Воєнні дії в Одеській області 18 травня (ВІДЕО)

Александр Вельможко  |  Среда, 18 мая 2022, 12:23
Що відбувається найголовнішого в Одеській області 18 травня під час війни.
Воєнні дії в Одеській області 18 травня (ВІДЕО)

Продовжуємо висвітлювати хроніку подій Великої Вітчизняної війни українського народу проти російських загарбників.

Ситуація в Одесі та Одеській області залишається контрольованою. Увечері 17 травня та вранці 18 травня в Одесі була повітряна тривога. Як повідомляє оперативне командування "Південь", росіяни обстріляли або вночі, або рано вранці 18 травня Одеську область, намагаючись поцілити один з інфраструктурних об'єктів. Але ворожі ракети не уразили дану ціль, втрат та пошкоджень немає. Подробиці та місце ракетного удару поки що невідомі.

Ракети по Одеській області випустили з моря. Так, у Чорному морі залишається корабельне угруповання російського чорноморського флоту, у складі якого є надводні кораблі та, як мінімум, один підводний човен з сукупним можливим залпом в 30 чи більше крилатих ракет "Калібр". Флот росії продовжує загрожувати ракетними обстрілами Одесі та іншим містам України.

На фронті, загалом, ситуація без змін. Росіяни продовжують безуспішні безрезультатні наступальні дії на Донбасі, в районі агломерації Северодонецька - Лисичанська. Півничніше вони обстрілюють зі своєї території Чернігівську та Сумську області - щоб тримати ЗСУ у напруженні та не дати можливості передислокації українських частин звідти на інші ділянки фронту. На півдні, у Херсонській області, росіяни зосередили підрозділи реактивної і ствольної артилерії, йдуть обстріли, але активних бойових дій там нема. 

Продовжується облога і блокада Маріуполя, захисники якого обороняються на заводі Азовсталь і відволікають на себе значні ворожі сили. Тим часом вже відомо, що виходом та евакуацією захисників Азовсталі опікуються та контролюють представники організації Червоного Хреста та Генерального секретаря ООН. Втім, ставлення росії до ООН та її керівництва відоме: як раз тоді, коли Генсек ООН Гутьєрреш перебував у Києві, путін наказав обстріляти Київ ракетами.

Наразі відомо, що 264 людини виведені з Азовсталі. 53 з них знаходяться у лікарні Новоазовська неподалік від Маріуполя на території, підконтрольній росіянам і "денеерівцям". Ще 211 людей на російських евакуаційних автобусах везуть у селище Оленівка, звідки вони перейдуть на підконтрольну територію України за процедурою обміну. Слід зазначити, що евакуйовані захисники Азовсталі не є військовополоненими юридично, оскільки вони продовжують виконувати накази командування ЗСУ.

Втім росіяни у своїй так званій державній думі, яка є пародією на нормальний парламент, вже пропонують не видавати Україні бійців полку "Азов" і судити їх у росії як злочинців. Цю ганебну пропозицію вніс колишній одесит вассерман - той самий "фрік-знаток" у жилетці.

comments powered by HyperComments