Обстріли Одеси та контрудар по острову Зміїний: 67-й день війни (ВІДЕО)

Александр Вельможко  |  Воскресенье, 1 мая 2022, 12:34
На ранок 1 травня Одеська область знову стала театром бойових дій.
Обстріли Одеси та контрудар по острову Зміїний: 67-й день війни (ВІДЕО)

Йде же 67-й день Великої вітчизняної війни українського народу проти російських загарбників. Станом на 1 травня в Одеській області вже другу добу тривають активні бойові дії.

Напередодні ввечері росіяни завдали ракетного удару по Одесі, де було пошкоджено злітно-посадкову смугу декількома влученнями ракет. Удару було завдано 30 квітня, відразу після 18-ї години. За повідомленням оперативного командування "Південь", смуга наразі непридатна до використання. А начальник Одеської військової адміністрації Максим Марченко взагалі заявив, що "злітка" "зазнала руйнації". Реальний обсяг пошкоджень офіційно покажуть згодом. А поки що скажу, що ракети по Одесі випустили з території окупованого Криму - був застосований комплекс "Бастіон" з ракетами "Онікс",

Тим часом оперативне командування "Південь" у своєму нічному зведенні інформації повідомило, що ЗСУ завдали ще одного удару по окупованому острову Зміїний, який відноситься до Одеської області. Там знищили ще один зенітно-ракетний комплекс "Стріла-10", три зенітних установки та машину з'вязку - серверну з різноманітним телекомунікаційним обладнанням. Також було знищено 42 окупанти. Більший обсяг ворожих втрат на Зміїному свідчить про те, що після минулого удару росіяни підсилили свої частини на острові.

Вранці 1 травня над Одесою було чутно вибух - це був збитий розвідувальний безпілотник. Оскільки такі "пташки" не несуть безпосередньої загрози, то повітряну тривогу не оголошували - просто точно відпрацювала система ППО. У росіяни, скоріш за все, немає точних даних з супутників про те, що відбувається в Україні - тому вони весь час намагаються вести розвідку безпілотниками, які у великій кількості збивають.

В Одесі напередодні затримали ворожих диверсантів - з числа місцевих маргіналів з "совецькою" орієнтацією. Нагадую, завтра в Одесі буде діяти подовжена комендантська година.

У сусідньому з нами Придністров'ї відбувається щось недобре. Емігрантське білоруське медіа "NEXTA" опубліковало фотокопії газети "Придністров'я", тираж якої за 2 травня, тобто за завтра, вже надрукований. Там йдеться про численні теракти з десятками жертв. Але редакція самої газети вже спростовує таку інформацію. Я дуже сподіваюсь, що це все був фейк і у Придністров'ї все буде спокійно, а росія не зможе роздмухати там пожежу війни.

Загальна ситуація на фронтах без особливих змін - лише ростуть втрати росіян, які досягли більш як 23,5 тисяч чоловік. 

На Донбасі вони ведуть активні бої з вогневим ураженням - але не можуть досягти ніякого успіху. У Херсонській області росіяни знов намагаються накопичити сили для наступів у бік Миколаєва та Кривого Рогу, але не можуть - оскільки там, як мені здається, всі російські частини мають один-єдиний логістичний центр - Чорнобаївку. 

Росіяни закрили проїзд Кримським мостом. Чому - ми можемо лише здогадуватися. Або вони бояться, що їх населення повтікає з Криму. Або забезпечують таким чином проїзд військових колон. Або бояться, що ЗСУ будуть завдавати удару по Кримському мосту і намагаються мінімізувати втрати. Також вони на тематичних військових ресурсах вже обговорюють можливість евакуації з острову Зміїний, причому на підводних човнах, кинувши техніку. 

 

comments powered by HyperComments