США і Нідерланди передають Україні ЗРК Patriot

Середа, 12 червня 2024, 15:25
США погодили передачу Україні повної батареї зенітно-ракетного комплексу Patriot, Нідерланди ж знайшли можливість передати батарею неповного складу.
США і Нідерланди передають Україні ЗРК Patriot

12 червня президент США Джо Байден погодив відправку в Україну ще однієї системи ППО Patriot. Про це із посиланням на джерела повідомляє New York Times.

За даними газети, установку буде доставлено з Польщі, де вона прикривала ротацію американських військ. За словами офіційних осіб, комплекс може бути розгорнутий в Україні протягом наступних кількох днів, залежно від технічного обслуговування або модифікацій, яких вона потребує.

Pазначається, що рішення Байдена було ухвалено минулого тижня після низки зустрічей на високому рівні і внутрішніх дебатів про те, як задовольнити нагальні потреби України в посиленні протиповітряної оборони, не ставлячи під загрозу боєготовність США.

Представники адміністрації сподіваються, що розгортання ще однієї американської системи Patriot підштовхне союзників зробити те ж саме.

Одночасно стало відомо, що Нідерланди погодилися передати Україні радар та 3 пускові установки ЗРК Patriot, про що повідомив голова нідерландського уряду Марк Рютте. Це приблизно відповідає половині мінімальної кількості пускових установок у повноцінній батареї. 

Під час проведення у Берліні саміту з питань відновлення України прем’єр-міністр Нідерландів анонсував виділення нового пакету обсягом 138 млн EUR. Кошти призначені для ремонту енергетичної інфраструктури, реалізації проектів відновлення економіки та гуманітарної допомоги.

comments powered by HyperComments