Невдала атака на Зміїний та відступ у Новоросійськ: поразка флоту росії у Чорному морі (ВІДЕО)

Олександр Вельможко  |  Понедельник, 18 декабря 2023, 17:41
Ми досить давно не аналізували діяльність російського флоту та взагалі ситуацію у Чорному морі. Це пов'язано з загальною поразкою чорноморського флоту російської педерації. Але останніми днями відбулося кілька цікавих подій, які ще більше закріплюють перемогу України на морі.
Невдала атака на Зміїний та відступ у Новоросійськ: поразка флоту росії у Чорному морі (ВІДЕО)

Для початку констатуємо той факт, що ще з вересня, вже більш як три місяці, росіяни взагалі не завдавали ударів ракетами "Калібр" по Україні з кораблів свого чорноморського флоту. Також значно скоротилася їх присутність у Чорному морі - здебільшого російські кораблі стоять у своїх базах. Пояснити це можна тим, що у морі на російські кораблі чатують морські дрони - і росіяни не можуть системно і ефективно протидіяти їх загрозі. А їх головна морська база у Севастополі та інші бази на території окупованого Криму опинилися під постійним тиском ракетних ударів та ударів дронів з повітря. Таким чином у вересні було знищено штаб чорноморського флоту разом з командуючим, знищено десантний корабель та підводний човен у доках Севастопольського морського заводу та фактично унеможливлено процес завантаження ракет "Калібр" на кораблі та підводні човни - це росіяни поки що можуть зробити лише у Севастополі.

Саме тому останні три місяці чисельність їх оперативного з'єднання у морі скоротилася до одного-трьох кораблів, серед яких лише іноді можна помітити один з ракетоносців. Майже весь час більшість кораблів чорноморського флоту стоїть у Новоросійську. Ось яка зараз там дислокація кораблів на основі аналізу космічних знімків за 17 грудня.

Там стоять біля причалів обидва фрегати проекту 11356, всі три ракетні корвети проекту 21631 "Буян-М", один з трьох корветів проекту 22800 "Каракурт", 4 підводні човни - 3 ракетних типу 636.3 та одна типу 877 "Варшавянка". Окрім того, у Новоросійську зараз є три з чотирьох патрульних корветів проекту 22160, 1 новий десантний корабель проекту 11711 "Петр Моргунов", 3 десантні кораблі проекту 775, три тральщики та інші кораблі.

Відповідно, у Севастополі залишаються малоцінні застарілі кораблі, які не являють собою загрози для України, а також несправні кораблі, які не можуть рухатися своїм ходом. Це, передусім, два старих фрегати проекту 1135, ракетні корвети "Самум" і "Бора", декілька десантних кораблів, залишки підводного човна "Ростов-на-Дону". Оборону Севастополя також забезпечує один новий ракетний корвет "Циклон" проекту 22800, ще один такий корабель "Аскольд" залишається у Керчі у вигляді напівзруйнованої купи металобрухту після ракетного удару.

Таким чином, сказані нещодавно слова президента України Володимира Зеленського під час візиту у США про поразку російського флоту на Чорному морі цілком справедливі. Маючи дуже значну кількісну перевагу та ударні кораблі, російський флот безпорадно сховався у базах та утримується від активних дій. Це нагадує ситуацію у Чорному морі під час Другої світової війни, коли радянський чорноморський флот повністю переважав флот Румунії та перекинуті йому на допомогу декілька невеликих німецьких катерів та підводних човнів - але під тиском авіації зазнав поразки і сховав вцілілі кораблі у базах саме на кавказькому узбережжі - там, де і зараз. І це додатково підтверджуєтсься тим, що деякі російські кораблі вже сховалися у, так би мовити, новій базі на території окупованої Абхазії.

А тепер - найцікавіше. У росіян серед "воєнкорів" розповсюджуєтсься інформація про те, що приблизно у п'ятницю 15 грудня була здійснена спроба якоїсь диверсійної операції проти острова Зміїний. Начебто, на двох швидкісних катерах, вони відправили невеликий десант на острів. Ймовірніше за все, це могли бути створені як раз для таких операцій катери типу "Раптор". Але катери навіть не дійшли до острова - їх у штормову погоду атакувала українська авіація. В результаті цього, за даними "воєнкорів", поповнили екіпаж крейсера "Москва" від 12 до 14 російських морських піхотинців, як мінімум, один з катерів, ледве не затонув просто через шторм. Все це відбувалося, до речі, приблизно в тому районі моря, де зараз лежить на дні крейсер "Москва" - біля 50 кілометрів на схід від острова Зміїний.

І ще одна важлива новина. Ще у жовтні розпочала постійну роботу спільна мінно-тральна група з флотів Румунії та Болгарії, яка патрулює та розчищає від мін північно-західну частину Чорного моря. У січні до цього доєднається і Туреччина, про що буде укладена офіційна угода. Таким чином, чорноморські країни НАТО офіційно будуть займатися розмінуванням Чорного моря.

Також важливо відзначити, що у грудні уряди Великобританії та Норвегії зробили спільну заяву про посилення українського флоту, в першу чергу, у протимінному сегменті. Британський уряд при цьому окремо акцентував увагу на передачі двох мінних тральщиків типу "Сендаун". Але тут треба ще розбиратися - чи це мова йде про вже передані ВМС України два тральщики цього типу, які зараз знаходяться в британських водах під новими назвами "Черкаси" і "Чернігів", чи це йдеться про передачу ще двох тральщиків цього типу. Так чи інакше, український флот посилюється за рахунок передачі кораблів у рамках допомоги чи продажу - але ці кораблі до кінця війни не будуть заходити у Чорне море. 

comments powered by HyperComments