Коли насправді почалася Друга Світова війна (ВІДЕО)

Александр Вельможко  |  Четверг, 1 сентября 2022, 20:10
1 вересня традиційно вважається датою початку Другої Світової війни. Так чи це ні? З нашого "європоцентричного" методу вивчення історії - саме так. Але якщо ми подивимось дійсно на весь світ - то все буде трохи інакше.
Коли насправді почалася Друга Світова війна (ВІДЕО)

Дуже багато говорити про масштаби та втрати Другої Світової війни я не буду. Вона дійсно стала наймасштабнішим конфліктом за всю історію людства. Також російськомовна версія статті. 

Традиційною датою початку Другої Світової вважається 1 вересня - день, коли гітлерівська Німеччина напала на Польщу і згодом буквально менше ніж за місяць розгромила її та ліквідувала в черговий раз польську державу. Союзники Польщі - Великобританія та Франція виконали свої зобов'язання та вступили у війну з Німеччиною. Те, як вони воювали - це окреме питання. І завдяки величезним розмірам колоніальних імперій Великобританії та Франції та розповсюдженню бойових дій на морі війна майже відразу досягла світового масштабу. 

Але не слід забувати, що світ тоді, восени 1939 року, чітко розділився на два табори - союзників Гітлера та його супротивників. Один з союзників Гітлера, СРСР під керівництвом Сталіна, разом з Німеччиною, але через 17 днів, також напав на Польщу - і тому Польщу розшматували відразу два сусідні імперіалістичні хижаки - Німеччина та СРСР. 

Згодом, поки Німеччина воювала "дивною війною" проти Великобританії та Франції, 30 листопада 1939 року союзник Гітлера Сталін напав на Фінляндію. Шалений спротив маленької Фінляндії показав, що СРСР зразка 1939 року був колосом на глиняних ногах. Брак часу та "зайнятість" Великобританії та Франції війною проти Німеччини не дозволили Фінляндії отримати ефективну допомогу та відбитися. Згодом протягом 1940 року СРСР "відкусив" шматок Румунії - ті землі, які, в основному, сама ж Румунія ще 1918 року анексувала після розпаду російської імперії, в тому числі Бесарабію і сучасну південну частину Одеської області. Також СРСР влітку 1940 року окупував балтійські країни - Естонію, Латвію та Литву, що відбулося в рамках домовленостей Сталіна та Гітлера про поділ Європи. 

Одночасно у квітні 1940 року Німеччина провела військову операцію "Навчання на Везері", в ході якої без бою окупувала Данію та з боями протягом кількох тижнів - зайняла Норвегію. Згодом, у травні Німеччина розпочала наступ на заході, в ході якого спочатку швидко окупувала Бельгію і Нідерланди, а до кінця червня 1940 р. - розгромила Францію та окупувала більшу її частину. Одночасно у війну на боці Німеччини вступила Італія, яка спробувала наступати на Францію, та зазнала розгрому і на кордоні з Францією, і у колоніях у Північній Африці.

Всі ці події 1939-1940 рр. у Європі, коли з одного боку виступали Німеччина, СРСР та Італія були фактично лише одним з етапів світової війни.

Коли ж ми подивимось у Азію, то побачимо, що там з 1937 року Японія вела агресивну війну проти Китаю з метою його повного підкорення. При цьому військову допомогу Китаю у вигляді поставок зброї та добровольців надавали Сполучені Штати та СРСР. Допомога СРСР була більш масовою, також СРСР двічі, 1938 та 1939 рр. вступав у прямі конфлікти з Японією - біля озера Хасан та на Халхін-Голі. США ж діяли проти Японії економічними методами, поступово запроваджуючі ті чи інші санкції проти неї. 

Зауважу - формальний союзник гітлерівської Німеччини по "осі Берлін - Рим - Токіо" Японія двічі воювала з фактичним союзником Німеччини СРСР.

1941 року ситуація поза зоною активних бойових дій у Європі, де з літа 1940 р. лише одна Великобританія чинила спротив Гітлеру, змінилася. 

У Європі Німеччина та Італія разом окупували Грецію та Югославію. У Азії Японія окупувала французькі колонії у Індокитаї, що спричинило повне торгове ембарго з боку США. І це ембарго стало тим фактором, який остаточно підштовхнув керівництво Японії до вступу у війну - це ми бачимо по нападу на Перл-Харбор, британські колонії у Малайї та американські на Філіпінах, а також на приналежну тоді Нідерландам Індонезію. А сама Німеччина не змогла поділити Європу з СРСР - і конфлікт двох тоталітарних держав назрівав, Німеччина встигла напасти першою.

Таким чином, з літа - осені 1941 року Друга Світова війна остаточно визначила два ворогуючі табори. З одного боку, була створена Антигітлерівська коаліція, в рамках якої до Великобританії приєдналися Сполучені Штати та, вимушено, Радянський Союз, туди прийняли Китай та ряд інших держав. А з другого боку виявилися Німеччина, Італія з їх сателлітами у Європі та Японія.

Чим це завершилося - ми знаємо. 2 вересня був підписаний акт про капітуляцію Японії, який формально завершив бойові дії Другої Світової війни.

Коли ж Друга Світова війна прийшла до України? Це зовсім не 22 червня 1941 року, коли Німеччина напала на Радянський Союз. Першим збройним конфліктом стало захоплення Закарпаття Угорщиною у березні 1939 року - коли угорські війська розгромили підрозділи "Карпатської Січі" та не дали можливості місцевим українцям проголосити незалежність під час повної руйнації чехословацької держави після Мюнхенської змови. 

Другим епізодом став вересень 1939 року. Це і окремі операції німецьких військ проти Польщі, які торкнулися території Західної України, так і спротив польских та українських частин радянській армії протягом деякого часу після 17 вересня.

Та підведемо підсумки. Незважаючи на офіційну дату початку війни 1 серпня - безперервні бойові дії в Азії за участю Японії, Китаю та СРСР йшли з 1937 року. І тому історики з Китаю та Японії беззаперечно праві, коли починають відлік Другої Світової саме з 1937 року. Не слід забувати Африку, де з 1936 по 1939 рр. Італія завоювала Ефіопію. А також Європу, де у 1936-1939 рр. під час громадянської війни у Іспанії фактично йшла гібридна війна між майбутніми країнами Антигітлерівської коаліції з одного боку та Гітлером і Муссоліні з іншого. Поступова ліквідація Чехословаччини протягом 1938-1939 рр. і аншлюс Австрії навесні 1938 р. також може бути вписана у початкову фазу Другої Світової війни.

І тому дата 1 вересня - це досить умовна дата, яка лише починає гарячу європейську фазу цієї війни. А коли ж ми будемо рахувати прямі воєнні дії в Китаї та гібридні у Європі - то відлік Другої Світової треба починати, загалом, з початку гібридних конфліктів у Європі, або з моменту аншлюсу Австрії, або з моменту початку бойових дій в Азії. І тому Друга Світова війна насправді розпочалася значно раніше.

 

comments powered by HyperComments