Україна оголосила морську блокаду росіян у Чорному морі

Олександр Вельможко  |  Четверг, 20 июля 2023, 19:32
У відповідь на російські обстріли Одеси, в тому числі портової інфраструктури у так званій трійці портів "Великої Одеси" та порушення росією своїх зобов'язань за зерновими домовленостями перед ООН та Туреччиною Україна завдала політичного удару у відповідь. Тепер російські порти у Чорному морі офіційно заблоковані.

Отже, стежимо за датами і подіями - це зараз важливо.

Спочатку незадовго до дати завершення "зернових домовленостей" росіяни 11 липня атакували дронами порт Чорноморськ. Всі "шахеди" тоді збили зенітники. Та цей удар треба сприймати, і це дійсно так сталося, саме як демонстрацію намірів росії, як шантаж типу такого "якщо ви не погодитеся на наші умови, тобто на зняття санкцій, то ми будемо бити по Одесі". 

На шантаж ніхто не піддався - і починаючи з 18 липня росія офіційно припинила свою участь у "зернових угодах". Відповідно, тристороння угода між ООН, Туреччиною та росією припинила своє існування. Втім, що стосується судноплавства - то інша угода, між Україною, ООН та Туреччиною продовжує діяти, і її сторони шукають можливість відновити судноплавство, не зважаючи на росію. Україна зі свого боку офіційно заявляє про програму страхування іноземних торгівельних суден за підвищеними ставками та заявляє про готовність забезпечити спеціальний маршрут від портів Одеси, Південного і Чорноморська уздовж берегу Одеської області до територіальних вод Румунії. Цей маршрут можна прикрити від росіян протикорабельними ракетами та далекобійними системами ППО. Втім, навіть росія поки що не наважується, після перших спроб ударів по іноземними суднам у перші дні війни, до відвертого піратства, тобто нападів на, власне, судна. Інший варіант передбачає безпосередній захист судноплавства силами турецького флоту - у вигляді конвоїв чи патрулювання визначеного безпечного від росіян маршруту - але Туреччина на це поки що не наважується.

А поки що росія почала системно завдавати ударів по портовій інфраструктурі Одеси і Чорноморська. Зокрема, 18 липня у Чорноморську було суттєво пошкоджено зерновий та олійний термінали, знищено біля 60 тисяч тон зерна, яке вже було продано іноземниму власнику і чекало навантаження на судно. Звісно, зерно було застраховане - і страхова компанія тепер стягне з росії компенсацію або грошима, або майном, наприклад арештує судна чи літаки під російським прапором. І ці системні атаки, які здійснюються вже три ночі поспіль - росіяни виконують їх саме тими ракетами, які українська ППО в районі Одеси поки що не може збивати. Це надзвукові протикорабельні сухопутні ракети "Онікс" та авіаційні надзвукові ракети "Х22". 

Як заявив ще напередодні президент України Володимир Зеленський, влада приділяє захисту українського півдня від повітряних ударів особливу увагу, а також дуже потребує тих комплесів ППО, які здатні збивати такі ракети і які поки що в наявності забезпечуєть протиракетну оборону Києва. Це американські комплекси Patriot та італо-французькі SAMP/T - і Україна зараз просить у союзників додаткові такі зенітно-ракетні комплекси саме для захисту Одеси. 

Слід зауважити, що росія назвала зараз будь-які торгівельні судна будь-якої країни об'єктами для своїх нападів. І лише через те, що росіянам ввижається, що всі судна везуть вантажі військового або подвійного призначення. Також росія заявила, що не гарантує безпеки судноплавства у всій північній частині Чорного моря - тобто заздалегідь анонсувала, що буде нападати на будь-які торгівельні судна під будь-яким прапором. Знаєте, як це називається? Це піратство. А що роблять з піратами? Зазвичай, їх чекає шибениця, хоча частіше їх просто знищують там, де помітять.

Однак, українське міністерство оборони відповіло аналогічним кроком, оголосивши російські чорноморські порти, порти на окупованих територіях, Керченську протоку та Азовське море заблокованими. Ось цитата з заяви Міноборони:

"Міністерство оборони України попереджає, що з 00:00 21 липня 2023 року всі судна, що прямують в акваторії Чорного моря у напрямку морських портів російської федерації та українських морських портів, що знаходяться на тимчасово окупованій росією території України, можуть розглядатися Україною, як такі, що перевозять вантажі воєнного призначення з усіма відповідними ризиками. Крім того, судноплавство у районах Північно-східної частини Чорного моря та Керч-Єнікальською протокою України заборонене як небезпечне, з 05:00 20 липня 2023 року. Відповідна навігаційна інформація для мореплавців вже оприлюднена".

З урахуванням того, що фактично до російських портів, особливо до портів на окупованих територіях, заходять лише судна під російським прапором, або судна під "зручними прапорами", контрольовані російськими власниками, то Україна заявляє про можливість перевезення вантажів військового значення саме російськими суднами. А враховуючи, що всі контрольовані росією порти у Чорному та Азовському морях фактично перетворено на військово-морські бази - то такі бази є цілком законною ціллю для ударів ЗСУ. 

І тут слід зауважити, що поки що реальні можливості для ударів по російським портам у України досить обмежені. Наявні запаси далекобійних ракет дозволяють завдавати удари лише по портам в Криму (Севастополь, Феодосія, Керч) та на Азовському узбережжі (Бердянськ, Маріуполь), причому кількість ракет дає можливість бити лише по військовим об'єктам та кораблям. А порт Новоросійськ, де зараз зосереджена найбільш боєздатна частина російського чорноморського флоту, поки що лише одного разу був від ударом морських дронів.

Втім, секретар Ради безпеки та оборони України Олексій Данілов вже обіцяє росіянам багато "сюрпризів". А сам факт оголошення морської блокади російських портів, скоріше за все, вплине на судноплавство росіян опосерердковано - через збільшення страхових ставок та фрахту комерційне судноплавство туди значно скоротиться. А це означає, що росія не зможе продавати на танкерах свою нафту та газ, а на інших суднах вивозити своє зерно тим, хто не гребує купувати російські товари.

А загалом - крейсер "Москва" чекає інші російські кораблі, щоб поповнити ними підводне угруповання російського флоту.

comments powered by HyperComments