Оперативна ситуація в Одесі до та після блекауту (ВІДЕО)

Четверг, 24 ноября 2022, 20:40
Аналізуємо поточну оперативну ситуацію в Одесі та на фронті за 23 і 24 листопада - під час масштабного блекауту та вже при ліквідації його наслідків.
Оперативна ситуація в Одесі до та після блекауту (ВІДЕО)

У першому відеоогляді ми в студії одеського телеканалу "Перший Міський" аналізуємо поточну оперативну ситуацію на фронтах та в Одесі. В тому числі звертаємо увагу на ті відносно невеликі запаси ракет з великою дальністю, які ще залишилися у росії, а також на дуже велику кількість переобладнаних зенітних ракет, якими росіяни користуються замість точної далекобійної артилерії, якої у них немає. Констатуємо факт вразливості всіх військово-морських баз росіян на Чорному морі - Севастополя та Новоросійська. А наявність у України сучасної високоточної зброї та перевага на фронті на даний момент дають підстави на можливість звільнення окупованого Криму шляхом військової операції. До того ж, історичний досвід показує, що будь-яке сухопутне вторгнення в Крим завжди закінчувалося успіхом, особливо протягом ХХ століття.

Поки ми записували цей сюжет вже під час повітряної тривоги в Одесі, росіяни завдали ракетного удару, що спричинив масштабний блекаут.

У другому сюжеті - аналіз того, як в Одесі та загальноукраїнській енергосистемі займалися ліквідацією наслідків цього блекауту.

Внаслідок блекауту майже вся Україна залишилася без електроенергії. Атомні електростанції перейшли на аварійний режим роботи та вимкнулися - оскільки через руйнування їм не було куди давати електроенергію. Однак енергетики відразу почали відновлювати пошкоджену та зруйновану іфраструктуру.

Одеса була повністю знеструмлена починаючи приблизно з 14:30. В місті зупинилися трамваї та тролейбуси, зупинилися насосні станції водопроводу, котельні системи центрального опалення. Зупинився міський електротранспорт. За деякими винятками, зник мобільний інтернет через 2-3 години післі початку блекауту. Хоча місто не було паралізоване - більшість супермаркетів працювали з генераторами, курсували автобуси. Лікарні та пологові будинки в Одесі повністю забезпечені генераторами. Тому якоїсь масштабної надзвичайної ситуації в Одесі не виникло.

В Одесі почали вмикати електроенергію починаючи з 21-ї години 23 листопада. У першу чергу - на об'єктах критичної інфраструктури, лікарнях, пологових будинках та інших важливих об'єктах. Але і після цього протягом дня 24 листопада все ще відбувалися стабілізаційні відключення.

Вже майже опівночі 23 листопада в Одесі почали відновлювати подачу води - спочатку в Київському, Приморському та Малиновському районах. У Суворовському районі у житловому масиві Котовського воду подали до ранку 24 листопада. Останнім районом, де не було води, до середини дня залишався район "Застава" та приміські села Міжлимання.

Центральне опалення в Одесі частково перестало працювати через знеструмлення котелень, але Одеська ТЕЦ залишилася працювати навіть під час блекауту. У першій половині дня 24 листопада комунальники відновили роботу великих котелень, менші котельні поступово підключали знову по мірі подачі до них електроенергії.

Міський електротранспорт в Одесі протягом дня 24 листопада не працював. Хоча трамваї та тролейбуси, які залишилися на вулицях під час блекауту, змогли згодом дістатися своїм ходом до депо - але вранці через необхідність економії вони там і залишилися. Відновлення роботи електротранспорту слід очікувати по мірі стабілізації роботи енергосистеми. 

Залізниця не припинила пасажирських перевезень. Хоча пасажирські потяги та навіть приміські електрички курсували з затримками та під тягою тепловозів - у багатьох випадках задіяли і маневрові тепловози. Потяги йшли за принципом "краще якось їхати, ніж стояти". 

Так чи інакше - блекаут не став кризовою ситуацією, але значно погіршив на деякий час життя одеситів.

comments powered by HyperComments