Південна Корея може передати Україні наступальне озброєння та боєприпаси

Середа, 23 жовтня 2024, 12:12
Південна Корея у відповідь на майже 100% вірогідність відправки не лише озброєнь, але й військ з Північної Кореї на допомогу росії, розглядає різні варіанти своїх дій - в тому числі наданні Україні певних видів наступальних озброєнь, боєприпасів та обмеженого контингенту військових консультантів.
Південна Корея може передати Україні наступальне озброєння та боєприпаси

Міноборони Південної Кореї на пресбрифінгу 21 жовтня повідомило, що "відкрито" перегляне заходи щодо можливих поставок летальної зброї в Україну - у відповідь на фактичний вступ у війну проти України Північної Кореї на боці росії.

Південня Корея може надіслати військових, офіцерів розвідки і експертів з тактики противника, які спеціалізуються на Північній Кореї, в Україну. Передбачається, що південнокорейський персонал в Україні допитуватиме або надаватиме послуги перекладу, якщо північнокорейські солдати будуть захоплені у полон українськими силами.

Крім того, Сеул передасть Києву інформацію про військову тактику, доктрину та операції Пхеньяну.

Також Південна Корея розглядає передачу Україні різних видів озброєння. Зокрема, мова йде про адання ЗСУ частини запасів 105-міліметрових боєприпасів було б вельми корисним, зазначають у Defense Express.

У Південній Кореї є запас у близько 3,4 мільйона 105-міліметрових боєприпасів, однак вони фактично їй не потрібні. Про варіант передати їх Україні почали говорити ще у квітні цього року.

За часів Холодної війни США накопичили у Південній Кореї значний запас снарядів у рамках програми WRSA-K. У 2000 році його продали південнокорейській стороні. Вони отримали сотні тисяч 155-міліметрових снарядів та 3,4 мільйона 105-міліметрових. У південнокорейській армії цей тип боєприпасів застосовується дуже обмежено. Фактично ними оперують лише мобільні артсистеми K105 HT. Це імпровізовані САУ на шасі вантажівок. Їх ще з 2020 року планують поступово перевести у резерв. Відповідно бодай частину з цього запасу можна вважати надлишковою.

Україна ж отримала від Заходу понад 100 гаубиць калібру 105-міліметрів і поповнення запасу снарядів до них завжди буде актуальне.

Крім того, армія Південної Кореї має на озброєнні 35 чи більше танків Т-80 радянського та російського виробництва, не менше 67 БМП-3М і БМП-3Ф - вся ця бронетехніка була передана росією у 1995-2006 рр. як оплата боргів. До них також є значний боєкомплект. Зараз у Південній Кореї бронетехніка радянського зразка використовується на навчаннях для імітації умовного супротивника, тобто армії Північної Кореї. Але з урахуванням реалій війни, саме ця бронетехніка також може бути передана Україні.

comments powered by HyperComments