Повітряні удари за перший тиждень квітня: підсумки (ВІДЕО)

Олександр Вельможко  |  Понедельник, 8 апреля 2024, 13:50
У перший тиждень квітня росіяни продовжували повітряні удари по Україні, зокрема удари балістичними ракетами та дронами по Одеській області. Розглянемо ситуацію у хронологічному порядку, день за днем, та зробимо висновки.

Особливістю першого тижня квітня 2024 р. стало те, що росіяни так і не змогли організувати масовий комбінований удар - і при цьому самі отримали "по самі гланди" на своїх авіабазах. Аналізуємо у хронологічному порядку.

1  квітня масштабних повітряних ударів не було.

2 квітня було запущено 10 дронів-камікадзе типу "шахед", 9 з них збила ППО.

3 квітня було збито 4 дрони типу "шахед" з 4 запущених.

4 квітня було збито 11 дронів з 20 запущених.

5 квітня  противник атакував двома зенітними керованими ракетами С-300/С-400 та трьома балістичними ракетами «Іскандер-М» (райони пусків Бєлгородська область – рф.), а також 13-ма ударними БпЛА типу «Shahed-131/136». БпЛА типу "Shahed-131/136" з тимчасово окупованого Криму заходили як через тимчасово окуповану лівобережну Херсонщину, так і з акваторії Чорного моря. Всі 13 дронів типу "Shahed-131/136" було збито у південній операційній зоні.

Перша хвиля атаки була спрямована на Запоріжжя і Дніпропетровщину. Протягом понад двохгодинної бойової роботи було збито 9 безпілотників: 2 на Дніпропетровщині і 7 в Запорізькій області. Ворог знов прокладає маршрути через житлові квартали мирних населених пунктів, внаслідок чого уламки збитих дронів спричинили пошкодження кількох приватних будинків та господарчих споруд у Запорізькому районі. В наступній хвилі ворог атакував Одеську область, спрямувавши удар на енергетичну інфраструктуру, всі 4 дрони були збиті.

Вдень 5 квітня росіяни здійснили ракетні удари по Запоріжжю балістичними ракетами - тактикою повторного удару другою ракетою в те ж саме місце першого прильоту. На ранок відомо про 2 загиблих та 23 поранених громадян після вчорашнього масованого ракетного удару по місту, серед них – двоє дітей та поліцейський. Пошкоджено три багатоповерхівки, будинок у приватному секторі, гуртожиток та заклад торгівлі.

Потім увечері 5 квітня близько 22-ї години з літака тактичної авіації, що був над Чорним морем, росіяни випустили крилату ракету по Одесі. Її збили над морем біля берегу, уламками було пошкоджено скління декількох прибережних кафе і ресторанів та житлових будинків в районі Лузановки.


У ніч на 5 квітня росіяни самі зазнали масованого удару українськими безпілотниками - головною його ціллю стали авіабази, у Морозовську Ростовської області, у Єйську Краснодарського краю, де базувалася тактична авіація, та аеродром у Енгельсі, де базуються стратегічні бомбардувальники. Була задіяна дійсно велика кількість дронів, сами росіяни повідомляли про не менш як 53 безпілотники відразу.

Відомо, що у Енгельсі пошкоджено чи знищено три таких літаки Ту-95, що складає 5% всього парку стратегічної авіації росії. На аеродромі у Морозовську перед атакою були 26 літаків Су-34 і 3 Су-30/35, з яких, за даними СБУ, 6 знищені та 8 пошкоджені. А у Єйську згоріли два штурмовики Су-25. Тобто, росіяни втратили знищеними 8 літаків та ще 11 - пошкодженими, і це найбільші одномоментні втрати російської авіації за весь час війни.


У ніч на 6 квітня 2024 року російські окупанти атакували 32-ма ударними БпЛА типу «Shahed-131/136» із районів Приморсько-Ахтарськ, Курськ – рф., а також шістьома ракетами різних типів: трьома зенітними керованими ракетами С-300 із Бєлгородської області, двома крилатими ракетами Х-101/Х-555 із літаків стратегічної авіації з Саратовської області та однією крилатою ракетою «Калібр» з акваторії Чорного моря. 

В результаті протиповітряного бою Силами оборони України збито дві крилаті ракети Х-101/Х-555, крилату ракету «Калібр» та 28 ударних БпЛА «Shahed-131/136», з яких 14 дронів знищили: 7 на Херсонщині, по 3 на Запоріжжі та Дніпропетровщині, ще 1 – на Миколаївщині.

Цікаво, що пуск ракети "Калібр" було здійснено з району Новоросійська, а сама ракета обігнула окупований Крим, і увійшовши до Херсонської області в районі Армянська, взяла курс на Мелітополь, а потім на Запоріжжя, де і була успішно нейтралізована.

На жаль, не вдалось уникнути влучань. Ворог продовжуючи тероризувати цивільну інфраструктуру, поцілив у агропромислове підприємство на Херсонщині.

