ООН: росія стріляє по Україні ракетами з Північної Кореї

Вторник, 30 апреля 2024, 13:25
Ракетні удари росіян по Харкову у січні були здійснені ракетами виробництва Північної Кореї, про що офіційно завляють у Радбезі ООН.
ООН: росія стріляє по Україні ракетами з Північної Кореї

Уламки ракети, знайдені в Харкові після російського ракетного удару 2 січня 2024 року, належали північнокорейській балістичній ракеті серії "Хвасон-18". Про це йдеться у звіті, поданому Радбезу ООН групою зі спостереження за санкціями під час доповіді 29 квітня. Експерти ООН дійшли висновку, що знайдені уламки ракети з Північної Кореї свідчать про порушення ембарго на постачання зброї з КНДР, наголошується у доповіді.

Троє представників відомства у квітні вирушили в Україну, щоб оглянути уламки, і не знайшли жодних доказів, що ця ракета могла бути зроблена в рф. Вони не змогли "незалежно визначити, звідки і ким була запущена ракета", цитує доповідь Reuters, водночас інформація про траєкторію, надана українською владою, "вказує, що її було запущено з території рф". "Таке місце розташування, якщо ракета перебувала під контролем російських військ, ймовірно, вказує на те, що вона була придбана російськими громадянами", - йдеться у доповіді.

США та інші країни звинувачують Північну Корею у переданні зброї росії для використання у війні проти України. Москва та Пхеньян заперечують ці звинувачення, однак у 2023 році уряди країн домовилися поглибити військові відносини.

У березні  росія наклала вето  на щорічне продовження повноважень спостерігачів ООН за санкціями - експерти протягом 15 років стежили за дотриманням санкцій ООН щодо Північної Кореї у зв'язку з її ядерною та ракетною програмами. Мандат нинішньої групи експертів спливає 30 квітня. Зараз же росії не вигідно, щоб ООН спостерігала за виконанням санкційного режиму Північною Кореєю.

comments powered by HyperComments