Китай починає випробування нового авіаносця

Среда, 1 мая 2024, 16:36
У Китаї виведено на ходові випробування новий авіаносець "Фуцзянь", оснащений електромагнітними катапультами для старту літаків. Вся китайська програма будівництва авіаносців базується на технологіях ще радянських авіанесучих кораблів, які будувалися у Миколаєві - та з того часу дуже пішла уперед.
Китай починає випробування нового авіаносця

"Фуцзянь" - це перший китайський авіаносець нового покоління, який використовує для запуску літаків систему EMALS - електромагнітні катапульти. До цього у Китаї на авіаносцях застосовували не дуже ефективні трамплінні системи, запозичені з конструктиву проданого туди Україною недобудованого ще радянського авіаносцю "Варяг".

Такі трампліни є на двох перших китайських авіаносцях - "Liaoning" (раніше "Варяг") і "Shandong".

Авіаносець "Фуцзянь" має водотоннажність понад 80 000 тонн і загальну вагу в повному завантаженні близько 100 000 тонн, він оснащений трьома електромагнітними катапультами, які також називаються електромагнітною системою запуску літаків (EMALS), найсучаснішою палубною пусковою системою у ВМС, створеною і збудованою в Китаї.

Катапульти дозволяють авіаносцю швидше запускати літаки та більш ефективно приймати на більшу площу злітної палуби. В тому числі можуть застосовуватися літаки з великою вантажопідйомністю - на відміну від трамплінів, які не дозволяють, за російським досвідом, злітати важко навантаженим літакам.

Під час випробувань перевірятимуть надійність і стабільність роботи силових установок та електричних систем авіаносця.

Після спуску на воду в червні 2022 року на верфі в Шанхаї Fujian  провів швартовні випробування, роботи з оснащення та налаштування обладнання, за результатами перевірки яких корабель визнали таким, що відповідає технічним вимогам для ходових випробувань. 

comments powered by HyperComments