98 днів війни: зосередження росіян на Зміїному, контрнаступ ЗСУ на Херсонщині на бої у Северодонецьку (ВІДЕО)

Александр Вельможко  |  Среда, 1 июня 2022, 21:12
Найголовніші події станом на вечір 1 червня: що відбувалося в Одесі, на моріі на фронті.
98 днів війни: зосередження росіян на Зміїному, контрнаступ ЗСУ на Херсонщині на бої у Северодонецьку (ВІДЕО)

Завершується 98-й день Великої Вітчизняної війни українського народу проти російських загарбників, 1 червня. Ми майже не помітили весну, аж ось і прийшло літо. 

В Одеській області спокійно, лише інколи лунають сигнали повітряної тривоги, обстрілів не було. Але росіяни розповсюджують фейки про Одесу. Це черговий вкид від міністерства так званої оборони рф про начебто військову базу у лікарні - у давно не існуючій лікарні №9, вони навіть не перевіряють інформацію. А другий - вже від місцевих колабораціоністів про начебто підселення військових у студентські гуртожитки. Боже, які ж вони кончені.

Але неподалік від нас росіяни продовжують зосереджувати сили на острові Зміїний, не забуваємо - він відноситься до Одеської області. Окупанти завезли туди не лише зенітно-ракетні та зенітно-артилерійські комплекси, а ще й реактивні системи залпового вогню. У оперативному командуванні "Південь" ЗСУ не виключають можливості того, що росіяни таким чином готуються до диверсій проти Одеської області - наприклад, висадки диверсійно-розвідувальних груп чи демонстративного обстрілу нашого узбережжя. Також вони таким чином можуть намагатися прикривати свої кораблі неподалік від острову.

Станом на 1 червня в районі Зміїного перебували обидва російських ракетних фрегати проекту 11356. Той плавучий кран, яким окупанті піднімали з дна біля Зміїного потоплені "Байрактарами" катери, повернувся до Севастополя. 

До речі, ось кадри, які демонструють - які російські кораблі перебували у Севастополі вчора 31 травня. Це два старі фрегати проекту 1135 "Ладный" та "Пытливый", один з нових ракетних фрегатів, три великих десантних кораблі проекту 775, ракетний корвет на повітряній подушці проекту 1239, два підводних човни та інші плавзасоби.

Ось що відбувається на фронтах. Найважча ситуація - вже не під Северодонецьком, а безпосередньо в місті. Там йдуть вуличні бої, ворог, за даними Генштабу ЗСУ, контролює східну частину міста. Але для штурму Северодонецька росіяни перекинули туди ті свої війська, які кілька днів тому намагалися наступати від Попасної з метою оточити Севедоронецьк та Лисичанськ. Зробити "котел" для ЗСУ росіяни не змогли - ні великий, ні маленький, і тому просто штурмують українські позиції у найсхіднішій точці. 

У Харківській області ситуація інакша - там продовжується повільний та обережний наступ армії України.

Найбільший зараз наступ ЗСУ - у Херсонській області. Українські війська наступають з двох напрямків. На півночі, від Кривого Рогу у напрямку Каховки - де вже звільнено за останні дні близько 20 населених пунктів. Та між Миколаєвом та Херсоном, де наступ більш повільний, але такий же невпинний.

Таким чином, ми бачимо, що той російський наступ, який вони готували на Донбасі майже весь квітень, а потім штурмували українські позиції весь травень - захлинається. Єдиним результатом, якого росіяни зможуть досягнути за цілий місяць боїв - це руїни Северодонецька. А поки вони буквально оголили фронт на інших ділянках для цього наступу - там їх тіснять ЗСУ. І це зайвий раз свідчить про те, що я вже казав багато разів - сили росії на фронті поступово тануть, вона втратила ініціативу, одночасно ж зростає міць армії України, яка оцю ініціативу перехопила и перейшла в кілька контрнаступів.

comments powered by HyperComments