Нелегальні учасники азартного ринку України: чим загрожує їхнє існування, і як з ними бореться влада

Вторник, 15 ноября 2022, 10:21
З моменту ухвалення закону про легалізацію ринку азартних ігор пройшло вже більш ніж 2 роки. За цей час багато що змінилося, але тіньовий бізнес все одно частково продовжує функціонувати. На ринку працюють нелегальні оператори, які порушують закон та права своїх клієнтів. Як підпільний ігровий бізнес шкодить державі та що з цим робити? Розбираємось далі.
Нелегальні учасники азартного ринку України: чим загрожує їхнє існування, і як з ними бореться влада

За словами представників сервісу, де можна знайти промокоди та фріспіни казино: http://www.gazeta.lviv.ua/categories/free-spins, нелегальний азартний бізнес шкодить державі та суспільству. Серед найбільш суттєвих недоліків існування тіньового бізнесу варто виділити такі:

  • Стрімко збільшується кількість нелегальних операторів, які працюють в тіні та не сплачують податки, не купують ліцензії тощо. Тобто державний бюджет недоотримує великі суми коштів.

  • Гравці не мають жодних гарантій. Усі платежі, які проводяться в нелегальних азартних закладах, ніким не контролюються, і учасники гемблінг-ринку відкрито безчинствують.

  • Розвивається лудоманія. Будь-який клієнт нелегальної контори може грати стільки, скільки хоче. Ніхто не контролює гравців, їх вік, соціальний статус, наявність заборгованостей та ін.

Також експерти http://www.gazeta.lviv.ua/ зазначають, що існування нелегального азартного бізнесу створює оптимальне середовище для дії корумпованих чиновників та розвитку криміналітету. Їм вдається без проблем створювати злочинні групи та ні за що не нести відповідальності.

Тому боротьба з діяльністю нелегальних контор є одним із ключових завдань, які стоять перед державою.

Чи можна повністю викорінити нелегалів та які методи для цього використовуються?

Однією з головних складнощів, з якими стикається уряд, борючись з нелегалами, є той факт, що азартний бізнес в Україні перебував під забороною 11 років поспіль. За цей час у гемблінг-сфері створилися всі необхідні умови для ведення тіньового бізнесу, а оператори навчилися обходити різні блокування та заборони практично непомітно. Тому миттєво вивести азартний ринок із тіні практично неможливо.

Другим важливим фактором, що перешкоджає проведенню повної детінізації, є відсутність збалансованого оподаткування. Експерти наголошують, що, поки влада не прийме закону про сплату податків учасниками гемблінг-рику, говорити про його повне виведення з тіні зарано.

Але, незважаючи на існуючі проблеми та низку невирішених проблем, уряд веде активну боротьбу з нелегалами. Для цього використовуються такі методи:

  • Блокування сайтів, накладення штрафів та притягнення до кримінальної відповідальності нелегальних операторів.

  • Створення спеціальних сервісів, через які будь-які користувачі можуть подавати скарги на тих чи інших операторів, повідомляти про факти шахрайства та нелегальну діяльність.

  • Комплексна перевірка роботи операторів в онлайн- та офлайн-режимах.

Повний вихід ринку з тіні – одне з головних завдань у гемблінг-сфері, оскільки від нього залежить економіка країни. Більше того, останнім часом багато російських операторів намагаються працювати з українського онлайн-трафіку і збирають персональні дані українців. Тому детінізація ринку тепер безпосередньо пов'язана й із забезпеченням національної безпеки.

comments powered by HyperComments