Анексія окупованих областей: як відповіли в Україні, США, Європі та НАТО (ВІДЕО)

Олександр Вельможко  |  Пятница, 30 сентября 2022, 21:28
Сьогодні, 30 вересня, у свій 219-й день, Велика Вітчизняна війна українського народу проти російських загарбників вийшла на новий рівень ескалації. Мир настане після повного вигнання окупантів та вже за наступного президента росії. Саме так відреагувала Україна на так звану "анексію" окупованих областей росією.
Анексія окупованих областей: як відповіли в Україні, США, Європі та НАТО (ВІДЕО)

Огляд подій на фронтах, де росіян оточили у місті Лиман - у окремому сюжеті, дивіться.

Отже, сьогодні росія офіційно провела анексію до свого складу всіх окупованих на даний момент, повністю, або частково, областей України. Це Донецька і Луганська, де тепер ліквідовані так звані "лднр", а також Запорізька і Херсонська області. Ватажки "лднр" душилін і пасечник, гауляйтери Херсонської та Запорізької областей сосальдо і балицький підписали відповідні документи з путіним та навіть потисли один одному руки. А перед цим оці четверо покидьків сфотографувалися десь у кремлі на фоні парадного портрету російської імператриці Катерини ІІ - це сигнал тим мешканцям Одеси, які хочуть залишити в нашому місті оцей пам'ятник, встановлений 2007 року за кошти організації "россотрудничество".

Російській диктатор виступив з промовою, де обіцяв захищати та відбудовувати анексовані території як раз в той момент, коли ЗСУ знищують оточених у Лимані російських окупантів. Ага, бачили, знаємо - "рускіе своїх не бросають". Також пуйло як опущений почав звинувачувати держави Європи та США в ескалації війни та навіть провокаціях. 

І зараз ще слід згадати, як свого часу Радянський Союз провів анексію трьох балтійських країн - Латвії, Литви та Естонії. Це трапилося після підписання пакту Молотова-Ріббентропа, який, по сути, поділив Європу на сфери впливу для Сталіна та Гітлера. Користуючись тим, що Великобританія та Франція вели війну проти Німеччини і не мали можливостей протидіяти СРСР, зробив урядам трьх малих держав пропозиції, від яких було неможливо відмовитися. Вже у жовтні 1939 р. були підписані так звані "договори про взаємодопомогу", за якими всі три країни допустили на свої території радянські війська - і фактично були окуповані. У травні-червні 1940 р. СРСР оголосив ультиматуми, звинувативши уряди Литви, Латвії і Естонії у порушенні умов договорів, вимагаючи дозволити ввести додаткові військові контингенти та сформувати нові уряди на основі виборів, у яких би брали участь маріонеткові прорадянські партії. Ці ультиматуми були прийняті. Згодом, у липні 1940 р., після капітуляції Франції, у всіх трьох державах пройшли вибори, повністю контрольовані окупаційними радянськими військами. І перше, що зробили "новообрані" уряди - це звернулися до Сталіна з "проханням" включити їх до складу Радянського Союзу. У США не визнали включення балтійських країн до складу СРСР де-юре, але змирилися з цим де-факто. Щоб тримати Радянський Союз у тонусі, там існували уряди балтійських країн у вигнанні - і нинішні Латвія, Литва та Естонія юридично існують як держави з 1918 року.

Перед цим у 1938-39 рр. Захід "проковтнув" анексію Австрії та більшої частини території Чехословаччини. Причому процес підготовки до анексії Австрії з боку Німеччини тривав з 1934 року за умов постійної ескалації напруженості і завершився ультиматумом від Гітлера до Австрії, який був прийнятий за відсутності реакції інших держав та підкріплений вводом німецьких військ у березні 1938 р. Після цього шляхом постійного нарощування напруженості, все нових та нових вимог та погрози війни Гітлер спромігся ліквідувати Чехословаччину як державу - за умов нерішучої політики Великобританії та Франції. 

Можливо, сучасний путін сподівався зробити з Україною щось подібне - але не зміг, і його армія мирного часу була розгромлена вщент у конвенційній війні армією України.

Набагато цікавіше спостерігати за реакцією керівництва України, США та НАТО на сучасну російську анексію окупованих територій. 

В Україні провели засідання РНБО - та вирішили якнайшвидше вступати до НАТО. Президент Зеленський навіть підписав заявку на вступ до НАТО за прискореною процедурою. Нагадаю, що вчора до Києва приїхав з раптовим візитом міністр оборони Великобританії, а перед ним за пару днів - міністр оборони Франції. Ці візити були явно не просто так. На випадок оголошеної путіним анексії є певний план дій - і його почали виконувати.

Другим, на кого слід звернути увагу, став президент США Джо Байден. Головне з його заяви - це те, що США будуть визнавати лише міжнародно визнані кордони України, нададуть Україні ще більше зброї та закликають всі інші держави зробити те ж саме - або зброєю, або фінансово. І судячи з анонсованих вчора та сьогодні великих пакетів військової допомоги, Байден вже перейшов від слов до діла. 

Позиція НАТО набагато складніше. З одного боку, там ще вранці 30 вересня цілком однозначно заявили, що застосування росією ядерної зброї проти України буде вважатися нападом на весь Північноатлантичний блок - з військовою відповіддю НАТО. А з іншого боку, промова генсека НАТО Йєнса Столтенберга залишає багато питань. Хоч він і заявив про підтримку України як головну мету нинішньої діяльності альянсу, але віддав прийом України до НАТО на відкуп голосування 30 членів блоку. І тому цілком вірогідно, що, наприклад, Угорщина, Болгарія чи Італія за російські гроші візьмуть і почнуть блокувати вступ України до НАТО.

В Євросоюзі ж, як завжди, обмежилися лише словами про глибоке занепокоєння та засудження дій росії.

Але окремо зазначу, що США, Великобританія та Канада ввели в дію нові механізми санкцій проти росії та персонально проти багатьох членів російського керівництва.

А ось що ми б усі хотіли почути від путіна.

comments powered by HyperComments