Як тікає з України російська армія: оперативна ситуація 11 вересня (ВІДЕО)

Олександр Вельможко  |  Воскресенье, 11 сентября 2022, 17:17
11 вересня - вже 200 днів Великої Вітчизняної війни українського народу проти російських загарбників. І саме у ці дні відбувається великий наступ армії України, яка визволяє окуповані раніше росіянами території на сході та півдні. Головні новини про це, а також про події у Чорному морі - у нашому огляді оперативної ситуації.
Як тікає з України російська армія: оперативна ситуація 11 вересня (ВІДЕО)

11 вересня триває великий наступ армії України на Харківському напрямку. За останні дні, згідно з офіційними даними Генштабу ЗСУ, українські війська звільнили більш як 2000 квадратних кілометрів території Харківської та Луганської областей. Офіційно підтверджено звільнення Куп'янська, йде процес очищення від окупантів Куп'янського та Ізюмського районів. Одночасно у Інституті вивчення війни вже повідомляють про звільнення понад 3000 квадратних кілометрів української території.

Детальніше у нашому відеосюжеті.

Главком ЗСУ Валерій Залужний каже про просування на схід, на південь та на північ від Харкова, до державного кордону, до якого залишилося до 50 кілометрів. Також він зазначає, що ключем до успішного визволення Балаклії, Куп'янську та Ізюму стало захоплення трьох укріплених районів на фронті, які окупанти назвали "москва", "пітєр" та "омськ".

Підрозділи російської армії навіть не намагаються стримувати український наступ, а просто панічно та неорганізовано тікають. Одночасно біля Ізюму потрапили у оточення підрозділи 3-ї мотострілецької дивізії 20 загальновійськової армії.

Серед визволених за останню добу населених пунктів слід зазначити Великий Бурлук на північний схід від Харкова за 15 км від кордону, а також Байрак, Нову Гусарівку, Щурівку та Вільховатку.

На південному фронті тривають активні бої. Там знищено чергову ворожу переправу через Дніпро. 

За останню добу росіяни завдали 16 ракетних та 34 авіаційних удари по військових та цивільних об’єктах на території України. В тому числі вони обстрілювали ракетами Х-22 зі стратегічних бомбардувальників над Азовським морем Миколаївську область у районі Березнегуватого, де уразили приватні житлові будинки. Надзвуковими ракетами "Онікс" вони стріляли по Миколаєву та Вознесенському району - 2 такі ракети було збито, одна влучила у 5-поверховий житловий будинок у Миколаєві. Був і обстріл з моря - запуск російських ракет калібр з корабля трохи південніше Криму було видно у багатоповерхових кварталах Севастополя.

На морі, за офіційними даними Генштабу, росіяни тримають 2 носії крилатих ракет "Калібр". За даними OSINT нам відомо про вихід у море ще декількох кораблів - зокрема, на вечір 10 вересня у морі перебували 3 ракетні корвети проекту 21631 та фрегат "Адмирал Макаров" типу 11356. 

Станом на 11 вересня відомо, що росіяни змінили операційну зону своїх ракетних кораблів - вони тепер знаходяться біля берегу трохи північніше зовнішнього рейду Севастополя, неподалік від Качі. Там діють три корвети типу 21631 та підводний човен. Одночасно один з корветів типу 22160, що патрулювали зовнішній рейд, "Василий Быков", повернувся до Севастополю. Також на зовнішньому рейді Севастополю було помічено, як мінімум, один десантний корабель проекту 775.

Частина кораблів, які пару днів тому вийшли в море з Новоросійську, повернулися назад. Це десантний корабель "Петр Моргунов", один старий десантний корабель типу 1171, два десантних типу 775 - "Королев" та ще один, а також патрульний корвет типу 22160 "Сергій Котов".

Продовжується судноплавство "зерновим коридором". Вчора з портів Одеської області вийшли в море 5 суден. Сьогодні вийшли в море ще декілька суден. Однак через штормову погоду частина суден, що прийшли під завантаження, не змогли зайти до портів Одеса, Чорноморськ та Південний. І тому зараз на зовнішньому рейді накопичилося біля 10 торгівельних суден, а від румунських вод йдуть ще 5 суден.

У росії, схоже, вже прийняли свою поразку у Харківській області. Вони подають це у своїй пропаганді як перегрупування своїх військ в ситуації, коли все йде за планом. Тому слід розуміти - катастрофічна поразка російської армії у Харківській області - це і є дійсним планом російського командування. Одночасно як раз під час панічної втечі російських військ з Харківської області сумна коняка лавров заявив про бажання росії вести перемовини про мир, але при цьому почав бідкатися, що Україна буде розмовляти про мир лише після військової перемоги, в чому її підтримують США та Європа. Одночасно лавров підкреслив, що у даний момент росіяни як раз досягають тих цілей, які поставив путін - і ми бачимо, які цілі переслідує путін. Та ціль, яку поставив путін перед армією росії - це відступ армії росії з повним її знищенням та демілітаризацією.

comments powered by HyperComments