111 днів війни: оперативне становище (ВІДЕО)

1  |  Вторник, 14 июня 2022, 08:49
Найголовніші новини з Одеської області, фронту та політичне становище у 111-й день Великої Вітчизняної війни українського народу проти російських загарбників, 14 червня. Зараз наші випуски новин виходили не так часто - тому що ситуація на фронті така, як у Ремарка: "На Східному фронті без змін".
111 днів війни: оперативне становище (ВІДЕО)

Хто там в Одесі вранці чув вибухи? Сьогодні вранці, біля 7-ї години, Одеську область вперше ще з 20 травня обстріляли. Ворог випустив по Одеській області дві крилаті ракети "Онікс" комплексу "Бастіон" з території Криму - і обидві ракети було збито. Саме це ми і чули. 

Також зауважу, що і перед цим декілька днів поспіль одеситам дошкуляли численними повітряними тривогами. Також одеситів лякали черговою порцією фейків - про холеру у воді та про можливість ракетного удару по горі Чумка, хто одесит той знає про що я.

На морі, поряд з Одеською областю, росіяни постійно міняють склад свого корабельного з'єднання. Але вони не підходять близько до берега, ближче ніж на 200 кілометрів. Чому? А тому, що вже стоять на озброєнні не лише нечисленні ракети "Нептун" українського виробництва, а й американські ракети "Гарпун" на мобільних пускових установках з Данії. 

Однак ворог нарощує свої сили на окупованому острові Зміїний. За 7-9 червня туди на борту плавучого крану доставили ще два зенітно-ракетні комплекси "Тор". 

Також у морі, або на острові Зміїний чи неподалік від нього напередодні, 13 червня, відбувалося щось дуже цікаве. Цю частину Чорного моря контролювали відразу шість розвідувальних літаків чи безпілотників НАТО. А така концентрація повітряної розвідки НАТО там буває  лише тоді, коли Україна завдає ударів по флоту окупантів - коли, наприклад, атакували ракетами крейсер "Москва" (вдало) 13 квітня, фрегат "Адмірал Макаров" (невдало) 6 травня чи на початку травня системно били по окупантах на Зміїному. У Одеській військовій адміністрації кажуть, що це не просто так - і, можливо, склад підводного угрупування російського флоту поповнився ще однією одиницею. Ал

На фронтах загальна ситуація без змін. Але якщо трохи заглибитись у деталі - то на дещо треба звернути увагу. У Северодонецьку продовжуються "гойдалки" лінії фронту у місті. Українські частини періодично то здають ворогу центральну частину міста, потім завдають артилерійських ударів і йдуть у вдалий локальний контрнаступ. І так вже відбувалося кілька разів. Але напередодні росіяни знищили обстрілом останній з трьох мостів, що з'єднували Северодонецьк із Лисичанськом. Також росіяни продовжують спроби наступу з розрахунком вийти на такі рубежі, звідки вони можуть потім наступати на Слов'янськ. У Запорізькій області після того, як декілька днів тому росіяни трохи відступили самі - їх погнали ще з кількох населених пунктів на південь від Запоріжжя. На півдні, у Херсонській області, йде обережний контрнаступ армії України. Так само армія України наступає у Харківській області з одного боку, але і росіяни наступають там на іншому напрямку і знову змогли вийти на позиції, що дозволяють обстрілювати Харків зі ствольної артилерії.

Наголошу - наступальні дії ЗСУ не такі, що можна очікувати швидкого результату, оскільки вони відбуваються в умовах відсутності переваги та запобіганню зайвих втрат. 

Ворог втратив загалом вже більш як 32,5 тисячі людей на фронті, 1434 танка, 3503 бронемашини, 721 гармату, 221 РСЗВ, 213 літаків, 179 вертольотів та багато іншої техніки. Зараз, в умовах, коли росія застосовує тактику масованого артилерійського вогню під час наступу, зросли і неминучі втрати армії України. Декілька днів тому президент України навіть казав, що ми втрачаємо до сотні бійців за день.

А тим часом армія України, особливо у артилерії, остаточно переходить на стандарт НАТО - це калібр 155 мм з відповідними боєприпасами. Це пояснюється тим, що гармати такого типу фізично більш нові і сучасні, мають більшу дальність та набагато більшу точність, ніж стара артилерія "радянського" зразку, до якої, до речі, закінчуються боєприпаси. Саме тому склалася ситуація, коли на напрямках свого наступу росія має приблизно 10-кратну перевагу у кількості артилерії та кількості пострілів. Однак менша кількість українських пострілів у відповідь компенсується набагато більшою їх точністю. Образно кажучи - на ураження однієї цілі росіянам потрібно більш як 50 снарядів, а ЗСУ - лише 5-6.

Постачання зброї Україні продовжується. Найбільше - з Польщі, США та Великобританії. А Франція і, особливо, Німеччина, тормозять процес та блокують можливість поставок танків, артилерії та важкого озброєння з інших держав. Наприклад - історія з наявними в Іспанії танками "Леопард-2А4" німецького виробництва, які Піренейське королівство хотіло передати Україні у кількості 42 одиниць, але уряд Олафа Шольца це заблокував. 

Вчора радник глави Офісу президента Михайло Подоляк заявив, що Україні для перемоги у війні потрібні 1000 гаубиць, 300 РСЗВ, 500 танків, 200 одиниць бронетехніки та 1000 БПЛА. У Міноборони також заявляли, що Україні потрібно 100 РСЗВ західного зразка, щоб перейти у контрнаступ та звільнити захоплені росією території.

У відповіть міністр оборони США Ллойд Остін заявив, що Сполучені Штати та союзники готові надати Україні все необхідне озброєння для перемоги над росією. За його даними, Штати надали вже значну кількість гаубиць та значну кількість боєприпасів калібру 155 мм.

У самій росії все погано. Окупанти спробували роздати паспорти з двоглавою куркою у Херсонській області - і за ними вишикувалися у чергу аж 23 зрадники. У Москві відкрили після "ребрендингу" колишні "макдональдси" - із назвою "Вкусно и точка" з вкраденим логотипом. І самі мешканці Москви вже скоротили цю назву до "вкус очка". Боже, які ж вони там всі кончені.


Підтримати розвиток нашого сайту можна, перевівши будь-яку суму на картку:
4149 4993 7111 0758 або через сервіс Патреон
Половина ваших пожертвувань буде передана на потреби Збройних сил України.
Наш телеграм-канал про війну та Одесу

comments powered by HyperComments