Як над Чорним морем впав російський літак, що обстрілював Одеську область

Середа, 11 вересня 2024, 15:25
Один з російських військових літаків тактичної авіації, що минулої ночі випускав ракети по Одеській області, впав у Чорне море - або зламався, або його пілот вирішив самоліквідуватися, або його "дістала" українська ППО чи авіація.
Як над Чорним морем впав російський літак, що обстрілював Одеську область

Як вранці 11 вересня повідомили у Командуванні Повітряних сил ЗСУ, минулої ночі росіяни атакували з літаків тактичної авіації район острова Зміїний Одеської області, випустивши 6 крилатих надзвукових протирадіолокаційних ракет Х31П. Можливо, що частина з цих ракет була випущена по нафто-газовидобувним вишкам у морі, які знаходяться неподалік від Зміїного та контролюються Силами оборони України.

Згодом стало відомо, що один з цих літаків - багатоцільовий винищувач Су-30, що базувався на аеродромі Новофьодоровка (біля містечка Саки), випустив 4 ракети з зафіксованих 6. Після цього літак зник з екранів радарів як української системи ППО, так і російських. Тобто, літак впав у море.

Причини падіння досі невідомі. Це могли бути як несправності на самому літаку, так і результати дій авіації чи ППО України, в тому числі навіть робота зенітних комплексів, розміщених на морських безпілотних катерах, що чатують у морі на російські кораблі чи літаки поблизу Севастополя.

Це відбулося о 23:42 - як раз у той момент, коли в Одеській області пролунав сигнал відбою повітряної тривоги після російського ракетного удару.

Після цього росіяни організували пошукову операцію у морі, задіявши вертольоти Ка-27 та Мі-8 і літак Ан-26 з аеродрому морської авіації Кача біля Севастополя.

У морі, як раз посередині між островом Зміїний, узбережжям Одеської та Херсонської областей і Севастополем, було виявлено олійну чи паливну пляму діаметром до 3 км та уламки загиблого літака, в тому числі фрагмент крила. Нічого підняти росіяни не змогли. 

Вже відомо, що на борту були пілот капітан Є.Р. Степанішин та штурман капітан Д.О. Фомін.

comments powered by HyperComments