2 травня в Одесі: знищені російські катери та ворожі ракетні удари (ВІДЕО)

Александр Вельможко  |  Понедельник, 2 мая 2022, 21:25
2 травня - особливий день для Одеси протягом останніх восьми років. І саме в цей день росія двічі атакувала Одесу та Одеську область - обстріляли міст, інші інфраструктурні об'єкти та храм. Розповідаємо про головні події дня.
2 травня в Одесі: знищені російські катери та ворожі ракетні удари (ВІДЕО)

2 травня - 68-й день Великої Вітчизняної війни українського народу проти російських загарбників. Також 2 травня, вісім років тому, Одеса остаточно відбила спробу встановити тут "русский мир", але дуже дорогою ціною людських життів. З того часу дата 2 травня стала особливою для нашого міста. Одесити вважають, що тоді поставили хрест на російських планах відтяти собі всю південну Україну. А росіяни стали використовувати загиблих тоді в Одесі людей як червону ганчірку для антиукраїнської пропаганди. 

В місті з вчорашнього вечора діє подовжена комендантська година - задля того, щоб забезпечити відсутність провокацій, терактів та масових скупчень людей. Порушень цього режиму і провокацій в Одесі дійсно не було. Але було багато іншого.

Ранок в Одесі почався з гарних, справді гарних новин. ЗСУ знищили два російських десантно-штурмових катери типу "Раптор" біля острова Зміїний. Катери прийшли туди напередодні, відразу після українського обстрілу окупованого острову надвечір 30 квітня. Кожен рух цих катерів відстежувався - вони йшли чи то евакуювати поранених окупантів, чи то поповнити гарнізон Зміїного. Але вночі, за повідомленням оперативного командування "Південь", було зафіксовано рух цих катерів до гирла Дунаю - скоріш за все, щоб провести там розвідку чи ще якось напаскудити. Але у росіян нічого не вийшло - бо їх наздогнала заслужена кара з "Байрактара". 

Ми якраз дивимось відео, на якому видно всю послідовність дій "Байрактара" - один безпілотник по черзі знищив обидва катери, які спочатку почали тікати від гирла Дунаю до острову Зміїний, а там вже безпорадно сновигали туди-сюди від "Байрактара", як таргани від капця. Власне і доля цих "Рапторів" виявилась такою ж як у тарганів - дві бомби, два влучення, два загиблих катери. 

І тому можна зробити один цікавий висновок. Ті окупанти, які залишилися живими на Змііному - вони там заблоковані. Будь-який корабель чи катер, який підійде до острова для поповнення запасів води, їжі чи ротації особового складу - буде знищений. Або ракетним ударом, як б'ють по самому острову та смертельно пошкодили крейсер "Москва", або ударом безпілотників - якщо це невеликий катер. І тому у окупантів на острові є два варіанти - або вмерти від спраги та голоду, адже на острові немає джерел питної води, або здатися. 

Потім над морем біля Одеси система ППО збила ворожий російський безпілотник. Це був не звичний "Орлан", а більш "просунута" модель, "Форпост", які на росії виробляють за ізраїльскою ліцензією - втім у самому Ізраїлі саме такі безпілотники вже вважаються застарілими та зняті з виробництва. Росіяни, скоріш за все, дуже хотіли побачити наслідки своїх минулих ударів по аеропорту Одеси та здобути свіжі розвідувальні дані. Не змогли. 

Відразу після 12-ї сьогодні ворог завдав чергового ракетного удару по мосту через гирло Дністровського лиману в Затоці. Після двох минулих ударів міст стоїть, але рух транспорту по ньому заборонений. Наразі ми поки що не маємо офіційної інформації про стан моста. 

А згодом, увечері, о 18:33 було оголошено повітряну тривогу і в цей самий час по Одесі "прилетіло". За повідомленням оперативного командування "Південь" є влучання ракет в об'єкти міської інфраструктури Одеси, зокрема пошкоджено одну з релігійних споруд. За словами начальника Одеської військової адміністрації Максима Марченка, є загиблі та поранені.

В Чорному та Азовському морі продовжують знаходитися російські військові кораблі. Проте, єдине, на що вони здатні у Чорному морі - це з великої відстані обстрілювати ракетами Одесу та інші міста. А ось в Азовському морі вони навіть обстрілюють з артилерії позиції захисників Маріуполя.

З самого Маріуполю, з району заводу "Азовсталь", вже другу добу поспіль вдається евакуювати певну кількість мирних мешканців.

Загальна ситуація на фронтах - без особливих змін за останню добу. І на Донбасі, і у Херсонській області росіяни, попри всі свої бажання, замість наступу робили щось схоже на копирсання голими руками у бджолиному вулику.

Але дуже сильно ростуть ворожі втрати - вже майже 24 тисячі солдат, 1048 танків, більш як 2500 бронемашин, 194 літаки, 155 вертольотів, 10 кораблів та катерів. Росіяни збільшили кількість своїх батальонно-тактичних груп на фронті до 92, але за своїм кількісним та якісним складом це не боєздатні армійські з'єднання, а якийсь зібраний з бору та сосенки деморалізований натовп. І стає остаточно зрозумілим план дій українського командування - дати росіянам можливість раз за разом йти в наступ, терпіти великі втрати в надії десь якось на авось прорвати оборону. А тим часом ЗСУ готуються до того, щоб за декілька днів чи навіть пару тижнів посилитися за рахунок постачання зброї та продовження мобілізації, переформування та відпочинку вже обстріляних частин - і після цього завдати на одній з ділянок фронту нищівного контрудару по вже виснаженому та знекровленому супротивнику. 

Також після отримання американських далекобійних ракетних установок М270 та HIMARS, дронів-камікадзе та важкої артилерії стандарту НАТО росіяни вже не будуть мати спокійного тилу своїх військ. Адже ці ракетні установки можуть дуже точно прострілювати куди завгодно на дальність 100-120 кілометрів та навіть ще далі. Дрони-камікадзе здатні завдавати дуже точних та раптових ударів куди завгодно на 50-80 кілометрів. А звичайна артилерія калібру 155-мм з сучасними снарядами мають значно більшу далекобійність, ніж основна маса звичайної російської артилерії. А це свідчить про те, що на фронті вже відбувся перелом в якості озброєння на користь України. І не за горами той момент, коли якісна перевага України з озброєння на фронті стане ще й кількісною. А росіянам доведеться вже тримати оборону застарілими танками, застарілими гарматами з деморалізованим, демотивованим та ненавченим особовим складом - що буде означати вдалий наступ і перемогу армії України. 

comments powered by HyperComments