Всі бази російського флоту у Чорному морі під загрозою удару ВМСУ (ВІДЕО)

Понедельник, 21 ноября 2022, 20:25
Обидві основні бази чорноморського флоту росії опинилися під постійною загрозою неминучого удару з боку українського флоту - і Севастополь, і Новоросійськ. Доповідаємо поточне становище у Чорному морі та можливість загрози для Одеси від росіян з моря.
Всі бази російського флоту у Чорному морі під загрозою удару ВМСУ (ВІДЕО)

Вже кілька днів росіяни майже повністю відвели основні сили свого чорноморського флоту у бази - це Севастополь і Новоросійськ. Саме тому за одним винятком весь час у морі перебувають всього 7-8 кораблів та катерів, серед яких є лише один "каліброносець" з 4 "Калібрами" - це підводний човен.

Єдиний виняток - це 17 листопада, коли в море всього на декілька годин виходили один-два надводні кораблі з "Калібрами". Вони вийшли в море, дуже швидко випустили оті свої "Калібри" по українській електроенергетичній інфраструктурі та негайно повернулия назад. На космічних фото від 20 листопада видно, як вихід в море з Севастополя буквально кожного корабля супроводжується невеликими швидкісними катерами - це тому, що росіяни дуже бояться українських безпілотників.

Згодом, і це трапилося в ніч на 18 листопада, хоча можливо - навіть в ніч з 16 на 17 листопада, трапилося дещо цікаве у Новоросійську, на морському нафтотерміналі "Шесхаріс". У мережу навіть потрапило відео цього інциденту, зараз його більше не можна ніде побачити - з російських джерел його скрізь видалили. Ось що цікаво. Спочатку росіяни розказали, в тому числі через представника компанії "Татнефть", яка обслуговує даний термінал, що туди дістався морський безпілотник, який розірвався та завдав нафтотерміналу незначні пошкодження, які не вплинули на його працездатність. Наголошувалося, що це був морський дрон такого ж типу, які застосовувалися проти російських кораблів у Севастополі 29 жовтня. Але вже через кілька годин та ж сама "Татнефть" ті інші засоби масової дезинформації з росії спростували це.

Що тут важливо. Ми щойно бачили на відео, яке знято дійсно у Новоросійську біля того самого нафтотерміналу, що там щось розірвалося - тобто не можна казати, що нічого не було. Слова нафтовика про морський безпілотник були сказані - до того, як інформацію про це росіяни почали у себе скрізь видаляти. Диму без вогню не буває. А характеристики тих морських дронів, які є зараз у України, дозволяють їм за сприятливої погоди дістатися аж до Новоросійська від узбережжя Одеськоїї області - тобто пройти майже все Чорне море. Все одно вони мають квиток в один кінець.

Ще одне зауваження. Цей термінал "Шесхаріс" знаходиться у Цемесській бухті зовсім неподалік від тих причалів, де зазвичай базуються кораблі та підводні човни чорноморського флоту росії. Тобто, цілком можна припустити, що якщо це був український дрон - то він міг йти саме у напрямку причалів військово-морської бази, які до того ж, схожі за конфігурацією з нафтотерміналом.

Але є ще одне зауваження. Туреччина з 1 грудня забороняє прохід через протоки Босфор та Дарданелли танкерів з нафтою, які не застраховані британськими страховими компаніями типу "Ллойда". А ці компанії дають страховку лише тим танкерам, які перевозять нафту згідно з режимом накладених на росію санкцій - тобто з діючим максимум цін. Врахувавши, що росія не збирається продавати нафту в режимі максимальних цін за обмеженнями Євросоюзу та США, рішення Туреччини означає фактичне повне припинення морського експорту нафти через російські чорноморські порти - фактично через Новоросійськ. А росіянам треба у себе це якось пояснити - і тому версія про припинення експорту нафти з порту Новоросійська може бути подана під соусом небезпеки ударів морських безпілотників - а тоді отому безпілотнику не треба було йти через все Чорне море. Його могли запустити буквально з сусіднього причалу або навіть взагалі не запускати - у випадку, якщо росіяни самі закріпили заряд у потрібному їм місці та потім спрацювали його. Ну а далі навіть пояснювати не треба.

Одночасно ми бачимо, що у самому Севастополі росіяни перекрили боновими загородженнями не лише вхід до самої бухти біля Константинівського равелін. Вони також перекрили такими ж загородженнями і інші бухти та якірні стоянки вже всередині Севастополя. Окрім того, організоване патрулювання Севастопольської бухти кораблями та катерами - оскільки патрулюваня вже зовнішнього рейду не є ефективним.

Так чи інакше, але можна зробити один висновок. Ми бачимо, що обидві головні бази чорноморського флоту росії виявилися дуже вразливими перед тими відносно дешевими засобами, які зараз має для удару Україна і які довели свою ефективність 29 жовтня у Севастополі та, можливо, 18 листопада у Новоросійську. Самі ж росіяни, натомість, не мають ефективних засобів протистояння цим дронам. І тому вони, по перше, зазнали втрат у Севастополі, а, по друге - під враженням від цього, значно скоротили загальну свою активність у Чорному морі. До цього ще слід додати несправність та пошкодження обох фрегатів проекту 11356, неможливіть діяти у штормовому морі восені та взимку у корветів проекту 21631, несправності у частини підводних човнів. І це загалом підказує нам, що чорноморський флот росії зараз може виконувати лише два завдання. Перше - патрулювати навколо своїх баз тими силами, які не являють загрози для України. І друге - за історичними прикладами 1854 та 1918 років, героїчно самозатопитися - тобто піти тим курсом, яким відправив російські кораблі прикордонник з острова Зміїний. І вони пішли. Куди - ви всі самі знаєте. 

comments powered by HyperComments