Перед світанком 6 квітня ворог з південного напряму вдарив ракетами по Запоріжжю. Знов під ударом опинилась промисловість регіону. Понівечено виробничі будівлі. Зайнялась пожежа. 

Вдень 6 квітня , близько 13:20, росіяни спрямували ракету, "Іскандер-М", по Одеському району. Приліт був по об'єкту комунального господарства, пошкоджено обладнання, адмінбудівля. Загинув цивільний співробітник.

Перед цим росіяни намагалися розвідати ситуацію за допомогою дронів. Та біля півдня 6 квітня над акваторією Чорного моря, воїнами зенітної ракетної Одеської бригади знищено 2 російські розвідувальні БпЛА "Орлан-10".

Пізно ввечері 6 квітня росіяни випустили ракету, "Іскандер-М", по Одесі, спрямувавши її на припортову  інфраструктуру. Повітряна тривога була з 21:36 по 22:13, в цей час фіксувалося декілька пусків ракет з району окупованої Євпаторії, в Одесі було чутно вибухи. Внаслідок удару виникла пожежа, яку вогнеборці оперативно ліквідували. 

У ніч на 7 квітня 2024 року ворог завдав удару керованою авіаційною ракетою Х-31 з тимчасово окупованої Луганщини, балістичною ракетою «Іскандер-М» з ТОТ українського Криму та 17-ма ударними БпЛА типу «Shahed-131/136» із мису Чауда. Всі 17 ворожих ударних безпілотників типу «Shahed» були збиті у Харківській, Дніпропетровській та Полтавській областях.

У ніч на 8 квітня 2024 року ворог завдав удару керованою авіаційною ракетою Х-59 із повітряного простору окупованої Запорізької області та 24-ма ударними БпЛА типу «Shahed-131/136» із мису Чауда – Крим, районів Курськ, Єйськ – рф.

В результаті протиповітряного бою Силами оборони України збито керовану авіаційну ракету Х-59 у Дніпропетровській області та 17 ударних БпЛА типу «Shahed-131/136» в Одеській, Миколаївській, Кіровоградській, Хмельницькій та Житомирській областях. Під прицілом ворога була критична інфраструктура. У південній операційній зоні вдалось результативно відпрацювати по 7 баражуючих снарядах: 4 збито на Одещині, 2 - на Миколаївщині, 1 - на Кіровоградщині. На жаль, є влучання в Одеському районі. Пошкоджено логістично-транспортний об'єкт. 

І вже вдень 8 квітня в Одесі та Запоріжжі знову пролунали вибухи - це були удари балістичними ракетами.


Таким чином, ми бачимо, що за перший тиждень квітня росіяни запустили рівно 120 ударних дронів типу "шахед", з яких ППО змогли збити 99. Тобто, ефективність саме "антишахедного" сегменту ППО склала 82%. При цьому продовжувалися удари балістичними ракетами по Одесі, Запоріжжю та іншим південним та східним містам, які не вдавалося збити, а також удари крилатими ракетами Х-59 і Х-31 з літаків тактичної авіації - частину яких збивали. Ми бачимо, що росіяни перейшли до тактики точкових ударів балістичними та авіаційними ракетами, які дають для них певні результати - ракети влучають в інфраструктурні, енергетичні об'єкти та у житлові будинки. В цілому, росія використовує високоточні ракети для знищення електростанцій та підстанцій у менш захищених районах, ніж Київ. Це нова тактика знищення енергосистеми України. Однак при цьому росіяни майже не можуть застосовувати літаки радіолокаційного дозору А50 - і тому вимушені постійно запускати розвідувальні дрони, які регулярно збиваються.

Стратегічна авіація росії зазнала поразки, як і її чорноморський флот. У ніч на 6 квітня росіяни спробували завдати комбінований удар - у відповідь на ураження їх авіабаз. Але спромоглися запустити з не менш як 4 стратегічних бомбардувальників всього дві крилаті ракети Х-101 та одну ракету "Калібр" з моря, хоча перед цим були повідомлення про вихід в море аж 4 кораблів-ракетоносців. Тобто, це був просто пук у калюжу.

Але за словами президента України, зараз ситуація із забезпеченням системи ППО загалом ракетами нормальна. Але вона може змінитися у гіршу сторону через певний період, за місяць-два, за умови відсутності постачання. При цьому президент України зауважив, що для повного прикриття нашого повітряного простору потрібно 25-27 комплексів, тобто батарей, зенітно-ракетних комплексів типу Patriot чи аналогів. За кілька днів до цього він також казав, що додатково для прикриття Одеси, Дніпра-Запоріжжя та інших великих міст потрібно ще 5-7 таких комплексів на додачу до тих, які вже є. І зараз міністерство закордонних справ України разом з урядами Великобританії та Німеччини працює над тим, щоб по всьому світу знайти комплекси Patriot та передати їх для захисту нашого неба.

comments powered by HyperComments