США ще на початку весни надали Україні партію далекобійних ракет

Четверг, 25 апреля 2024, 15:58
Ще у березні Україна таємно отримала від США до 100 ракет ATACMS і вже використовує їх на фронті.
США ще на початку весни надали Україні партію далекобійних ракет

США повідомили, що поставили ракети ATACMS великої дальності Україні ще до виділення пакета допомоги Конгресом. Вони вже були використані на полі бою.

З Пентагону прийшла новина, яка може свідчити про те, що у Білому домі рішуче налаштовані допомогти України здобути воєнну перемогу над росією. Представник Пентагону Геррон Гарна повідомив, що президент Джо Байден ще у лютому санкціонував постачання ракет ATACMS великої дальності Україні.

До цього Білий дім довго чинив опір постачанню цього виду озброєнь в Україну, побоюючись, що це призведе до зіткнення НАТО та росії і восени 2023 р. надав Україні лише невелику партію ракет цієї моделі у модифікації з дальністю 160 км та з касетними протипіхотними боєголовками.

Але наприкінці зими президент США зняв свої заперечення. Коли в Пентагоні зуміли знайти останні 300 млн доларів із торішнього бюджету військових постачань, то включили до цього пакету ракети ATACMS у кількості до 100 одиниць. Вони здатні бити на відстань до 300 км.

Гроші було виділено 12 березня, а вже на початку квітня ЗСУ отримали ці боєприпаси для систем HIMARS. На додаток, вони вже випробували їх у бойових умовах. Саме ракетами ATACMS великої дальності, за даними видання Reuters, було завдано ударів по військовому аеродрому в Криму у Джанкої 17 квітня.

Інформацію про передачу даних ракет підтвердив радник президента США з національної безпеки Джейк Салліван. "Ми вже відправили кілька і відправимо ще більше тепер, коли у нас є як повноваження, так і гроші. Я не називатиму конкретні цифри з оперативних міркувань. Я вірю, що вони змінять ситуацію (на фронті – ред.)", - заявив Салліван.

comments powered by HyperComments