Литва готова направити до України своїх військових

Среда, 8 мая 2024, 12:57
Мова йде про невелику кількість військових Литви, які будуть займатися навчанням українських військових.
Литва готова направити до України своїх військових

Литва готова відправити в Україну свої війська з навчальною місією, сказала в інтерв'ю Financial Times прем'єр-міністрка Литви Інґріда Шимоніте. При цьому Литва відкинула погрози росії застосувати ядерну зброю у випадку відправлення військ в Україну

Вона розказала, що парламент країни дав добро на таку місію, але Україна про неї ще не просила.

Шимоніте визнала, що росія розцінить це як провокацію, але "якби ми зважали на реакцію Росії, тоді ми б нічого не могли відправити. Кожні два тижні чути, що когось будуть бомбити ядеркою".

Цього тижня росія повідомила про проведення навчань із застосування тактичної ядерної зброї, але Шимоніте сумнівається, що РФ застосує цю зброю, бо тоді радіація загрожуватиме їй самій. "Здебільшого вітри дмуть із заходу на схід", – зауважила вона.

26 лютого 2024 року за підсумками зустрічі європейських лідерів у Парижі президент Франції Емманюель Макрон заявив, що не відкидає можливості застосування іноземних військ в Україні. Прем'єр-міністр Денис Шмигаль 5 травня в інтерв'ю CBC News сказав, що Україна була б рада допомозі іноземних військ, але поки що просить тільки про зброю для відбиття російської агресії.

comments powered by HyperComments