По Одесі завдали ракетний удар: як відбивали російську повітряну атаку

Олександр Вельможко  |  Середа, 12 червня 2024, 09:26
У ніч на 12 червня росіяни завдали комбінований ракетно-дроновий удар по Україні, в тому числі - балістикою по Одесі.
По Одесі завдали ракетний удар: як відбивали російську повітряну атаку

 У ніч на 12 червня 2024 року російські окупанти завдали ракетно-авіаційного удару по Україні, застосувавши ракети повітряного, наземного базування, а також ударні БпЛА. Головними цілями росіян стали Одеса і Київ.

В Одесі було три повітряні тривоги, обидві через ракетну небезпеку. Перша була з 3:28 по 4:43, під час пусків ракет з стратегічних бомбардувальників, друга - з 4:58 по 5:23, третя з 6:15 по 6:48. Буквально за дві-три хвилини після другої тривоги в Одесі пролунали потужні вибухи.

Усього було випущено 30 засобів повітряного нападу:
- 4 крилаті ракет Х-101/Х-555 із двох літаків стратегічної авіації Ту-95 МС (район пусків – Саратовська обл. – рф.);
- 1 балістична ракета «Іскандер-М» (із ТОТ Криму), ця ракета, ймовірніше за все, була спрямована по Одесі;
- 1 аеробалістична ракета Х-47М2 «Кинджал» (із повітряного простору Тамбавської обл. – рф.) - вона була націлена на Київ;
- 24 ударних БпЛА типу «Shahed» (район пусків – Єйськ, Приморсько-Ахтарськ – рф).

В результаті протиповітряного бою збито 29 повітряних цілей:

- 1 аеробалістичну ракету Х-47М2 «Кинджал»;
- 4 крилаті ракет Х-101/Х-555;
- 24 ударних БпЛА типу «Shahed».

Протиповітряна оборона працювала у Київській, Дніпропетровській, Запорізькій, Полтавській, Харківській, Вінницькій областях, де і були збиті ракети і дрони. Дрони летіли від Азовського моря і окупованих частин Херсонської та Запорізької областей  у загальному напрямку на Київ, туди ж були спрямовані крилаті ракети і аеробалістична ракета.

ППО показала 100% ефективності проти крилатих та аеробалістичних ракет і "шахедів". А ось удар балістикою по Одесі відбити не вдалося - і це ще раз підкреслює необхідність посилення ППО у протиракетному сегменті для всього півдня України.

Одночасно вночі протягом 15 хвилин майже по всій території окупованого Криму пролунала серія вибухів - це був черговий український ракетний удар по військовим об'єктам окупантів. Наслідки поки що невідомі, є вірогідність ураження ще одного російського ЗРК С-400. 

comments powered by HyperComments