Флот росії остаточно залишає Крим і Севастополь (ВІДЕО)

Олександр Вельможко  |  Вторник, 2 апреля 2024, 14:02
Аналізуємо становище флоту росії, який готується остаточно залишити бази у окупованому Криму, зокрема Севастополь.
Флот росії остаточно залишає Крим і Севастополь (ВІДЕО)

У перші дні квітня російський чорноморський флот продовжує ховатися у своїх базах і не виходить в море, але є нюанси.

Головні його сили, в тому числі всі надводні ракетні кораблі, підводні човни та вцілілі поки що десантні кораблі зосереджені у Новоросійську. Ми бачимо на останніх супутникових знімках. що вхід до військової гавані у Новоросійську не просто захищений боновими загородженнями, а ще й частково закритий баржами.

У Севастополі єдина помітна зміна ситуації - "зникнення" ракетного корвету "Циклон", який довгий час стояв на якорі біля входу для забезпечення ППО та радарного спостереження. Скоріше за все, цей корабель втік до Новоросійську - де його появу ми скоро відзначимо.

Це свідчить про те, що росіяни остаточно відмовилися навіть від спроб активно діяти у морі та відверто ховають свої кораблі з метою їх збереження "на потім" від українських морських дронів. Але вони забувають про ракети, які скоро дістануть і до Новоросійську.

Минулого місяця, за березень 2024 р., чорноморський флот зазнав важких втрат. Було потоплено патрульний корвет "Сергій Котов", два десатні кораблі росіян - "Ямал" і "Азов", а також захоплений небоєздатний "Костянтин Ольшанський" отримали фатальні пошкодження від ракетного удару в Севастополі. Там же уражено, хоча і не потоплено, розвідувальний корабель "Іван Хурс".

І росіяни відмовилися навіть від посиленого захисту Севастополю, звідки автомобілями та залізницею поступово вивозять запаси спорядження. 

Навіть головна увага розвідувальних безпілотників НАТО, які відстежують дії російського флоту, змістилася останнім часом з Криму на Новоросійськ - оскільки в Криму немає важливих для відстеження об'єктів флоту.

Слід подумати, чим російський флот ще може загрожувати Україні. Про висадку десанту чи блокаду узбережжя Одеської області слід забути - тому що російські кораблі сховалися у базах, втратили більше половини десантних кораблів та єдиний корабель, який міг здійснити підтримку десанту - крейсер "Москва". Це до того, що деякі техноолігархи типу Ілона Маска щось там верзять про загрозу для Одеси. Але залишається загроза ударів крилатими ракетами "Калібр" з кораблів та підводних човнів. І ось тут є дещо цікаве.

Фактично останній серйозний удар ракетами "Калібр" був аж 25 вересня 2023 року, коли вони запустили їх на Одесу у кількості 12 штук, з яких 11 збито силами ППО. Потім росіяни на початку 2024 року за три удари випустили 8 ракет "Калібр", які всі були збиті. 

Таким чином, ми бачимо, що ракети "Калібр" виявляються для росіян дуже неефективними - їх збивають або всі, або майже всі. А після інтенсивного застосування у 2022 р. пускові установки "Калібрів" на підводних човнах, фрегатах "Адмирал Макаров", "Адмирал Ессен" типу 11356 та корветах типу "Буян-М" - зношені та виходять з ладу. Це призводить до того, що кораблі випускали не повні залпи (8 ракет для надводних та 4 для підводних човнів), або ж частина ракет падала у море відразу після запуску. Крім того, росіяни досі можуть завантажувати ракети на свої кораблі лише у Севастополі - а такої можливості у них немає через загрозу ракетних ударів по кораблям у цій базі та дронами під час переходу морем. Саме тому, комплекс неефективності ракет "Калібр", зношеності пускових установок та неможливості поповнення боєкомплекту призвів до фактичного припинення ракетних ударів з моря.

Однак, росіяни зберігають виробництво ракет "Калібр" на максимально можливому для них технологічному рівні - у кількості 30-40 ракет на місяць. Таким чином, з вересня 2023 р., коли припинилися пуски "Калібрів", таких ракет вони змогли, скоріше за все, накопичити більше 300 одиниць. І ця кількість приблизно відповідає словам очільника ГУР Кирила Буданова про те, що запаси "Калібрів" на росії більші, ніж запаси авіаційних крилатих ракет Х-101 - які, відповідно випускають під час ракетних ударів відразу після виготовлення. При цьому представник ГУР Вадим Скибицький оцінив наявний запас ракет "Калібр" у приблизно 260 одиниць з можливістю виготовлення ще 30 у квітні - що збігається з іншими оцінками.

Та ігнорувати потенційну загрозу ракетних ударів не треба, хоча зараз таких ударів і немає. Все ж таки накопичений запас ракет рано чи пізно буде використаний росіянами. Або вони зможуть збудувати щось у Новоросійську для завантаження ракет на кораблі раніше, ніж залишки чорноморського недофлоту будуть знищені і там. Або вони відведуть через Азовське море і Волго-Донський канал три корвети типу "Буян-М" на ремонт у внутрішні води чи на Каспійське море. А далекобійність ракет "Калібр" дозволяє, теоретично, росіянам здійснювати їх пуски навіть з Каспійського моря - по південним і східним регіонам України. Або для цього будуть залучені, знову ж таки після передислокації по Волго-Балтійській системі, інші ракетні корвети з Балтійського недофлоту.

Тому треба не давати росіянам на морі жодного шансу - і для цього зараз є модернізовані ракети "Нептун". Вони вже дістають до Севастополя, і скоро дістануть і до Новоросійська. А це буде означати повний і остаточний фінал історії чорноморського флоту росії.

 

comments powered by HyperComments