За кілька днів Україна отримає анонсовані Німеччиною ЗРК Patriot

Вівторок, 11 червня 2024, 11:05
Уряд Німеччини повідомляє про передачу у наступні кілька днів ЗРК Patriot та трьох установок HIMARS.
За кілька днів Україна отримає анонсовані Німеччиною ЗРК Patriot

Згідно з повідомленням Bloomberg, з посиланням на анонімні джерела, Німеччина розглядає можливість надання Україні четвертої батареї ППО Patriot. Це міркування виникає, коли Київ посилює свої запити щодо посилення протиповітряної оборони у відповідь на ескалацію російських атак на українські цивільні центри та інфраструктуру.

Хоча Берлін ще не прийняв остаточного рішення щодо поставки цієї четвертої батареї, повідомляється, що адміністрація президента США Джо Байдена також планує поставити Україні додаткову батарею. Крім того, наприкінці травня Міністерство оборони Нідерландів висловило бажання незабаром доставити Києву ще одну систему Patriot у співпраці з іншими країнами.

31 травня 2024 року міністр оборони Німеччини Борис Пісторіус повідомив, що три реактивні системи залпового вогню (РСЗВ) M142 HIMARS, фінансовані Німеччиною із запасів США, будуть доставлені в Україну в найближчі дні. Це оголошення відбулося після візиту до Вашингтона 9 травня 2024 року, де міністр Пісторіус повідомив, що Німеччина профінансує придбання для України трьох артилерійських ракетних систем високої мобільності (HIMARS) у Сполучених Штатів.

Ці системи, отримані з поточних запасів збройних сил США, представляють фінансові зобов’язання Німеччини на загальну суму 30 мільйонів доларів США після прискореного схвалення зовнішньої військової торгівлі (FMS). Оголошення було зроблено 9 травня під час обговорення з міністром оборони США Ллойдом Остіном і сталося після затримок у розподілі 61 мільярда доларів США допомоги Україні, яка була схвалена Конгресом у квітні в рамках пакету національної безпеки. Закупівля Німеччиною систем залпового вогню HIMARS призначена для допомоги Україні в очікуванні надходження схваленої допомоги США.

Після цього 10 травня 2024 року Державний департамент США оголосив про схвалення потенційного екстреного іноземного військового продажу уряду України ракетно-артилерійських систем високої мобільності та відповідних елементів матеріально-технічного забезпечення та програмної підтримки за орієнтовною вартістю 30 мільйонів доларів. Уряд України звернувся з проханням придбати три установки HIMARS, і цю закупівлю фінансуватиме Уряд Німеччини від імені України.

Станом на 10 травня 2024 року Сполучені Штати вже поставили Україні 20 HIMARS і пообіцяли ще 19. Проте відкриті джерела повідомляють, що одна з цих систем була підтверджена знищеною, а дві інші були пошкоджені і ймовірно проходять ремонт. Фінансування Німеччиною трьох додаткових систем із запасів США може свідчити про намір компенсувати ці конкретні втрати, таким чином підтримуючи можливості української артилерії в її оборонних зусиллях від російського вторгнення.

comments powered by HyperComments