще двом заступникам Труханова. Однак, Кучук ще з самого початку війни встиг виїхати за межі України, згодом перебував на території Чехії, де у нього з родиною є нерухомість та бізнес. Офіційною датою його зникнення вважають 6 грудня 2022 року. Пізніше, у січні цього року стало відомо, що він «дистанційно» звільнився з посади заступника Одеського міського голови. А вже через місяць Спеціалізована антикорупційна прокуратура повідомила про заочний арешт чиновника-втікача.

comments powered by HyperComments