Як росію оточили в Лимані: оперативна інформація 30 вересня (ВІДЕО)

Олександр Вельможко  |  Пятница, 30 сентября 2022, 18:36
На телеканалі "Перший Міський. Одеса" проаналізував сьогоднішню оперативну обстановку на фронті 30 вересня. Як росіян оточили в Лимані, чому російська мобілізація не має ніякого сенсу та яку військову допомогу отримує Україна.
Як росію оточили в Лимані: оперативна інформація 30 вересня (ВІДЕО)

Повністю можна побачити в записі телевізійного ефіру. 

Головне за сьогодні.

На сході України завершується оточення росіян у місті Лиман. Ще вранці вони мали у розпорядженні єдину дорогу для відступу, яка знаходилась під вогневим контролем ЗСУ. Згодом вже у середині дня оперативне командування "Схід" ЗСУ повідомило про завершення операції з оточення росіян у Лимані. У "котлі"опиняється від 2 до 4 тисяч російських військових, головним чином зі складу 20-ї загальновійськової армії.

Подальший наступ ЗСУ на сході України дає перспективи визволення значної частини Луганської області та створює загрозу для окупантів у Северодонецьку та Лисичанську. 

Побоювання журналистів ВВС щодо можливості наступу росіян від Лиману виявилися надто перебільшеними. Окупантів там розгромили.

На південному фронті росіян продовжують тримати у оперативному оточенні у Херсоні та на правому березі Дніпра завдяки постійному вогневому контролю ЗСУ над переправами через Дніпро. Армія України знекровлює там найбільш боєздатну частину російської армії в очікуванні її розвалу або капітуляції в умовах відсутності поповнення та навіть можливостей для втечі. В таких умовах будь-які розмови про можливість наступу росіян звідти на Миколаїв та Одесу - це просто маячня.

Атаки російських дронів на Одесу після перших влучень зараз успішно відбиваються. Головним чином - зенітною артилерію, малокаліберними автоматичними гарматами і навіть кулеметами. Це найбільш раціональна зброя проти дешевих, повільних та примітивних дронів-камікадзе.

Україна отримує все більше зброї. Новий пакет допомоги від США включає в себе, серед іншого, аж 18 установок HIMARS, які будуть передані Україні протягом 2-3 місяців з наявних запасів армії США. Натомість армія США  замовила для компенсації вже переданих Україні ракетних установок аж 100 HIMARS. США також перевели у практичну площину питання про постачання Україні танків стандарту НАТО - це дозволить ЗСУ сформувати ударний кулак для великого наступу. Також Україна отримає пакет допомоги від Південної Кореї за фінансування США через логістичне посередництво Польщі майже на 4 мільярди доларів, в тому числі зенітно-ракетні комплекси.

Загалом, росія зазнала таких втрат своєї армії, що нинішня мобілізація дозволить лише поповнити знекровлені армійські частини і не більш того. Мало того, російська армія опинилася в настільки скрутному становищі, що вимушена кидати у бій, у найгарячіші ділянки фронту, недосвідчених та зовсім непідготовлених новобранців - так не робили навіть за часів Сталіна 1941 року. Іншого виходу у росіян нема. І тому визволення військовим шляхом окупованих територій - лише питання відносно невеликого часу за умови незастосування ядерної зброї.

До речі, після вчорашнього візиту до Києва міністра оборони Великобританії керівництво НАТО вже оприлюднило свою погоджену позицію - про те, що будь який ядерний удар росії по Україні буде вважатися нападом на весь блок НАТО. З відповідним нищівним контрударом Північноатлантичного альянсу. 

А ось що ми б усі хотіли почути від путіна.

comments powered by HyperComments