Обстріли Одеси: подробиці та підсумки 39-го дня війни (ВІДЕО)

Александр Вельможко  |  Воскресенье, 3 апреля 2022, 23:27
Підводимо підсумки 39-го дня Великої Вітчизняної війни українського народу проти російських загарбників. Подробиці - що відбувалося в Одесі, ситуація на фронтах та міжнародне знищення російських агресорів.
Обстріли Одеси: подробиці та підсумки 39-го дня війни (ВІДЕО)

Весь день 3 квітня пройшов в Одесі під знаком ракетного удару по місту. Майже весь день Одесу накривало густим димом від пожежі. Адже російські агресори обстріляли нафтопереробний завод та декілька нафтосховищ неподалік від нього - цю інформацію підтвердив начальник Одеської військової адміністрації Максим Марченко.

До речі, росіяни, мабуть, не в курсі, що нафтопереробний завод в Одесі не працює вже більш як десять років, а останні сім років з нього вивезли навіть технічні запаси нафти, які були потрібні для відновлення виробничого циклу. Наразі завод пошкоджено, але не знищено, як кажуть у російських пропагандистських виданнях. 

Те, що ви бачите зараз, до речі, було знято на досить великій відстані від тих об'єктів, по яким завдали удару та публікуєтсья вже після того, як про ці об'єкти сказали у військовій адміністрації - тобто, опубліковані кадри вже не являють собою секрету. До речі, ті місцеві довбойоби, які першими злили у соцмережі матеріали з результатами удару - вже затримані СБУ. А іноземний журналіст з Нідерландів - був видворений з України з забороною на в'їзд до нашої держави на 10 років.

Удар по Одесі було нанесено з моря - з одного з тих корабельних з'єднань, які зараз знаходяться у Чорному морі. Одне з них, у складі фрегатів "Адмирал Эссен" та "Адмирал Макаров" з ракетними корветами "Вышний Волочек" та "Ингушетия" маневрує між Севастополем та Євпаторією, а інше у складі ракетного крейсера "Москва" з ракетним катером "Набережные Челны" - між мисом Тарханкут та островом Зміїний. Скоріш за все, по Одесі стріляли з першого з'єднання - повним боєкомплетктом одного з чотирьох кораблів - це 8 ракет "Калібр". Тоді все зрозуміло - і кількість влучень в Одесі, це 2-3 ракети, та більша кількість збитих ракет - 5-6. 

Тим часом ще раз нагадаю, що прем'єр-міністр Великобританії Борис Джонсон оголосив про передачу Україні крилатих протикорабельних ракет "Гарпун" - стандартних ракет НАТО протикорабельного призначення. Вони існують як у корабельних, так і берегових варіантах установок. І казав він про ці плани саме у зв'язку з необхідністю оборони Одеси з моря.

Тим часом на фронті російські окупанти виводять свої війська за межі України не лише з Київської, а й з Чернігівської та Сумської областей. І насправді - це просто панічний відступ розбитої армії агресорів. При звільненні та зачистці визволених міст ми всі побачили, що там творили окупанти. У мене просто немає слів, щоб це описати. За ці злочини кожен з окупантів повинен стати перед судом і отримати вищу міру покарання. А суд треба проводити в Маріуполі чи в Бучі. Щоб за все відплатили москалі єбучі. 

Агресори формують щось подібне до ударного кулака своєї армії, яка спробує найближчим часом піти у наступ з району на південь від Харкова з метою оточення українського угруповання на Донбасі. Про це і Генштаб ЗСУ, і інші військові та політики кажуть вже майже тиждень. Тому плани ворога відомі, вони даже не намагаються їх якость замаскувати. І я певен, що у разі такого наступу на росіян чекає багато "сюрпризів", завдяки яким весь їх наступ накриється мідним тазом - разом із планами розгрому України. Адже у найбільш вірогідному випадку розгрому наступаючого угруповання, у росіян потім просто не залишиться сил для продовження війни у найближчі 2-3 місяці - аж поки вони не проведуть мобілізації.

Про напруженість воєнних дій свідчить різкий ріст у динаміці втрат росіян у наземній техніці за останні одну-дві доби. При тому, що їх втрати у живій силі вже сягнули 18 тисяч осіб, а втрати в авіації за 2 та 3 квітня стали менше - оскільки, втративши багато літаків та вертольтів 31 березня та 1 квітня, агресори дещо зменшили свою активність у повітрі.

І тому нас чекають кілька дуже важких днів, від яких буде залежати результат війни на найближчі тижні чи місяці. Але стратегічно росія вже програла, коли не змогла швидко досягнути своїх цілей і швидко забезпечити собі перемогу над Україною. Ми зробили їх разом - передусім, це Збройні сили України, які мужньо та талановито провели оборону, а потім перейшли у обережні та акуратні контрнаступи проти агресорів. Всі зусилля ЗСУ не були б можливими без підтримки народу - який організував шалену за обсягом волонтерську допомогу армії та буквально взяв штурмом військкомати - під якими досі стоять черги з добровольців. Це і робота влади, яка показала себе досить адекватно у дуже складних умовах. Це робота тилу, коли майже всі підприємства та інфраструктура переходять на військові рейки. Це безпрецедентна підтримка всього світу. які, з одного боку, просто знищили санкціями економіку та суспільство росії, а з іншого - надають Україні величезну військову та гуманітарну допомогу. 

Україна перемагає здичавілого монстра - росію. Але перемагає дуже високою ціною, ціною сотень і тисяч наших людей. Остаточна перемога - це два питання, питання часу та питання ціни. 

 

comments powered by HyperComments