Війна: на одеському фронті без змін (ВІДЕО)

Александр Вельможко  |  Суббота, 16 апреля 2022, 12:32
На 52-й день війни ситуація в Одесі без змін, але ворог продовжує обстрілювати міста України та безуспішно намагається наступати.
Війна: на одеському фронті без змін (ВІДЕО)

Продовжується Велика Вітчизняна війна українського народу проти російських загарбників, сьогодні 16 квітня, вже 52-й день бойвих дій. Ситуація в Одесі та Одеській області залишається стабільною - ворог ніяк не може навіть обстріляти наш регіон.

Але минулого вечора, вночі та сьогодні вранці в Одесі декілька разів лунали сирени повітряної тривоги. Скоріш за все, росіяни продовжують спроби повітряної розвідки, засилаючи сюди безпілотники з примотаними до них ізолентою фотоапаратами - але частину їх збивають.

Напередодні ввечері командування Одеської військової адміністрації повідомляло, що росіяни випустили ракету у напрямку Одеської області - але вона вибухнула у повітрі, скоріш за все цю ракету збили. Також напередодні біля Біляївки, що неподалік від Одеси, пролунав вибух, який нічого не пошкодив - але на росії повідомляють про знищення цілого військового об'єкту. Мабуть - біоферми з вирощування бойових скажених горобців та круків, які мали метою виклювати очі двоголовому орлу та загидити красну площу.

Зберігається загроза ракетних ударів по Одеській області. Це можуть бути ракетні удари з кораблів з великої відстані, що полегшує роботу нашої ППО, а також удари з території окупованого Криму. 

Російські військові кораблі вже не можуть наближатися до Одеси - оскільки їх можуть знищити протикорабельними ракетами, як це було з ракетним крейсером "Москва". До речі, вже є перший і єдиний супутниковий знімок крейсера після того, як він зазнав нищівних пошкоджень від ураження ракетами "Нептун" - кадр було зроблено на основі радіолокаційного сканування з супутника, яке "бачить" ситуацію навіть скрізь густу хмарність. Крейсер на знімку охоплений полум'ям і знаходиться на південь від Одеси та на схід від острова Зміїний. На інших відкритих знімках цього ж району Чорного моря вже за 14 квітня тут зовсім нічого немає - бо "Москва" потонула. Інформацію підготували експерти "Navalnews".

А ось цей знімок реконструює імовірні пошкодження крейсера. Ракети уразили його в лівий борт, одна в носову частину в районі між рубкою та артилерійською установкою, при цьому ракети "Вулкан", якими був озброєний крейсер, не постраждали. А друга ракета влучила в кормову частину саме там, де у крейсера знаходилися пускові шахти 64 зенітних ракет С-300 - вони й здетонували. Сам кадр широко відомий серед спеціалістів.

Минулої доби ворог продовжував обстріли міст України. Вони обстрілювали Київ, Харків, Миколаїв, Полтавську область, десятки разів обстрілювали міста Луганської та Донецької областей. Наступат росіяни намагаються лише на Донбасі, загалом - безрезультатно. Навіть навпаки - за словами Президента України Володимира Зеленського з початку війни наші війська звільнили від окупантів 918 населених пунктів. В результаті успішних локальних контрнаступів 

Втрати росіяни вже більш як 20 тисяч 100 чоловік вбитими та полоненими, не рахуючи загиблих на крейсері "Москва", ростуть і втрати росіян в наземній техніці - це можна побачити у інфографіці. Озвучені і приблизні цифри втрат армії України - за словами Зеленського це від 2,5 до 3 тисяч чоловік, тобто в 6-7 разів менше за росіян.

Армія України також зазнає втрат в техніці, однак захопила і використовує трофейну російську техніку у кількості набагато більшій, ніж втратила. 

Армія України отримує і застосовує важку техніку зі США та Європи. Це танки Т-72 з Чехії та Польщі, це установки РСЗВ з Чехії, це зенітно-ракетні комплекси С-300 та самохідні гармати зі Словаччини, це британські самохідні гармати, ймовірніше за все - норвезькі протикорабельні ракети. США розпочинають поставки важкої артилерії, протикорабельних ракет, відразу 200 БМП, бронемашин, ударних дронів, дронів-камікадзе та іншої техніки, Німеччина починає продаж та передачу танків, важких самохідних гаубиць та БМП. 

Одночасно ми бачимо, що росія не змогла провести навіть часткову мобілізацію у себе на своїй території. А на території так званих "ЛДНР" йде тотальна мобілізація всіх чоловіків без розбору, яких відразу відправляють на фронт у якості "гарматного м'яса" без надії на виживання. На росії припинилося будівництво нових танків, зупиняється будівництво військових кораблів, на черзі - зупинка виробництва і військових літаків. Це працюють санкції, які відрізали росію від постачання критично важливих імпортних компонентів для нового озброєння, передусім електроніки, підшипників, компонентів авіаційних та корабельних двигунів. І тому росія змушена воювати взятими з резерву старими танками та літаками, розпочинає купувати зброю методом контрабанди з Ірану та інших держав-ізгоїв. Не виключено, що вже скоро єдиним джерелом високотехнологічної зброї для росії стане Північна Корея.

Агресивна росія поступово програє розпочату нею війну - і на фронті, і економічно, і політично. Проти росії об'єднався весь світ - Україну підтримують словом і ділом від Нової Зеландії до Канади, не кажучи вже про США та Європу. І тому остаточна перемога України - це лише питання часу.

comments powered by HyperComments