Енергетика в Одесі та умови для миру: оперативна інформація (ВІДЕО)

Олександр Вельможко  |  Вівторок, 13 грудня 2022, 12:31
Сьогодні, 13 грудня, у нашому огляді головних подій - енергетична ситуація в Одесі, розповідаємо про події на Чорному морі, в тому числі як весь російський флот злякався одного українського десантного корабля, що відбувається по лінії зіткнення та у сфері допомоги Україні. Йде 293-й день Великої Вітчизняної війни українського народу проти російських загарбників.
Енергетика в Одесі та умови для миру: оперативна інформація (ВІДЕО)

13 грудня в Одеській області завершили відновлення подачі електроенергії всім мешканцям регіону. А в масштабах України підключили останній з не працювавших атомних енергоблоків потужністю 1000 мегават.

Однак, і в Одесі, і в Одеській області продовжує діяти режим екстрених стабілізаційних віключень електроенергії через її дефіцит. Він спричинений руйнуваннями енергетичної інфраструктури внаслідок російських ударів ракетами та безпілотниками-камікадзе. В Одесі досі не працює міський електротранспорт. Голова Одеської військової адміністрації Максим Марченко напередодні підкреслив, що інформація про перебіг ремонтних робіт на електромережах буде обмеженою - щоб про це менше знали росіяни.

Одесу та Одеську область ворог на даний момент не обстрілює. Наразі росія здатна виробляти до 40 ракет всіх типів на місяць. Всього з початку вторгнення росія змогла виробити 360 високоточних крилатих ракет - 240 авіаційних Х-101 і близько морських 120 "Калібрів", - пише The New York Times з посиланням на українську розвідку. А за один масований удар вони використовують 70-100 та більше ракет за раз. Враховуючи критичне скорочення запасів та дуже обмежене виробництво, росіяни зможуть завдати ще кілька потужних ударів, які спричинять певні руйнування - і на цьому або все, або росія таки придбає ракети у Ірану.

У Чорному морі станом на 13 грудня перебуває 8 одиниць кораблів так катерів у складі оперативного з'єднання чорноморського флоту. "Каліброносців" серед них немає жодного. Ті ударні кораблі, що залишилися у росіян неушкодженими - не витримують зимової штормової погоди.

Найцікавіше - це те, що росіяни почали рити окопи на пляжах у окупованому Криму. Чому? Тому що дуже бояться українського десанту з моря. ВМС України має лише один невеликий десантний корабель "Юрій Олефіренко" та не мають жодного корабля, який міг би прикрити цей десантний корабель та надати підтримку вогнем при висадці. Незважаючи на те, що російський флот досі має величезну чисельну перевагу у кількості кораблів та їх ударних можливостях, росіяни такими діями показують - хто насправді володіє морем та перемагає. До речі, на початку і Першої, і Другої світової російсько-радянський чорноморський флот також мав величезну чисельну перевагу, однак його командування також панічно боялося висадки десанту ворога. Історія повторюється.

Ще з радянських часів в Миколаєві на одному з кораблебудівних заводів залишився недобудований ракетний крейсер проекту 1164, однотипний зі знищеним у квітні російським ракетним крейсером "Москва". Після 1991 року він отримав назву "Україна", на кінець 1990-х рр. його стан готовності оцінювався у 95-97%, але його не добудовували через відсутність потреби ВМС України в ударному кораблі такого класу, складнощах отримання його ракетного озброєння та ряду інших систем з росії та фактичною неможливістю продати корабель на експорт. Під час робочої поїздки до Миколаєва та Одеси міністра оборони України Олексія Резнікова та візита міністра оборони Швеції Пола Йонсона стало відомо, яка доля чекає на недобудований корабель. 

Як заявив під час брифінгу в Одесі Олексій Резніков, після війни крейсер стане музейним комплексом. Друга частина цього музейного комплексу буде "підводною" - у вигляді потопленого українськими ракетами крейсера "Москва". А командувач ВМС України контр-адмірал Андрій Неїжпапа показав шведському міністру і сам крейсер, і на його прикладі пояснив знищення російського флагману - показав, куди саме поцілили ракети "Нептун" та як розвивалися подальші події у вигляді пожеж та детонації боєзапасу, що і призвело до остаточної загибелі крейсеру.

"Ми обговорили можливість створення такого музею — до одного з крейсерів можна буде спуститися за допомогою акваланга, а по іншому просто походити і подивитися як все це було насправді", — заявив Резніков.

По лінії зіткнення починається щось дуже цікаве у Запорізькій області. Росіяни у своїх псевдомедіа та через пропагандистів-воєнкорів розповсюджують інформацію про дуже активне знищення всіх російських тилів на південь від Запоріжжя - від лінії Гуляйполе - Пологи та у Мелітополі. Біля самого Мелітополя вчора підірвали важливий міст на автодорозі М14 - це єдина зараз дорога, по якій окупанти можуть забезпечувати рух автотранспорту "сухопутним коридором" у Крим. Ще один міст, на цей раз залізничний, .підірвали у окупантів на Донбасі під Бахмутом. Все це дає змогу припустити, як я і зазначав раніше, що захисники України спробують у певний момент провести наступ у Запорізькій області у напрямку узбережжя Азовського моря - до Генічеську через Мелітополь, до Бердянську чи навіть до Маріуполя. Це розсече все російське окупаційне угруповання навпіл та створить умови для повної ізоляції Криму перед операцією з його звільнення, і це не рахуючи матеріального, політичного та морального значення чергового успішного наступу ЗСУ. Однак росіяни продовжують штурмувати Бахмут - вони застрягли там у позиційному тупику, не в змозі зупинитися, бо негайно зазнають там поразки. Кількість "хороших русских" вже перевищила 95 тисяч.

Я майже нічого не кажу про події у білорусі - це тому, що не вважаю їх реально важливими та не вважаю загрозу з того боку реальною.

Великобританія заявляє про готовність надати Україні ракети великої дальності. Словаччина починає процес передачі Україні винищувачів МіГ-29. Франція надає чергову партію артилерії. На офіційному рівні почала надавати військову допомогу Україні Болгарія. Вперше йде допомога навіть з Африки - запчастини для танків з Марокко. У США все частіше лунає точка зору про те, що Україні треба якнайшвидше надати 300-кілометрові ракети для HIMARS, значну кількість сучасних танків - щоб раз і назавжди покінчити з росією.

На росії все традиційно погано. Під москвою палають торгівельні центри - в умовах спричиненою санкціями кризи вони стали збиткові. І поки на росії ще є гроші - там все буде горіти просто щоб отримати страховку. Коли Європа обмежила росіянам максимум цін на нафту до 60 доларів за барель - росіяни відмовилися продавати за таку ціну, щоб не здешевити. І тому продали за 40-43 долари - тому що більше ніхто не дав. З більш як 60 автомобільних брендів, які діяли на росії до 24 лютого, залишилося 14 - всі китайські та російські. 

І завершимо вчорашніми словами президента України, який дав зрозуміти, коли може настати мир. І майже прямо сказав про це і самим росіянам. Мир настане, коли здохне путін. А поки він ще живий - то лідери країн "Великої Сімки" хочуть притягнути його до відповідальності особисто - тобто судити, та посадити за грати або навіть востаннє натягнути йому на шию зашморг.

comments powered by HyperComments